TOM 1.
1. Znaczenie gospodarcze i uwarunkowania ekonomiczne chowu i hodowli koni ... 7
1.1. Pogłowie koni ... 7
1.2. Organizacja hodowli koni w Polsce ... 9
1.3. Zarządzanie stadem ... 10
1.4. Uwarunkowania ekonomiczne chowu i hodowli koni ... 15
1.5. Opracowywanie wariantów prowadzenia przedsięwzięcia końskiego ... 16
Płyta CD
Ranking ksiąg stadnych na podstawie wyników w skokach przez przeszkody, ujeżdzeniu i WKKW według WBFSH
Kalkulacje kosztów produkcji pasz
Kalkulacje kosztów utrzymania koni
2. Identyfikacja koni ... 22
2.1. Wprowadzenie ... 22
2.2. Paszport konia ... 22
2.3. Znakowanie ... 26
2.4. Fotografowanie ... 27
2.5. Badanie grup krwi ... 27
2.6. Czipowanie ... 28
2.7. Fingerprinting ... 29
Płyta CD
Książka do identyfikacji koni
Palenia ras
Umaszczenie koni – prezentacja
Opis prezentacji „Umaszczenie koni”
Transpondery – prezentacja
Fingerprinting – prezentacja
Wzory dokumentów
3. Metody pracy hodowlanej ... 30
3.1. Wprowadzenie ... 30
3.2. Ocena pokroju ... 30
3.3. Ocena wartości użytkowej ... 33
3.4. Parametry genetyczne ... 41
3.5. Ocena wartości hodowlanej ... 42
3.6. Selekcja i dobór hodowlany ... 44
3.7. Księgi stadne ... 47
Płyta CD
Obliczanie indeksu wartości użytkowej
4. Użytkowanie rozpłodowe ... 52
4.1. Dojrzałość płciowa i hodowlana ... 52
4.2. Stanówka, przebieg ciąży i wyźrebienie klaczy ... 58
4.3. Wykorzystanie rozpłodowe ogierów i klaczy ... 62
4.4. Metody krycia klaczy ... 63
5. Wychów źrebiąt ... 66
5.1. Przebieg wzrostu i rozwoju ... 66
5.2. Metody wychowu ... 72
5.3. Wychów źrebiąt w grupach wiekowych ... 74
6. Użytkowanie koni ... 84
6.1. Użytkowanie zaprzęgowe ... 84
6.2. Użytkowanie wierzchowe ... 91
6.3. Inne rodzaje użytkowania ... 106
7. Żywienie koni ... 109
7.1. Pobieranie pasz, przewód pokarmowy, trawienie ... 109
7.2. Składniki pokarmowe ... 114
7.3. Potrzeby energetyczne i białkowe ... 117
7.4. Związki mineralne ... 119
7.5. Witaminy ... 123
7.6. Pasze stosowane w żywieniu koni i zasady ich skarmiania ... 126
7.7. Żywienie różnych grup koni ... 135
7.8. Pojenie koni ... 145
Płyta CD
Skład chemiczny i wartość pokarmowa pasz dla koni oraz zapotrzebowanie na składniki pokarmowe
Skutki nieprawidłowego żywienia koni i ich przyczyny
Przykładowe dawki pokarmowe
Literatura i materiały źródłowe ... 146
TOM 2.
8. Rasy koni hodowane w Polsce 7
8.1. Pojęcie rasy w hodowli koni 7
8.2. Podział ras 7
8.3. Rasy gorącokrwiste 8
8.4. Rasy zimnokrwiste 26
8.5. Konie prymitywne (pierwotne) 29
8.6. Kuce i konie małe 35
9. Cechy warunkujące przydatność użytkową koni 37
9.1. Pokrój i chody koni 37
9.2. Zachowanie koni 67
10. Dobrostan i utrzymanie koni 83
10.1. Wprowadzenie 83
10.2. Środowisko fizyczne 83
10.3. Środowisko społeczne 104
10.4. Wskaźniki dobrostanu 107
11. Wyścigi konne i hipoterapia 113
11.1. Wyścigi konne 113
11.2. Hipoterapia 123
Literatura 129