HODOWLA karpi pszczół lisów królików nutrii itp
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 37.50 zł
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 2034071862
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 20
Koniec: 12-01-2012 20:20:46
Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Tytuł:
HODOWLA ZWIERZĄT
Podręcznik dla technikom rolniczych
TOM III
Gzęść I. Hodowla drobiu
Część II. Hodowla królikom i innych zwierząt futerkowych
Część III. THodomla ryb stawowych
Część IV. Hodowla pszczół
Część V. Hodoiula jedwabnika monuomego
Część VI. Choroby zoiierząt gospodarskich
Autor:
POD OGÓLNĄ REDAKCJĄ MGR F. LEGACKIEGO
Wydawnictwo i rok wydania:
PAŃSTWOWE WYDAWNICTWO ROLNICZE i LEŚNE
Wyd. I
Stan: db- przytarcia okladki i brzegow okladki, plamy-odbarwienia na wyklejkach
Oprawa: twarda
Ilość stron i format: 257str.
17x24cm
Ilustracje: posiada
Spis treści:
Części HODOWLA DROBfU
Hozdział I. Gospodarcze znaczenie hodowli drobiu i rasy hodowane w Polsce 3
Gospodarcze znaczenie hodowli drobiu 3
Typy użytkowe i rasy drobiu hodowane w Polsce . . . . . . . 6
a. Pochodzenie drobiu . 6
b. Pogłowie rasowe i bezrasowe Z .... 6
c. Kury ... 9
d. Rasy innych gatunków drobiu , . 12
IRozdział II. Pomieszczenie, żywienie i użytkowanie drobiu. . . . . 15
Wybór miejsca na zabudowania oraz ich rozmieszczenie , 15
Pomieszczenia dla kur - . . 15.
a. Ogólne zasady budowy pomieszczeń dla kur . . . . A5
b. Urządzenia wewnętrzne kurnika . 19
c. Wybiegi . 22
3. Pomieszczenia dla innych gatunków drobiu . 23
a. Pomieszczenia dla indyków 23
b. Pomieszczenia dla kaczek . 25
c. Pomieszczenia dla gęsi - . . . . . . 26
4. Żywienie drobiu dorosłego ......... . . 28
a. Żywienie kur . . . 28
b. Żywienia indyków 31
c. Żywienie kaczek 32
d. Żywienie gęsi ............. 33
Tucz drobiu 34
Użytkowanie drobiu 35
a. Użytkowanie nieśne . , 35
b. Użytkowanie rzeźne 38
c. Produkty uboczne 39
Hozdział III. Lęgi i wychów 39
Wybór jaj do wylęgu . 39
Wyląg 40
a. Wyląg naturalny 40
b. Wyląg sztuczny 41
-3. Wychów kurcząt 44
a. Wychów naturalny i sztuczny 44
b. Pomieszczenia używane do sztuczne~go wychowu kurcząt .... 44
c. Pielęgnowanie kurcząt 47
d. Żywienie kurcząt 49
4. Wychów indycząt . 52
a. Wychów naturalny i sztuczny 52
b. Żywienie indycząt 53
5. Wychów kacząt 54
s6. Wychów gąsiąt -. 56
254
Treść
Rozdział IV. Praca hodowlana i organizacja hodowli drobiu w kraju . . .
1. Praca hodowlana nad drobiem
a. Selekcja młodzieży
b. Selekcja drobiu dorosłego
2. Organizacja hodowli drobiu w Polsce
a. Rejestracja drobiu hodowlanego
Część II HODOWLA KRÓLIKÓW I INNYCH ZWIERZĄT FUTERKOWYCH
Rozdział I. Wiadomości wstępne _
Hodowane zwierzęta futerkowe
Gospodarcze znaczenie hodowli królików i innych zwierząt futerkowych
Organizacja hodowli królików i innych zwierząt futerkowych w Polsce
Rozdział II. Hodowla królików
1. Pochodzenie i rasy
a. Pochodzenie królika domowego -
b. Rasy królików
2. Pomieszczenia i pielęgnowanie
a. Pomieszczenia
b. Pielęgnowanie
3. Żywienie
a. Ogólne wymagania pokarmowe królików
b. Pasze stosowane w żywieniu królików
c. Normowanie żywienia i zadawanie karmy
4. Rozpłód i wychów
a. Krycie
b. Ciąża i poród
c. Wychów młodzieży
Praca hodowlana
Użytkowanie
Rozdział III. Hodowla nutrii
Pochodzenie i rasy
Pomieszczenia i pielęgnowanie
a. Pomieszczenia
b. Pielęgnowanie - . .
