Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

HODOWLA PSZCZÓŁ pszczelarstwo SPIS

14-05-2014, 19:40
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 29 zł     
Użytkownik nietylkodlamoli
numer aukcji: 4241699701
Miejscowość Chorzów
Wyświetleń: 1   
Koniec: 24-05-2014 19:32:29

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 1978
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

NASZE AUKCJE KOMENTARZE STRONA O MNIE KONTAKT

 


 HODOWLA PSZCZÓŁ  
 

 
 

 


PWRiL 1983,   str. 544,  stan db- (podniszczona okładka, zakurzona, , zażółcenia)
 

Spis treści
Przedmowa
Rozdział I. Z DZIEJÓW PSZCZELNICTWA (J. Guderska)
Pszczelnietwo pierwotne
Najdawniejsze ule
Gospodarka pierwotna
Rozwój pszczelnictwa na świecie
Badania naukowe
Doskonalenie uli i sprzętu pasiecznego
Dzieje pszczelnictwa w Polsce
Bartnictwo i prawo bartne
Pasiecznictwo przydomowe i zmierzch bartnictwa
Pionierzy odrodzenia pszczelnictwa polskiego
Rozdział H. SYSTEMATYKA PSZCZÓŁ (prof. dr A. Demianowicz)
Stanowisko systematyczne rodzaju Apis
Owady
Błonkówki
Rodzaj Apis i jego zróżnicowanie
Pszczoła  miodna
Rozdział III. ANATOMIA I FIZJOLOGIA PSZCZOŁY (prof. dr A. Demianowicz i prof. dr St. Kirkor)
Okrywa   ciała
Układ mięśniowy
Głowa
Czułki
Narządy aparatu gębowego
Tułów
Budowa  tułowia
Nogi
Skrzydła i mechanizm lotu
Odwłok
Budowa odwłoka
Aparat żądłowy i jad pszczeli
Budowa i funkcja aparatu żądłowego
Jad pszczeli
Gruczoły woskowe
Gruczoł zapachowy
Układ pokarmowy
Jelito przednie
Jelito środkowe
Jelito tylne
Gruczoły układu trawiennego
Procesy trawienia
Układ krążenia
Narządy  tętniące
Hemolimfa
Ciało  tłuszczowe
Układ wydalniczy
Układ  oddechowy
Budowa tchawek i przetchłiriek
Mechanizm oddychania
Układ nerwowy
Układ nerwowy ośrodkowy
Układ nerwowy obwodowy i współczulny
Narządy zmysłów
Skórne narządy  czucia
Narząd goleniowy
Narząd wzroku
Układ rozrodczy
Układ rozrodczy matki
Uwsteczniony układ rozrodczy robotnicy
Układ rozrodczy trutnia
Rozwój  zarodkowy pszczoły
Budowa larwy pszczelej
Rozwój osobniczy pszczół
Rozdział IV. BIOLOGIA RODZINY PSZCZELEJ (J. Guderska)
Rodzina pszczela jako całość
Gniazdo pszczół miodnych
Pomieszczenie  dla  gniazda
Rola  gniazda  i  jego konstrukcja
Kit pszczeli i higiena gniazda
Wykorzystanie  gniazda  przez pszczoły
Trzy postacie pszczół i ich funkcje w rodzinie
Matka pszczela
Warunki rozwoju i dojrzewania
Loty godowe
Składanie jaj
Wpływ   matki   na   robotnice
Stan osierocenia rodziny
Trutnie
Pszczoły  robotnice
Rozwój i czynniki warunkujące działalność
Wychów czerwiu
Budowa  plastrów.
Inne prace w ulu
Obrona  gniazda
Praca pszczół  lotnycn
Porozumiewanie się  pszczół
Porozumiewanie się zbieraczek
Porozumiewanie  się pszczół podczas  rójki
Inne  sposoby  porozumiewania  się  pszczół
Roczny cykl biologiczny rodziny pszczelej
Koniec  zimy  i przedwiośnie
Okres astronomicznej wiosny
Okres rójek
Pożytek główny i gromadzenie zapasów
Okres zmian w składzie rodziny przed zimą
Przygotowanie do zimowli i jej przebieg
Rozdział V. ODŻYWIANIE SIĘ I DOKARMIANIE PSZCZÓŁ (J, Guderska)
Baza pożytkowa pszczół
Nektar- i miód jako naturalny węglowodanowy pokarm pszczoi
Źródła nektaru
Czynniki warunkujące wydzielanie nektaru
Wydajność nektarowa i miodowa" roślin
Miód jako pokarm pszczół
Roczne spożycie miodu w rodzime pszczelej
