|
HODOWLA PSZCZÓŁ
PWRiL 1983, str. 544, stan db- (podniszczona okładka, zakurzona, , zażółcenia)
Spis treści Przedmowa Rozdział I. Z DZIEJÓW PSZCZELNICTWA (J. Guderska) Pszczelnietwo pierwotne Najdawniejsze ule Gospodarka pierwotna Rozwój pszczelnictwa na świecie Badania naukowe Doskonalenie uli i sprzętu pasiecznego Dzieje pszczelnictwa w Polsce Bartnictwo i prawo bartne Pasiecznictwo przydomowe i zmierzch bartnictwa Pionierzy odrodzenia pszczelnictwa polskiego Rozdział H. SYSTEMATYKA PSZCZÓŁ (prof. dr A. Demianowicz) Stanowisko systematyczne rodzaju Apis Owady Błonkówki Rodzaj Apis i jego zróżnicowanie Pszczoła miodna Rozdział III. ANATOMIA I FIZJOLOGIA PSZCZOŁY (prof. dr A. Demianowicz i prof. dr St. Kirkor) Okrywa ciała Układ mięśniowy Głowa Czułki Narządy aparatu gębowego Tułów Budowa tułowia Nogi Skrzydła i mechanizm lotu Odwłok Budowa odwłoka Aparat żądłowy i jad pszczeli Budowa i funkcja aparatu żądłowego Jad pszczeli Gruczoły woskowe Gruczoł zapachowy Układ pokarmowy Jelito przednie Jelito środkowe Jelito tylne Gruczoły układu trawiennego Procesy trawienia Układ krążenia Narządy tętniące Hemolimfa Ciało tłuszczowe Układ wydalniczy Układ oddechowy Budowa tchawek i przetchłiriek Mechanizm oddychania Układ nerwowy Układ nerwowy ośrodkowy Układ nerwowy obwodowy i współczulny Narządy zmysłów Skórne narządy czucia Narząd goleniowy Narząd wzroku Układ rozrodczy Układ rozrodczy matki Uwsteczniony układ rozrodczy robotnicy Układ rozrodczy trutnia Rozwój zarodkowy pszczoły Budowa larwy pszczelej Rozwój osobniczy pszczół Rozdział IV. BIOLOGIA RODZINY PSZCZELEJ (J. Guderska) Rodzina pszczela jako całość Gniazdo pszczół miodnych Pomieszczenie dla gniazda Rola gniazda i jego konstrukcja Kit pszczeli i higiena gniazda Wykorzystanie gniazda przez pszczoły Trzy postacie pszczół i ich funkcje w rodzinie Matka pszczela Warunki rozwoju i dojrzewania Loty godowe Składanie jaj Wpływ matki na robotnice Stan osierocenia rodziny Trutnie Pszczoły robotnice Rozwój i czynniki warunkujące działalność Wychów czerwiu Budowa plastrów. Inne prace w ulu Obrona gniazda Praca pszczół lotnycn Porozumiewanie się pszczół Porozumiewanie się zbieraczek Porozumiewanie się pszczół podczas rójki Inne sposoby porozumiewania się pszczół Roczny cykl biologiczny rodziny pszczelej Koniec zimy i przedwiośnie Okres astronomicznej wiosny Okres rójek Pożytek główny i gromadzenie zapasów Okres zmian w składzie rodziny przed zimą Przygotowanie do zimowli i jej przebieg Rozdział V. ODŻYWIANIE SIĘ I DOKARMIANIE PSZCZÓŁ (J, Guderska) Baza pożytkowa pszczół Nektar- i miód jako naturalny węglowodanowy pokarm pszczoi Źródła nektaru Czynniki warunkujące wydzielanie nektaru Wydajność nektarowa i miodowa" roślin Miód jako pokarm pszczół Roczne spożycie miodu w rodzime pszczelej Naturalne pokarmy białkowe pszczół Pyłek Pierzga Woda Znaczenie wody w życiu rodziny pszczelej Pobieranie wody przez pszczoły Dokarmianie i podkarmianie pszczół Cukier jako pokarm zastępczy Sporządzanie pokarmów cukrowych Karmienie pszczół suchym cukrem Pokarm miodowy i miodowo-cukrowy Pokarm pyłkowy Namiastki pyłku i pierzgi Rozdział VI. UŻYTKOWANIE PSZCZÓŁ (J. Guderska) Zapylanie roślin Zalety pszczół jako zapylaczy Znaczenie pszczół dla rolnictwa i, leśnictwa Wpływ pszczół na plonowanie roślin uprawnych Uprawy polowe Sady i plantacje krzewów owocowych Rośliny warzywne Zwiększenie skuteczności zapylania Produkcja miodu Surowce miodowe Powstawanie i dojrzewanie miodu Typy miodów Analiza pyłkowa miodu Wartość odżywcza i lecznicza miodu Mierniki wydajności miodowej pszczół Produkcja wosku Wydzielanie wosku przez pszczoły Mierniki wydajności woskowej pszczół Inne produkty pasieczne i ich właściwości Kit pszczeli Jad pszczeli jako środek leczniczy Mleczko pszczele jako odżywka Pyłek kwiatowy jako środek odżywczy Rozdział VII. GOSPODARKA PASIECZNA (dr Z. Konopacka) Warunki i technika pracy w pasiece Pasieczysko Ule i budowle pasieczne Uwagi ogólne o ulach Ule produkowane w Polsce . Przystosowanie uli do wędrówek Budowle pasieczne Niezbędne przybory pasieczne Węża i przybory do wtapiania jej w ramki Sprzęt do odwirowywania i klarowania miodu Zachowanie się w pasiece Technika wykonywania przeglądu gniazd pszczelich Prace pasieczne w ciągu roku Czynności pszczelarza związane z wiosennym oblotem pszczół Główny przegląd wiosenny Zapewnienie odpowiedniej temperatury Pobudzanie rodzin do intensywniejszego rozwoju Poszerzanie gniazda i zwiększanie