Tytuł |
Nowe trendy w hodowli i produkcji kur |
Autor |
Ryszard Gilewski, Alina Janocha, Grzegorz i inni Tomczyk |
Wydawca |
O.W.Hoża |
Rok wydania |
2010 |
Liczba stron |
220 |
Wymiary |
160 x 230 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83038-29-0 |
W książce adresowanej do Czytelnika zainteresowanego nowoczesnym drobiarstwem, Autorzy m.in. omawiają zasady organizacji i ekonomiki produkcji jaj spożywczych i mięsa kurzego, hodowli ozdobnych i rzadkich kur - stanowiących niekiedy cenne zasoby genetyczne drobiu, przedstawiają zasady nowoczesnej, drobnotowarowej, a lansowanej obecnie niszowej produkcji jaj i mięsa oraz podają obowiązujące w drobiarstwie prawodawstwo Unijne. Dość obszernie opisane są choroby kur i kurcząt oraz zasady profilaktyki.
Opracowanie przedstawia rysujące się w najbliższej przyszłości kierunki produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem różnych, alternatywnych metod chowu semiintensywnego, organicznego/ekologicznego. Biorąc pod uwagę rosnące zainteresowanie właścicieli przydomowych ogródków posiadaniem w nich przedstawicieli ozdobnych ras kur, a także zagadnieniami hodowli i chowu tych ptaków, poświęciliśmy tym problemom jeden z rozdziałów. Rozwój gospodarstw agroturystycznych i towarzyszący im przyzagrodowy, ekologiczny chów kur, zainspirował nas do przedstawienia podstawowych metod uboju, obróbki i przygotowania tuszek młodych kurcząt mięsnych oraz podstawowych zasad postępowania z jajami spożywczymi, przeznaczonymi do sprzedaży. Czytelnik może się również zapoznać z podstawami żywienia kurcząt i kur w różnych systemach chowu. Biorąc pod uwagę wzrost znaczenia służb weterynaryjnych, tak w zakresie bezpieczeństwa żywności jak i ochrony zdrowia drobiu, położono szczególny nacisk na przybliżenie hodowcom i producentom zasad opieki weterynaryjnej. Celowo mniejszy nacisk położono na szczegółowe opisy intensywnych, konwencjonalnych metod wielkotowarowej „przemysłowej" produkcji jaj spożywczych i mięsa drobiowego, ponieważ są powszechnie znane i upowszechniane przez wyspecjalizowanych dostawców materiału hodowlanego oraz urządzeń i sprzętu drobiarskiego.
W treści:
1. Wstęp 8
2. Historia udomowienia i systemów utrzymania kur 13
3. Pokrój i budowa anatomiczna kury 24
4. Hodowla i reprodukcja kur 33
5. Systemy chowu kur nieśnych i kurcząt mięsnych 43
6. Wyposażenie pomieszczeń dla kur nieśnych i kurcząt mięsnych 54
7. Zakup i ocena ptaków 75
8. Organiczna produkcja jaj i mięsa kurzego 80
9. Cele i zadania hodowli rzadkich i ozdobnych ras kur 106
10. Drobnotowarowy chów drobiu 124
11. Żywienie kur, kurcząt nieśnych i mięsnych 133
12. Ekonomiczne aspekty produkcji jaj spożywczych i kurcząt mięsnych 163
13. Postępowanie z jajami i mięsem drobiowym w gospodarskim chowie kur 177
14. Choroby kur i działania profilaktyczne 185
15. Prawodawstwo dotyczące produkcji drobiarskiej 214
16. Literatura 215