Naturalne pokarmy białkowe pszczół
Pyłek
Pierzga
Woda
Znaczenie wody w życiu rodziny pszczelej
Pobieranie  wody  przez  pszczoły
Dokarmianie i podkarmianie pszczół
Cukier jako pokarm zastępczy
Sporządzanie pokarmów cukrowych
Karmienie pszczół suchym cukrem
Pokarm miodowy i miodowo-cukrowy
Pokarm pyłkowy
Namiastki pyłku i pierzgi
Rozdział VI. UŻYTKOWANIE PSZCZÓŁ (J. Guderska)
Zapylanie roślin
Zalety  pszczół  jako  zapylaczy
Znaczenie pszczół dla  rolnictwa i, leśnictwa
Wpływ pszczół na plonowanie roślin uprawnych
Uprawy  polowe
Sady i plantacje krzewów owocowych
Rośliny warzywne
Zwiększenie skuteczności zapylania
Produkcja miodu
Surowce miodowe
Powstawanie  i  dojrzewanie  miodu
Typy miodów
Analiza pyłkowa miodu
Wartość odżywcza i lecznicza miodu
Mierniki wydajności miodowej pszczół
Produkcja wosku
Wydzielanie wosku przez pszczoły
Mierniki wydajności woskowej pszczół
Inne produkty pasieczne i ich właściwości
Kit pszczeli
Jad pszczeli jako środek leczniczy
Mleczko  pszczele  jako   odżywka
Pyłek kwiatowy jako środek odżywczy
Rozdział VII. GOSPODARKA PASIECZNA (dr Z. Konopacka)
Warunki i technika pracy w pasiece
Pasieczysko
Ule i budowle pasieczne
Uwagi ogólne o ulach
Ule produkowane w Polsce    .
Przystosowanie uli  do  wędrówek
Budowle pasieczne
Niezbędne   przybory  pasieczne
Węża i przybory do wtapiania jej w ramki
Sprzęt do odwirowywania i klarowania miodu
Zachowanie  się w  pasiece
Technika wykonywania przeglądu gniazd pszczelich
Prace pasieczne w ciągu roku
Czynności pszczelarza związane z wiosennym oblotem pszczół
Główny przegląd wiosenny
Zapewnienie odpowiedniej temperatury
Pobudzanie rodzin do intensywniejszego rozwoju
Poszerzanie gniazda i zwiększanie pojemności ula
Opieka nad pasieką w czasie trwania głównego pożytku
Miodobranie
Zapobieganie rabunkom i ich zwalczanie
Wymiana  matek
Ratowanie pni z matkami trutowymi i trutówkami
Łączenie i przesiedlanie rodzin
Okres przygotowania rodzin do zimowli
Zimowanie  matek  zapasowych
Sposoby zimowania rodzin i opieka n& nimi
Rójka i jej konsekwencje w gospodarce pasiecznej
Przyczyny powstawania nastroju rojowego
Wpływ rójki na zbiór miodu
Metody zapobiegania i likwidacji nastroju rojowego
Zapobieganie powstawaniu nastroju rojowego
Likwidacja nastroju rojowego
Wykorzystanie rojów i pszczoły rojowej
Obchodzenie się z rojami
Wykorzystanie rojów
Wykorzystanie pszczół rojowych
Metody gospodarki pasiecznej
Kierowanie  rozwojem  rodzin  pszczelich
Wykorzystywanie  pożytków  różnego  typu
Wykorzystanie pożytków najwcześniejszych
Wykorzystanie pożytków wczesnych i średniowczesnych
Wykorzystanie pożytków późniejszych i późnych
Wykorzystanie pożytków długotrwałych
Gospodarka  w ulach wielokonpusowych
Wędrówki z pszczołami
Prace w pasiece wędrownej
Rozdział VIII.  WYCHÓW MATEK  PSZCZELICH  I  TWORZENIE  NOWYCH
RODZIN (dr T. Wawryn)
Znaczenie wychowu matek
Warunki wychowu matek
Wychów trutni
Metody wychowu matek
Klasyfikacja i  ocena  metod wychowu
Metody wychowu matek w komórkach naturalnych
Metody wychowu matek z przekładaniem larw
Metody wychowu matek z przekładaniem jaj
Seryjny wychów matek metodą kombinowaną
Wychów matek bez osierocenia rodziny
Ciągła  produkcja  matek
Brakowanie i izolowanie mateczników
Znakowanie matek
Unasienianie matek
Warunki unasieniania
Unasienianie matek na pasieczysiku
