Tytuł |
Hodowla i użytkowanie drobiu |
Autor |
pod red. Jana Jankowskiego |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2012 |
Liczba stron |
562 |
Wymiary |
165 x 235 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01142-2 |
Niniejsza publikacja obejmuje najnowszą, kompleksową wiedzę z zakresu:
–
metod i kierunków genetycznego doskonalenia drobiu,
–
fizjologicznych podstaw rozrodu ptaków oraz lęgów,
–
biotechnologii drobiu,
–
warunków utrzymania stad hodowlanych i towarowych,
wymagań pokarmowych i zasad żywienia,
–
warunków środowiskowych zapewniających ptakom dobrostan,
–
chowu ekologicznego,
–
bioasekuracji w fermach drobiu
Po
raz pierwszy w jednej publikacji dokonano charakterystyki wszystkich
gatunków ptaków użytkowych zaliczanych do drobiu, zarówno tych o największym
znaczeniu gospodarczym jak i niszowych.
Podręcznik opracowany został przez wybitnych specjalistów, cenionych w kraju
i na świecie, mających niekwestionowany dorobek naukowy i dydaktyczny oraz
duże doświadczenie praktyczne. To wszystko gwarantuje wysoki poziom
merytoryczny dzieła.
Spis
treści
1.
Znaczenie i uwarunkowania rozwoju drobiarstwa 15
2.
Podstawy genetycznego doskonalenia drobiu 27
3.
Podstawy żywienia drobiu 83
4.
Budynki i ich wyposażenie 141
5.
Wymagania środowiskowe ptaków użytkowych 165
6.
Fizjologiczne podstawy rozrodu 183
7.
Lęgi 227
8.
Biotechnologia drobiu 261
9.
Hodowla i użytkowanie kur nieśnych 279
10.
Hodowla i użytkowanie kur mięsnych 305
11.
Hodowla i użytkowanie indyków 325
12.
Hodowla i użytkowanie gęsi 355
13.
Kaczki 377
14.
Bażanty 397
15.
Strusie afrykańskie 411
16.
Emu 419
17.
Gołębie 431
18.
Perlice 443
19.
Przepiórki 459
20.
Kuropatwy 469
21.
Ekologiczna produkcja drobiarska 477
22.
Bioasekuracja na fermach drobiu 491
23.
Oddziaływanie ferm drobiarskich na środowisko 517