Tytuł |
Hodowla i chów gęsi |
Autor |
Adam Mazanowski |
Wydawca |
APRA |
Rok wydania |
2013 |
Liczba stron |
402 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
978-83-[zasłonięte]939-5-0 |
Ostatnią znaczącą pozycją wydawniczą dotyczącą hodowli i użytkowania gęsi, przeznaczoną
dla krajowych producentów jaj wylęgowych, mięsa, pierza i puchu, była
książka wydana przez PWRiL w 1983 roku pt. „Gęsi". Od tego czasu w Polsce
zmieniły
się genotypy ptaków, standardy środowiskowo-żywieniowe i profilaktyczne oraz wymogi
dotyczące jakości surowców. Wydanie książki „Hodowla i chów gęsi" doskonale
wpisuje się w potrzeby hodowców oraz w akcję promocyjną gęsiny w Polsce. Na
uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, że autorem pozycji jest niekwestionowany
autorytet
z tego zakresu tematycznego – prof. zw. dr hab., dr h.c. Adam
Mazanowski, który
ponad 50 lat pracy zawodowej poświęcił zarówno praktyce jak i szeroko pojętej
nauce
związanej z gęsiami. Autor, wyjątkowy człowiek i wybitny naukowiec, opracowanie
to ukończył na dwa miesiące przed śmiercią.
Książka obejmuje nie tylko zagadnienia teoretyczne
i naukowe, ale stanowi kompendium olbrzymiej wiedzy i praktyki. Świadczą o
tym między innymi ostatnie miesiące
pracy Autora nad opracowaniem, które spędził na licznych wizytach u
hodowców i producentów gęsi, w zakładach wylęgu drobiu i
ubojniach drobiarskich.
Życzeniem Profesora było skierowanie książki do druku i podzielenie się z
hodowcami
i producentami wiedzą i doświadczeniem oraz spostrzeżeniami.
Spis treści
1.
Wstąp
7
2.
Pochodzenie i pokrój gęsi
9
Pokrój i ocena budowy
10
3.
Produkcja gęsi w kraju
15
4.
Rasy i odmiany gęsi
19
Gęś biała włoska
19
Gęsi zagraniczne
22
Gęsi krajowe
28
Ochrona zasobów genetycznych
35
5.
Podstawy pracy hodowlanej
39
Dziedziczenie cech
40
Metody selekcji
50
Praca hodowlana w fermie zarodowej
53
Metody kojarzeń i tworzenie mieszańców
55
6.
Pomieszczenia i wyposażenie
61
Lokalizacja fermy
61
Charakterystyka elementów budowy
66
Wychowalnie i gęśniki 78
Wybiegi i pastwiska 84
Wyposażenie pomieszczeń
85
Oddziaływanie fermy na środowisko 96
7.
Mikroklimat w chowie gęsi
105
Temperatura i wilgotność
105
Wentylacja (wymiana powietrza)
112
Światło 119
Obsada i jakość ściółki
121
Środowisko a użytkowość 130
8.
Żywienie
133
Potrzeby pokarmowe 134
Pasze i mieszanki paszowe
148
Dodatki paszowe
167
Woda jako pasza
184
Racjonalizacja i higiena żywienia
187
9.
Gęsi reprodukcyjne
189
Oddziaływanie genotypu i środowiska
190
Technika kojarzeń i sztuczne unasienianie
197
Zestawianie stada
202
Potrzeby pokarmowe i technika żywienia
208
Pielęgnowanie gęsi reprodukcyjnych
215
10.
Technologia lęgu
221
Budowa plemnika i jaja 221
Pozyskiwanie jaj wylęgowych 227
Lęgi naturalne i sztuczne
233
Rozwój embrionalny i technologia lęgu 234
Błędy w technologii lęgu
244
Postępowanie z pisklętami 249
11. Wychów gęsi reprodukcyjnych
253
Okresy wychowu 253
Wpływ środowiska na wzrost i rozwój
263
Postępowanie z gąsiętami
266
Potrzeby pokarmowe i technika żywienia
268
Pielęgnowanie 273
12. Odchów i tucz gęsi
275
Odchów gęsi
277
Postępowanie w czasie odchowu i tuczu
286
Rodzaje tuczu
290
13.
Pierzarstwo
303
Budowa i rodzaje piór 304
Jakość piór
305
Pozyskiwanie pierza
310
Wykorzystanie 315
14. Technologia uboju
319
Przygotowanie do uboju
327
Transport do rzeźni 330
Ubój i obróbka poubojowa
332
Czynniki wpływające na jakość surowca
341
Budowa i skład chemiczny mięsa 344
15.
Higiena i profilaktyka produkcji gęsi
349
Bioasekuracja i profilaktyka
351
Choroby bakteryjne
357
Choroby wirusowe
365
Choroby metaboliczne i niedoborowe
369
Choroby pasożytnicze
373
Choroby grzybicze i mikotoksykozy
382
Zapobieganie chorobom gęsi
386
16. Ekonomika produkcji gęsi
391
Czynniki wpływające na efektywność 392
Kalkulacja kosztów produkcji jaj 397
Kalkulacja kosztów odchowu i tuczu
399