3. Żywienie . .
a. Ogólne wymagania pokarmowe nutrii ....
b. Pasze stosowane w żywieniu nutrii ....
c. Normowanie żywienia i zadawanie karmy ...
4. Rozpłód i wychów młodzieży ....
a. Rozpłód ! '
b. Wychów młodzieży
Praca hodowlana
Użytkowanie
Rozdział IV. Hodowla lisa pospolitego
Pochodzenie i rasy
Pomieszczenia i pielęgnowanie .
a. Pomieszczenia
1 b. Pielęgnowanie
3. Żywienie -
a. Ogólne wymagania pokarmowe lisów
b. Pasze stosowane w żywieniu lisów
army
c. Normowanie żywienia i zadawanie lii
4. Rozpłód i wychów młodzieży
a. Rozpłód
b. Wychów młodzieży
5. Praca hodowlana . .. . ~ ~
6. Użytkowanie ...
57
57 57 58 63 67
69 69 GO 71
78 78 80 81 81 81 83 85 85 87
91 92 92 93 93 96 98
100 [zasłonięte] 101 102 [zasłonięte] 103 103 [zasłonięte] 105 108 [zasłonięte] 109 109 [zasłonięte] 111 111 [zasłonięte] 113 114
255
Treść
Część III HODOWLA RYB STAWOWYCH
Rozdział I Gospodarcze znaczenie produkcji rybackiej i charakterystyka naj-
w.żnieiszych ryb stawowych 116
o znaczenie produkcji rybackiej H8
C -iyka produkcji rybackiej w różnych zbiornikach wodnych . 117
C : :i.yka najważniejszych ryb hodowanych w stawach . . . 118
a. . -.Aft 118
i. . . n kowate 121
c. Lo;.vt.iovvate 121
Rozdział 1L Hodowla karpi w stawach ~ . 123
1. O^'il.0^ viadomosci o urządzaniu, żyzności i zaopatrywaniu stawów
vv wodę 123
a. Urządzenie stawu 123
b. Żyzność stawów 124
c. Zaopatrywanie stawów w wodę 124
2. Cykl produkcji karpia w gospodarstwie o pełnym obrocie hodowlanym 126
a. Rodzaje gospodarstw stawowych i systemy hodowlane 126
b. Rozród i wychów karpi w pierwszym roku 127
c. Wychów karpi w drugim i trzecim roku 129
3. Obliczanie obsad i żywienie ryb 129
a. Obliczanie obsad 129
b. Żywienie karpi 130
4. Pielęgnowanie stawów i choroby ryb 131
. a. Pielęgnowanie stawów 131
b. Choroby ryb i zapobieganie im . 133
5. Odłowy, zimowanie i transport karpi 134
a. Odłowy 134
b. Zimowanie i magazynowanie ryb 135
c. Transport i zbyt ryb 135
Część IV HODOWLA PSZCZÓŁ
Rozdział I. Ogólne wiadomości o pszczołach 137
1. Użytkowość pszczół 137
a. Zapylanie przez pszczoły roślin uprawnych 137
b. Użytkowość miodna pszczół . -- 138
c. Użytkowość woskowa pszczół 139
Pszczelnictwo w Polsce 139
Budowa i życie pszczół 140
a. Rodzina pszczela . . ! 140
b. Właściwości budowy pszczoły 141
c. Rozmnażanie się i rozwój osobniczy pszczół ....... 144
d. Praca pszczół robotnic 146
e. Gniazdo pszczół 146
f. ~ Życie pszczół w ciągu roku 147
Rozdział II. Żywienie, utrzymanie i pielęgnowanie pszczół 148
1. Żywienie r/szuzół 148
a. Pokarm naturalny 148
b. Źródła pokarmu naturalnego 149
c. Dokarmianie i podkarmianie pszczół 150
2. Utrzymanie i pielęgnowanie pszczół 152
a. Ule i pasieczysko 152
b. Pracownia i sprzęt pasieczny 156
c. Zimowla pszczół 1 157
d. Utrzymanie pszczół wiosną i latem . , . 158
256
Treść
Treść
257
159
159 [zasłonięte] 163
166 [zasłonięte] 167 168
Rozdział III. Rozmnażanie rodzin pszczelich i praca hodowlana ....
