Wydawnictwo
W treści
Przedmowa
Historia naturalna koni
Udomowienie koni
Pokrój koni
Ewolucja zapatrywań na pokrój koni
Znaczenie nauki o pokroju
Wpływ warunków bytowania i pracy na pokrój i konstytucję koni
Podział typów koni pod względem budowy, właściwości fizjologicznych i użytkowości
Podział i opis ciała koni
Mierzenie i ważenie koni
Kondycja koni
Ruch i chody koni
Uwagi wstępne
Chody koni
Środek ciężkości i równowaga konia
Stęp
Kłus
Galop
Inochód
Wady chodów i chody nieprawidłowe
Chody sztuczne
Rozbieżność poglądów na chody koni i brak ustalonej terminologii
Skok
Ocena chodów
Konstytucja
Znaczenie konstytucji w hodowli koni
Konstytucja a wartość użytkowa i hodowlana koni
Typy konstytucyjne koni
Temperament i charakter
Oznaki osłabienia konstytucji oraz środki zaradcze
Ocena konstytucji
Rasy i typy koni
Ogólne uwagi o systematyce ras i typów koni
Podział koni na gorącokrwiste i zimnokrwiste
Systematyka ras i typów koni
Rasy kulturalne
Rasy wierzchowe
Rasa arabska
Konie anglo-arabskie
Konie polskie typu wierzchowego
Rasy węgierskie i austriackie
Rasa trakeńska i wschodniopruska
Rasa hanowerska
Rasa holsztyńska
Rasa meklemburska
Rasa beberbecka
Rasa anglo-normandzka
Morgany
Rasy zaprzęgowe
Rasy ciężkie pociągowe
Rasy pustynne
Rasy i typy koni prymitywnych powstałe pod silnym oddziaływaniem warunków przyrodniczych i małym oddziaływaniem człowieka
Koniki i kuce
Rasa wiacka
Rasy stepowe
Rasy górskie
Krajowe regionalne typy koni w Polsce
Konie lubelskie i kieleckie
Konie poznańskie
Konie śląskie
Konie sądeckie
Konie sokolskie
Konie łowickie
Konie sztumskie
Konie podlaskie, zwane kopczykami
Literatura
W roku 1959 został wydany I tom „Hodowli koni" napisany przez prof. dr. Witolda Pruskiego. Autor omawia w nim historię naturalną koni i ich udomowienia, pokrój, chody i konstytucję, a także przedstawia opis wszystkich ważniejszych ras i typów koni hodowlanych na świecie.
W tomie II, będącym pracą zbiorową, omówione są zagadnienia dotyczące techniki i użytkowania koni.
Po latach Wydawnictwo oddaje do rąk miłośników i hodowców koni przedruk „Hodowli koni". W odpowiedzi na prośby Czytelników jako pierwszy ukaże się tom II, a dopiero w następnej kolejności tom I. Mamy nadzieję, że pozycja ta, należąca już w tej chwili do klasyki literatury hipologicznej, będzie nadal stanowiła lekturę wszystkich wielbicieli koni.
W treści:
Biologiczne podstawy hodowli i metody jej prowadzenia
Rozród
Wzrost, rozwój i wychów źrebiąt i młodzieży
Żywienie koni
Stajnie, pomieszczenia pomocnicze oraz inne budowle
Cechy robocze konia i jego praca
Trening i próby dzielności koni
Użytkowanie koni
Organizacje hodowli koni w Polsce
Osiągnięcia polskiej hodowli koni na forum międzynarodowym w latach 1[zasłonięte]800-19
W bogatej ofercie naukowych i popularnonaukowych opracowań, poświeconych głównie hodowli i użytkowaniu koni brak zwartego opracowania poświęconego w całości żywieniu koni. Przykładowo, dotychczasowe dane na temat całkowitego zapotrzebowania koni wyścigowych czy też ogierów rozpłodowych na energię pochodzą tylko z obserwacji praktycznych. Skład dawki pokarmowej, częstotliwość żywienia, rodzaj i zakres stosowanych dodatków paszowych są często tajemnicą danej stajni. Wszystko to sprawia, że wiele osób zainteresowanych utrzymaniem tych zwierząt ma ogromne problemy ze znalezieniem miarodajnych i wyczerpujących informacji na temat żywienia koni.
Należy mieć nadzieję, że przekazane do rąk Czytelnika polskie wydanie książki „Żywienie koni" będzie w tym względzie pomocne. Jest ona skierowana do wszystkich, którym poprawne, zgodne z dobrostanem zwierząt żywienie koni leży głęboko na sercu.
Przydatne informacje znajdą w niej zarówno Czytelnicy, którzy mają głęboką wiedzę fachową, jak i tacy, którzy w żywieniu koni stawiają pierwsze kroki. Autor, będący z wykształcenia lekarzem weterynarii, wiele miejsca poświęca błędom żywieniowym oraz, co bardzo ważne, ich ewentualnym skutkom i sposobom zapobiegania.
Dobrze i przystępnie opracowany rozdział poświęcony fizjologii przewodu pokarmowego konia, jak również szeroko rozbudowane informacje na temat bazy paszowej, składu chemicznego i właściwości pasz sprawiają, że opracowanie to spełnia także kryteria podręcznika akademickiego.
Trafiające do rąk polskiego Czytelnika, czwarte, znacznie poszerzone w stosunku do wcześniejszych, wydanie „Żywienia koni" prof. dr. Helmuta Meyera zostało bardzo dobrze przyjęte przez niemieckich hodowców koni. Miejmy nadzieję, że spełni ono także oczekiwania hodowców i pasjonatów koni w Polsce.
Prof. dr hab. Antoni Lipiec Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
1. Od liściożercy do „owsianego silnika" 13
2. Wiadomości ogólne 19
3. Podstawy żywienia 27
4. Zapotrzebowanie na energię, składniki pokarmowe i strukturalne 57
5. Pasze 99
6. Stajnia 149
7. Żywienie praktyczne 157
8. Żywienie szczegółowe 167
9. Choroby i zaburzenia o podłożu żywieniowym 209
10. Dietetyka 245
11. Żywienie a ochrona zwierząt 265
kupujesz wypełnij - formularz płacę
niezależnie od formy płatności
DANE DO PRZELEWU: P.P.H.U Najbar Mirosław ul.Batorego 24 43-100 Tychy ING BANK ŚLĄSKI 92 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]3990023 [zasłonięte] 247368
TEL 32 [zasłonięte] 93 32 [zasłonięte] 72