Tytuł |
Hodowla i użytkowanie drobiu |
Autor |
pod
red. Jana Jankowskiego |
Wydawca |
PWRiL |
Rok
wydania |
2012 |
Liczba stron |
562
|
Wymiary |
165
x 235 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01142-2 |
Niniejsza publikacja obejmuje najnowszą, kompleksową wiedzę z zakresu:
– metod
i kierunków genetycznego doskonalenia drobiu,
–
fizjologicznych podstaw rozrodu ptaków oraz lęgów,
–
biotechnologii drobiu,
–
warunków utrzymania stad hodowlanych i towarowych,
wymagań
pokarmowych i zasad żywienia,
–
warunków środowiskowych zapewniających ptakom dobrostan,
– chowu
ekologicznego,
–
bioasekuracji w fermach drobiu
Po raz
pierwszy w jednej publikacji dokonano charakterystyki wszystkich gatunków ptaków
użytkowych zaliczanych do drobiu, zarówno tych o największym znaczeniu
gospodarczym jak i niszowych.
Podręcznik opracowany został przez wybitnych specjalistów, cenionych w kraju i
na świecie, mających niekwestionowany dorobek naukowy i dydaktyczny oraz duże
doświadczenie praktyczne. To wszystko gwarantuje wysoki poziom merytoryczny
dzieła.
Spis
treści
1.
Znaczenie i uwarunkowania rozwoju drobiarstwa 15
2.
Podstawy genetycznego doskonalenia drobiu 27
3.
Podstawy żywienia drobiu 83
4.
Budynki i ich wyposażenie 141
5.
Wymagania środowiskowe ptaków użytkowych 165
6.
Fizjologiczne podstawy rozrodu 183
7. Lęgi
227
8.
Biotechnologia drobiu 261
9.
Hodowla i użytkowanie kur nieśnych 279
10.
Hodowla i użytkowanie kur mięsnych 305
11.
Hodowla i użytkowanie indyków 325
12.
Hodowla i użytkowanie gęsi 355
13.
Kaczki 377
14.
Bażanty 397
15.
Strusie afrykańskie 411
16. Emu
419
17.
Gołębie 431
18.
Perlice 443
19.
Przepiórki 459
20.
Kuropatwy 469
21.
Ekologiczna produkcja drobiarska 477
22.
Bioasekuracja na fermach drobiu 491
23.
Oddziaływanie ferm drobiarskich na środowisko 517