Tworzenie rojów sztucznych
Wychów matek pszczelich
Praca hodowlana w pszczelnictwie
Rozdział IV. Użytkowanie pszczół
Zapylanie roślin uprawnych
Pozyskiwanie miodu
Pozyskiwanie wosku
Cześć V HODOWLA JEDWABNIKA MORWOWEGO
Rozdział I. Ogólne wiadomości o jedwabniku morwowym i 70
Znaczenie gospodarcze hodowli jedwabnika . !J0
Pochodzenie jedwabnika morwowego i jego rasy i 71
Rozwój, budowa i przejawy życiowe jedwabnika !72
a. Jajo - - . - - - !p
b Gąsienica ^ ^
c. Poczwarka -^
d. Motyl ' 5 75
4. Praca hodowlana i produkcja jaj jedwabnika 177
Rozdział II. Wychów gąsienic jedwabnika . 173
1. Pomieszczenia do wychowu gąsienic 178
a. Warunki atmosferyczne 178
b. Wychowalnia 178
c. Sprzęt 173
2. Wyląg, żywienie i pielęgnowanie gąsienic 180
a. Wyląg gąsienic 180
b. Żywienie gąsienic 18!
c. Pielęgnowanie gąsienic 181
Zbiór i postępowanie z kokonami ; 182
Choroby gąsienic jedwabnika 183
Cześć VI CHOROBY ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
185
185 [zasłonięte] 186 187 [zasłonięte] 190
191
191 [zasłonięte] 193 195 196
198
198 [zasłonięte] 201 202 202
Rozdział I. Ogólne wiadomości o chorobach zwierząt ....
Gospodarcze znaczenie zapobiegania chorobom i ich zwalczania
Pojęcie choroby, przyczyny i podział chorób
a. Pojęcie choroby
b. Przyczyny i podział chorób
3. Objawy choroby . .
i. Przebieg i zejście choroby
Rozdział II. Choroby niezaraźliwe
1. Choroby skóry
-2. Choroby układu oddechowego ......
Choroby przewodu pokarmowego . . . . ,.
Choroby przemiany materii ~
Jałowość (niepłodność) ~
Rozdział III. Choroby zakaźne
V Sf Ólnt wiadomości o chorobach zakaźnych
r^i, u.. -aicażne występujące u różnych gatunków zwierząt .
b. Tężec
c. Pastereloza
d. Paratyfus 293
e. Gruźlica 294
f. Bruceloza 205
;-. Wścieklizna . 207
h. Pryszczyca 208
i. Liszaj strzygący 209
3. Choroby zakaźne występujące tylko u koni 210
a. Nosacizna 210
b. Zołzy 211
c. Nieclokrwistość (anemia) zakaźna koni 211
C. Zaraza piersiowa koni 212
4. Choroby zakaźne występujące tylko u przeżuwaczy 212
a. Zonua płucna bydła 212
b. Zakaźny nieżyt pochwy (otre_t) bydła 212
5. Choroby zakaźne występujące tylko u świń 213
a. Różyca świń 213
b. Pomór świń .214
c. Grypa prosiąt 215
d. Choroba cieszyńska 215
6. Choroby zakaźne drobiu 216
a. Pomór rzekomy kur . 216
b. Biała biegunka piskląt (puloroza) 217
Rozdział IV. Choroby inwazyjne 218
Ogólne wiadomości o chorobach inwazyjnych . 218
Opis chorób inwazyjnych 219
a. Zaraza stadnicza 219
b. Motylica wątrobowa 220
c. Wągrzyca świń i bydła 221
d. Włośnica 222
e. Glistnica 222
f. Świerzb 223
g. Giez . 224
Rozdział V. Zasady zapobiegania i zwalczania chorób zaraźliwych oraz cho
roby odzwierzęce 226
Zasady zapobiegania i zwalczania chorób zaraźliwych 226
Choroby odzwierzęce 229
Rozdział VI. Pomoc w nagłych wypadkach i przy porodzie 232
1. Wzdęcia i zadławienia 232
a. Wzdęcia - 232
b. Zadławienia 234
2. Ochwat i miesniochwat 235
a. Ochwat 235
b. MiĘśniochwat 236
Rany, krwiotoki i złamania kończyn 236
Odparzenia i odgniecenia od uprzęży i podków 238
Zagwożdżenie 239
Pomoc przy porodzie 239
Choroby poporodowe 242
a. Zakażenie poporodowe 242
b. Wypadnięcie macicy 243
8. Podręczna apteczka weterynaryjna 244
Rozdział VII. Organizacja służby weterynaryjnej i przepisy weterynaryjne . . 245
Organizacja służby weterynaryjnej 245
Przepisy prawne w zakresie zwalczania zaraźliwych chorób zwierząt . . 247
Wady zwrotne (wady główne) 250
Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów
Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.