„Hodowla koni” prof. Romana Prawocheńskiego jest reprintem podręcznika, który ukazał się w latach 1947–1950 nakładem Biblioteki Puławskiej. Jest to zarazem kolejna pozycja z serii „Klasyka literatury hipologicznej”.
Z upływem czasu wiedza przedstawiona w tym dziele nie tylko nie uległa dezaktualizacji, ale podręcznik stał się jeszcze ciekawszy i cenniejszy ze względu na swój, niespotykany dzisiaj, kompleksowy, wszechstronny charakter, szeroką bazę biologiczną oraz doświadczenia naukowe i niezwykle bogatą praktyczną wiedzę Autora.
Dlatego też każdy studiujący hodowlę koni, zajmujący się nią praktycznie, powinien się z nim zapoznać i mieć w swojej bibliotece.
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
Spis rzeczy
Tom I
Pochodzenie, typy, rys historii hodowli, pokrój i metody wyceny konia
Część I
A. Pochodzenie i typy koni
B. Krótki rys historii hodowli koni
Część II
Określenie zdatności konia
A. Pokrój konia (exterieur)
B. Metody wyceny konia
Tom II
Rasy koni
Tablice orientacyjne podziału ras koni
Część I
Konie kulturalnych odmian i ras
A. Konie szybkie typu konstytucji oddechowej („respiratorius”)
B. Konie o konstytucji mieszanej: oddechowej i mięśniowej
(„respiratorius” plus „muscularis”)
C. Konie o konstytucji mięśniowej („muscularis”) z odchyleniem w kierunku konstytucji opasowej („digestivus”)
Część II
Konie prymitywnych odmian i ras
A. Konie prymitywne o typie konstytucji oddechowej („respiratorius”)
B. Konie prymitywne o typie konstytucji mieszanej
C. Konie o konstytucji mięśniowej z odchyleniem czasem w kierunku konstytucji opasowej
Część III
Bastardy konia, osłów i zebr
1. Muły
2. Zebroidy
Tom III
Rozpłód, wychów, żywienie i użytkowanie koni
Część I
Rozpłód
A. Ogólne uwagi o dziedziczności koni
B. Praktyka doboru stadnego materiału
Część II
Wychów koni
A. Wychów koni
Część III
Żywienie i użytkowanie koni
A. Żywienie koni
B. Krótki zarys użytkowania koni