Unasienianie matek na trutowisku
Sztuczne unasienianie  matek
Typy ulików i uli weselnych
Tworzenie rodzinek matecznych
Odsiewanie trutni
Zasiedlanie ulików weselnych przeznaczonych na trutowisko
Wykorzystanie ulików weselnych na trutowisku
Transport matek
Warunki dobrego transportu
Klateczki do transportu matek
Poddawanie matek rodzinom
Czynniki  wpływające  na  przyjęcie  matki
Metody poddawania matek
Typy klateczek do poddawania  matek
Norma na matki pszczele
Ekonomika wychowu matek
Wymagania stawiane pasiekom hodowlanym
Tworzenie nowych rodzin
Metody tworzenia nowych rodzin
Przyspieszone rozmnażanie rodzin pszczelich
Wybór terminu i metody tworzenia nowych rodzin
Rozdział IX. PRACA HODOWLANA (prof. dr hab. J. Woyke)
Genetyka pszczół
Uwagi wstępne
Różnicowanie się płci u pszczół
Różne sposoby powstawania pszczół
Trutnie mozaikowe
Matki i robotnice z jaj niezapłodnionych
Gynandromorfy
Mozaikowe   samice
Mutanty
Dziedziczenie  cech  rasowych
Cechy morfologiczne
Cechy  biologiczne
Dziedziczenie cech ilościowych związanych z produkcją miodu
Dziedziczenie transgresywne
Zastosowanie genetyki populacji
Zasady pracy hodowlanej
Selekcja
Pojęcie  selekcji
Różnica selekcyjna
Regresja
Odziedziczalność
Postęp hodowlany
Linie czyste
Metody  selekcji
Ocena wartości użytkowej i hodowlanej
Ocena wartości użytkowej   .
Ocena wartości hodowlanej
Dobór
Dobór grupowy i indywidualny
Dobieranie pni ojcowskich stosownie do różnych sposobów selekcji
pni   matecznych
Kontrolowany dobór pszczół a przeżywalność czerwiu
Zasady dokonywania doboru hodowlanego
Dobór jednorodny i niejednorodny
Dobór  w  umiarkowanym pokrewieństwie
Mieszańce pszczół i hodowla krewniacza
Metody doboru w hodowli krewniaczej
Postęp homozygotyczności przy stosowaniu różnych metod hodowli
krewniaczej
Wybór sposobu kojarzenia w hodowli krewniaczej
Dobór niejednorodny — krzyżowanie
Hodowla  rodzin wielorakich  mieszańców
Krzyżowanie różnych ras
Krzyżowanie heteirozyjne
Hodowla pszczół zapylaczek
Hodowla pszczół odpornych na choroby
Możliwości wyhodowania pszczół odpornych na środki owadobójcze
Założenia programu pracy hodowlanej
Rozdział X. CHEMIA I TECHNOLOGIA MIODU I WOSKU (dr J. Curyło)
Miód pszczeli
Klasyfikacja miodów
Skład chemiczny miodu
Właściwości fizyczne miodu
Obchodzenie się z miodem
Opakowanie miodu
Przechowywanie miodu
Analiza   miodu
Pobieranie próbek
Organoleptyczne badanie miodu
Analiza podstawowa
Wykrywanie źafałdowań miodu
Norma na miód pszczeli
Zastosowanie  miodu  w  przetwórstwie
Wosk pszczeli
Surowiec woskowy
Rodzaje surowca woskowego
Analiza surowca woskowego
Przechowywanie  surowca  woskowego
Przerób surowca woskowego
Klasyfikacja wosku pszczelego, jego skład chemiczny i cechy fizyczne
Analiza wosku
Analiza wstępna
Analiza   podstawowa
Wykrywanie  zafałszowań  wosku
Norma jakościowa na wosk
Wyrób węży
Norma na węzę
Skorowidz rzeczowy






 

   

 


Zapraszam na inne moje aukcje

 

 

WYSYŁKA DANE FIRMOWE CERTYFIKATY
1.Koszt wysyłki jest zgodny z cennikiem Poczty Polskiej
2.Przy zakupach na kilku aukcjach
proszę o kontakt w celu ustalenia kosztów wysyłki.
3.Odbiór osobisty możliwy od 16 - 20
po ustaleniu terminu odbioru.
Jacek Ciba
Antykwariat internetowy Nie tylko dla moli
Siemianowicka 158/3, 41-503 Chorzów
REGON: 240[zasłonięte]155, NIP: 627[zasłonięte]221-59