Wszystkie istotne informacje, takie jak:
- regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy -
znajdziesz na stronie
O MNIE
Wszystkie herbaty, kawy i napary pakowane są w ozdobne torebki trójwarstwowe z kopertowanym dnem w kolorze ciemnozielonym o pojemności 100g i 250g. Zamówienia z jednej licytacji łączymy w 1 torebkę, na życzenie pakujemy oddzielnie.
|
|
Przedmiotem aukcji jest honeybush
Świąteczna Mieszanka - 50g.
SKŁAD:
- Honeybush (min.76%),
- kawałki migdałów i kokosu,
- kuleczki cukru,
- kawałki jabłka, moreli i goździków,
- kwiatki opuncji i bławatka,
- liście orzecha włoskiego,
- aromat.
Migdały - obniżają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i tzw. zły cholesterol. Dzięki ich szerokiemu zastosowaniu w lecznictwie, wykorzystywane są do zwalczania chorób układu moczowego (kamienie nerkowe i zwężenie cewki moczowej), przy chorobach dróg żółciowych, jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli oraz przy chrypkach i suchym kaszlu. Migdały wykazują działanie antynowotworowe, antymiażdżycowe i antyudarowe. Obecna w nich witamina E zapobiega zawałowi serca i przedwczesnemu starzeniu się, zaś witaminy B1, B2, PP i potas mają dodatni wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu, pamięć i koncentrację. Migdały składają się z dużej zawartości białka (aż 20%), cynku (reguluje działanie systemu odpornościowego, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci) oraz magnezu (chroni naczynia włosowate, stanowi ważny element przemian energetycznych cukru we krwi i zabezpiecza mózg przed stresowymi sytuacjami).
Białko
orzecha kokosowego całkowicie zastępuje w diecie białko zwierzęce i z tego względu kokos jest szczególnie ważnym surowcem w diecie wegetariańskiej. Palma kokosowa jest nazywana drzewem o tysiącu zastosowań i rośliną zaspokajającą wszystkie potrzeby, w sanskrycie - kalpa vriksha. Płatki kokosowe zawierają sporo nasyconych kwasów tłuszczowych o silnych właściwościach regeneracyjnych,ponadto cukry, żelazo, witaminę C i potas.
Jabłka poprawiają stan płuc, zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów i ryzyko chorób serca, chronią przed wpływem złego cholesterolu oraz dostarczają błonnika, który usprawnia trawienie. Zawarte w jabłku witaminy i minerały mają szereg właściwości zdrowotnych - witamina młodości C niszczy wolne rodniki i zapobiega powstawaniu siniaków na ciele, witaminy z grupy Bpoprawiają wygląd włosów i paznokci, potas dba o serce, bor pomaga budować mocne kości i pozwala lepiej wykorzystać energię zpożywienia, magnez koi nerwy, natomiast fosfor reguluje przemianę materii, wzmacnia zęby i dodaje witalności.
Goździki mają właściwości antyseptyczne, uśmierzają ból, przeciwdziałają wzdęciom, działają wykrztuśnie i rozkurczowo.
Kwiatki chabra (bławatka) mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwkrwotoczne, przeciwalergiczne i żółciopędne. Zawierają wit. C i sole mineralne, głównie mangan i potas.Picie naparu z kwiatków chabra działa moczopędnie oraz łagodzi stany zapalne. Chaber znajduje zastosowanie przede wszystkim w chorobach układu moczowego, takich jak: infekcje dróg moczowych, kamica nerkowa, zapalenie miedniczek nerkowych, zapalenie pęcherza. Zalecany jest także przy niestrawności oraz lekkich schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego.
Sposób zaparzania:
Honeybush można zaparzać na dwa sposoby – tradycyjnie i jako wywar.
Tradycyjnie – 1 łyżeczkę/filiżankę zalewamy wodą o temperaturze 96 i parzymy przez ok. 5 – 10 min.
Wywar – ok. 2 pełnych łyżek na każdy litr wody gotujemy na małym ogniu 20 min, następnie odsączamy.
Do herbaty pasuje również mleko oraz według uznania cukier lub miód.
Herbata honeybush, zwana również Heuningbos, jest bardzo podobna do Rooibosa, ale jest nieco łagodniejsza, wolna od goryczy i ma przyjemniejszy aromat. Pochodzi również z Afryki Południowej, a wytwarza się ją z liści, łodyg i kwiatów miodokrzewu blisko spokrewnionego z czerwonokrzewem, też należącego do grupy roślin leczniczych.
Podobnie jak Rooibos jest całkowicie pozbawiona kofeiny i garbników, przez co polecana jest zarówno osobom wrażliwym, jak i małym dzieciom. Daje żółtoczerwony napar o miodowym posmaku.
Właściwości:
- ma działanie relaksujące i odprężające;
- dzięki przeciwutleniaczom zwalczającym wolne rodniki zapobiega nowotworom, zawałom serca, spowalnia procesy starzenia i wspomaga układ odpornościowy organizmu;
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi;
- posiada właściwości rozkurczające szczególnie przydatne przy bólach brzucha (również menstruacyjnych), kolkach jaki i sytuacjach stresogennych;
- zawiera witaminy oraz wiele minerałów np. potas, sód, magnez, żelazo, wapń, mangan, fluor, cynk;
- można podawać ją przy przeziębieniach i jako środek łagodzący kaszel;
- doskonale smakuje również pita na zimno jako herbata mrożona.
|