WITAM SERDECZNIE NA AUKCJI ASAD - SALE
Hoja pochodzi z Dalekiego wschodu i tropikalnych lasów Australii.
Ta pnąca się roślina charakteryzuje się skórzastymi liśćmi, z których w okresie od maja do września wyrastają piękne i obfite blachowate kwiatostany.
Kwiaty wydzielają pachnącą ciecz są białe lub różowe.
Uprawiane dwie odmiany to Hoja carnosa ( różowa ) i Hoja bella ( piękna ).
Pierwsza z nich potrzebuje podpór, jest mniej wymagająca w uprawie, druga zaś delikatniejsza, nadaje się do hodowli w wiszących pojemnikach.
Miejsce uprawy powinno być jasne, jednak nie bezpośrednio nasłonecznione ( odmiana H. bella preferuje lekki półcień ).
Hoja lubi ciepło, zimą zaś bardziej umiarkowane temperatury ok. 12 – 14 st. C. Odmiana H. carnosa dobrze rośnie w temperaturze w pokojowej cały rok.
Pielęgnacja:
Podlewamy umiarkowanie, latem 1 – 2razy tygodniowe, zimą raz na dwa tygodnie – nadmiar wody jest bardzo szkodliwy dla rośliny. Hoja lubi zraszanie. Naważmy jedynie w okresie wzrostu i kwitnienia raz na dwa tygodnie, stopniowo zmniejszając dawkę. Hoja nie lubi przesadzanie , gdyż źle wpływa to na tworzenie pąków1) kwiatowych.
Czynność więc wykonujemy niezmiernie rzadko, raz na kilka lat, dbając o zapewnienie dobrego drenażu.
Rozmnażamy z sadzonek pędowych pobieranych w okresie maj – lipiec i ukorzeniamy w temperaturze ok. 23 st., zapewniając wysoką wilgotność powietrza.
Drugim sposobem na rozmnażanie są odkłady – przyginamy pędy do podłoża, po wypuszczeniu korzeni sadzimy roślinę do doniczek.otoczenia plus zraszanie .
PONIŻEJ ZDJĘCIA ROŚLINY.LICYTACJA KAKTUSA ZAPRASZAM ,POWODZENIA -. -