Tytuł
|
Hodowla i użytkowanie bydła
|
Autor
|
red. Z. Litwińczuk, T. Szulc
|
Wydawca
|
PWRiL
|
Rok wydania
|
2005
|
Liczba stron
|
412
|
Wymiary
|
175x240mm
|
Okładka
|
twarda
|
ISBN
|
83-09-01794-4
|
KSIĄŻKI MAJĄ USZKODZONE OKŁADKI
Obejrzyj spis treści w pliku PDF
Opracowany podręcznik napisany został przez zespół autorów reprezentujących główne ośrodki akademickie kształcące studentów w zakresie zootechniki (hodowli zwierząt). Stanowi on nowe, oryginalne opracowanie najważniejszych zagadnień z dziedziny chowu, hodowli i użytkowania bydła.
W 14 rozdziałach omówiono całość problematyki przekazywanej studentom w ramach przedmiotu „Hodowla i użytkowanie bydła", Przedstawiono znaczenie gospodarcze tego gatunku zwierząt, jego pochodzenie, systematykę i szczegółową charakterystykę współczesnych ras bydła, metody oceny pokroju. Ważną częścią tego podręcznika są rozdziały dotyczące rozrodu bydła (z wykorzystaniem biotechnik), organizacji pracy hodowlanej, wychowu cieląt, żywienia bydła, w tym głównie krów mlecznych, uwzględniające najnowsze wprowadzane w tym zakresie technologie. Obok wiadomości podstawowych podanych zostało wiele informacji szczegółowych, przydatnych bezpośrednio w praktyce hodowlanej i stanowiących istotną część w programie nauczania na akademiach rolniczych. Przedstawiono również behawior bydła w świetle europejskich standardów dobrostanu, metody oceny jakości produktów uzyskiwanych od tych zwierząt (uwzględniające normy Unii Europejskiej) oraz aktualną strukturę organizacji i zarządzania hodowlą bydła w kraju.
Książka ta przeznaczona jest dla studentów akademii rolniczych, zootechników, lekarzy weterynarii, hodowców i producentów mleka, a także wszystkich tych, którzy z racji wykonywania zawodu mają kontakt z bydłem i chcą pogłębić swoją wiedzę.
Zdajemy sobie sprawę, że ze względu na ograniczoną objętość książki nie mogliśmy wyczerpująco omówić wielu zagadnień. Zamieszczone piśmiennictwo powinno jednak umożliwić Czytelnikowi dotarcie do literatury źródłowej i uzupełniającej, dostarczając więcej wiedzy na interesujące tematy.
Zaprezentowane w podręczniku firmy i organizacje, ściśle związane z hodowlą bydła oraz produkcją mleka i mięsa wołowego, ułatwią osobom zainteresowanym nawiązanie bezpośredniego kontaktu.