pojemności ula Opieka nad pasieką w czasie trwania głównego pożytku Miodobranie Zapobieganie rabunkom i ich zwalczanie Wymiana matek Ratowanie pni z matkami trutowymi i trutówkami Łączenie i przesiedlanie rodzin Okres przygotowania rodzin do zimowli Zimowanie matek zapasowych Sposoby zimowania rodzin i opieka n& nimi Rójka i jej konsekwencje w gospodarce pasiecznej Przyczyny powstawania nastroju rojowego Wpływ rójki na zbiór miodu Metody zapobiegania i likwidacji nastroju rojowego Zapobieganie powstawaniu nastroju rojowego Likwidacja nastroju rojowego Wykorzystanie rojów i pszczoły rojowej Obchodzenie się z rojami Wykorzystanie rojów Wykorzystanie pszczół rojowych Metody gospodarki pasiecznej Kierowanie rozwojem rodzin pszczelich Wykorzystywanie pożytków różnego typu Wykorzystanie pożytków najwcześniejszych Wykorzystanie pożytków wczesnych i średniowczesnych Wykorzystanie pożytków późniejszych i późnych Wykorzystanie pożytków długotrwałych Gospodarka w ulach wielokonpusowych Wędrówki z pszczołami Prace w pasiece wędrownej Rozdział VIII. WYCHÓW MATEK PSZCZELICH I TWORZENIE NOWYCH RODZIN (dr T. Wawryn) Znaczenie wychowu matek Warunki wychowu matek Wychów trutni Metody wychowu matek Klasyfikacja i ocena metod wychowu Metody wychowu matek w komórkach naturalnych Metody wychowu matek z przekładaniem larw Metody wychowu matek z przekładaniem jaj Seryjny wychów matek metodą kombinowaną Wychów matek bez osierocenia rodziny Ciągła produkcja matek Brakowanie i izolowanie mateczników Znakowanie matek Unasienianie matek Warunki unasieniania Unasienianie matek na pasieczysiku Unasienianie matek na trutowisku Sztuczne unasienianie matek Typy ulików i uli weselnych Tworzenie rodzinek matecznych Odsiewanie trutni Zasiedlanie ulików weselnych przeznaczonych na trutowisko Wykorzystanie ulików weselnych na trutowisku Transport matek Warunki dobrego transportu Klateczki do transportu matek Poddawanie matek rodzinom Czynniki wpływające na przyjęcie matki Metody poddawania matek Typy klateczek do poddawania matek Norma na matki pszczele Ekonomika wychowu matek Wymagania stawiane pasiekom hodowlanym Tworzenie nowych rodzin Metody tworzenia nowych rodzin Przyspieszone rozmnażanie rodzin pszczelich Wybór terminu i metody tworzenia nowych rodzin Rozdział IX. PRACA HODOWLANA (prof. dr hab. J. Woyke) Genetyka pszczół Uwagi wstępne Różnicowanie się płci u pszczół Różne sposoby powstawania pszczół Trutnie mozaikowe Matki i robotnice z jaj niezapłodnionych Gynandromorfy Mozaikowe samice Mutanty Dziedziczenie cech rasowych Cechy morfologiczne Cechy biologiczne Dziedziczenie cech ilościowych związanych z produkcją miodu Dziedziczenie transgresywne Zastosowanie genetyki populacji Zasady pracy hodowlanej Selekcja Pojęcie selekcji Różnica selekcyjna Regresja Odziedziczalność Postęp hodowlany Linie czyste Metody selekcji Ocena wartości użytkowej i hodowlanej Ocena wartości użytkowej . Ocena wartości hodowlanej Dobór Dobór grupowy i indywidualny Dobieranie pni ojcowskich stosownie do różnych sposobów selekcji pni matecznych Kontrolowany dobór pszczół a przeżywalność czerwiu Zasady dokonywania doboru hodowlanego Dobór jednorodny i niejednorodny Dobór w umiarkowanym pokrewieństwie Mieszańce pszczół i hodowla krewniacza Metody doboru w hodowli krewniaczej Postęp homozygotyczności przy stosowaniu różnych metod hodowli krewniaczej Wybór sposobu kojarzenia w hodowli krewniaczej Dobór niejednorodny — krzyżowanie Hodowla rodzin wielorakich mieszańców Krzyżowanie różnych ras Krzyżowanie heteirozyjne Hodowla pszczół zapylaczek Hodowla pszczół odpornych na choroby Możliwości wyhodowania pszczół odpornych na środki owadobójcze Założenia programu pracy hodowlanej Rozdział X. CHEMIA I TECHNOLOGIA MIODU I WOSKU (dr J. Curyło) Miód pszczeli Klasyfikacja miodów Skład chemiczny miodu Właściwości fizyczne miodu Obchodzenie się z miodem Opakowanie miodu Przechowywanie miodu Analiza miodu Pobieranie próbek Organoleptyczne badanie miodu Analiza podstawowa Wykrywanie źafałdowań miodu Norma na miód pszczeli Zastosowanie miodu w przetwórstwie Wosk pszczeli Surowiec woskowy Rodzaje surowca woskowego Analiza surowca woskowego Przechowywanie surowca woskowego Przerób surowca woskowego Klasyfikacja wosku pszczelego, jego skład chemiczny i cechy fizyczne Analiza wosku Analiza wstępna Analiza podstawowa Wykrywanie zafałszowań wosku Norma jakościowa na wosk Wyrób węży Norma na węzę Skorowidz rzeczowy
Zapraszam na inne moje aukcje
|
|