Hodowla ryb dodatkowych w stawach karpiowych
autor: Mirosław Cieśla, Teresa Ostaszewska, Ryszard Wojda wydawca: Oficyna Wydawnicza Hoża rok wydania: 2009 ilość stron: 157 Isbn:[zasłonięte]978-83038-28-3 format: 145x205 mm oprawa: miękka cena katalogowa: 35,00 zł nasza cena: 28,00 zł
|
|
Rozwój rybactwa śródlądowego, a szczególnie gospodarstw stawowych na tle historii państwa polskiego, jest od wczesnego średniowiecza ściśle związany z ugruntowywaniem i rozwojem chrześcijaństwa w Polsce. Lokalizacja większości osad słowiańskich nad rzekami i jeziorami, stwarzała warunki dla prowadzenia połowu ryb, jako jednego ze źródeł wyżywienia. Z licznych danych wykopaliskowych można przypuszczać, że szeroki krąg ludności zajmującej się rolnictwem przed powstaniem państwa polskiego zajmował się rybołówstwem, mając niczym nie skrępowaną wolność w łowieniu ryb. Wraz z powstawaniem państwa polskiego w okresie wczesnego średniowiecza, zaczęły następować pierwsze wyraźne zmiany dotyczące praw własności wód śródlądowych i ich użytkowników. Wody śródlądowe zaczynały być podporządkowywane władzy książęcej lub królewskiej, czyli tzw. „regale". W praktyce sprowadzało się to do zakazu połowów ryb w tych wodach już przez wszystkich, a w formie darowizn i nadań książęcych lub królewskich, uprawnienia połowów w tych wodach, przechodziły na instytucje kościelne lub świeckie. Wzrost zapotrzebowania na ryby w średniowieczu był spowodowany wprowadzeniem przez kościół obowiązku przestrzegania postów, których ilość w tamtym okresie przekraczała 50% dni w roku (aż do 3 dni stałych w tygodniu). W dokumentach średniowiecznych już od XII w. występują akty o nadaniach praw rybołówczych na rzecz klasztorów. Najwcześniejsze dane mówią, że już w 1145 r. klasztor cystersów w Lądzie uzyskał prawo połowu ryb w Sławsku (pow. koniński) nad Wartą (Iwaszkiewicz i in., 2007). W tym okresie - poza klasztorami - stałe dostawy ryb dla ludności w miastach zapewniali najpierw zawodowi rybacy miejscy, organizujący się w cechy. Pierwszym cechem rybaków w Wielkopolsce, był prawdopodobnie cech rybaków poznańskich, który powstał ok. 1267 r. (Kulmatycki, 1920) - na mocy tego przywileju bractwo rybackie w XIX w., w procesie z miastem Poznań, powoływało się przed sądem, by otrzymać przedmieście zwane później Rybakami. fragment Wstępu
Spis treści:
Wiadomości wstępne (Wojda) Cel i rola hodowli ryb dodatkowych (Wojda) Gospodarcze znaczenie chowu ryb dodatkowych (Wojda) Charakterystyka produkcyjnych i pozaprodukcyjnych walorów stawów typu karpiowego (Cieśla) Środowisko wodne i warunki techniczne produkcji (Wojda) Charakterystyka wód do zalewu stawów Wpływ temperatury wody na produkcje w stawach Podstawowe parametry chemiczne wody Wymagania techniczne stawów Ogólne wiadomości o rybach dodatkowych hodowanych w stawach karpiowych (Wojda) Podział ryb dodatkowych i ich charakterystyka Ogólne założenia hodowlane produkcji ryb dodatkowych w warunkach stawów karpiowych Etapy wychowu ryb dodatkowych w stawach karpiowych Metody wychowu Ryby łososiowate (Wojda) Sieja - Coregonus lavaretus Pstrąg tęczowy - Oncorhynchus mykiss Ryby drapieżne Szczupak - Esox lucius (Śliwiński) Sandacz - Sander lucioperca (Ostaszewska) Sum europejski - Silurus glanis (Wojda) Ryby karpiowate - tradycyjnie hodowane Karasie (Śliwiński) Lin - Tinca tinca (Wojda) Ryby karpiowate roślinożerne (Wojda) Amur biały - Ctenopharyngodon idella Tołpyga biała - Hypophthalmichthys molitrbc Tołpyga pstra - Aristichthys nobilis Karpiowate ryby reofilne (Wojda, Cieśla) Jaz - Leuciscus idus i złota orfa, czyli jaz ozdobny - Leuciscus idus aberr. orfus (Cieśla) Boleń -Aspius aspius (Sliwiński) Świnka - Chondrostoma nasus (Cieśla) Certa - Yimba vimba (Sliwiński) Kleń - Leuciscus cephalus (Wojda) Brzana - Barbus barbus (Sliwiński) Literatura (Wojda)
|