Płatność
Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691
Wysyłka
Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego
Kontakt
Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
Hodowla i chów gęsi
Autor: Adam Mazanowski
Wydawca: APRA
Rok wydania: 2012
Stron: 402
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-
[zasłonięte]939-5-0
Opis:
Ostatnią znaczącą pozycją wydawniczą dotyczącą hodowli i użytkowania gęsi, przeznaczoną dla krajowych producentów jaj wylęgowych, mięsa, pierza i puchu, była książka wydana przez PWRiL w 1983 roku pt. "Gęsi". Od tego czasu w Polsce zmieniły się genotypy ptaków, standardy środowiskowo-żywieniowe i profilaktyczne oraz wymogi dotyczące jakości surowców. Wydanie książki "Hodowla i chów gęsi" doskonale wpisuje się w potrzeby hodowców oraz w akcję promocyjną gęsiny w Polsce. Na uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, że autorem pozycji jest niekwestionowany autorytet z tego zakresu tematycznego - prof. zw. dr hab., dr h.c. Adam Mazanowski, który ponad 50 lat pracy zawodowej poświęcił zarówno praktyce jak i szeroko pojętej nauce związanej z gęsiami. Autor, wyjątkowy człowiek i wybitny naukowiec, opracowanie to ukończył na dwa miesiące przed śmiercią. Książka obejmuje nie tylko zagadnienia teoretyczne i naukowe, ale stanowi kompendium olbrzymiej wiedzy i praktyki. Świadczą o tym między innymi ostatnie miesiące pracy Autora nad opracowaniem, które spędził na licznych wizytach u hodowców i producentów gęsi, w zakładach wylęgu drobiu i ubojniach drobiarskich.
Życzeniem Profesora było skierowanie książki do druku i podzielenie się z hodowcami i producentami wiedzą i doświadczeniem oraz spostrzeżeniami. Spełnienie tego życzenia wzbogaca ubogi dotąd w podobną ofertę tematyczną rynek wydawniczy, o cenne i ponadczasowe dzieło.
Spis treści:
I. WSTĘP
II. POCHODZENIE I POKRÓJ GĘSI
- Pokrój i ocena budowy
III. PRODUKCJA GĘSI W KRAJU
IV. RASY I ODMIANY GĘSI
- Gęś biała włoska
- Gęsi zagraniczne
- Gęsi krajowe
- Ochrona zasobów genetycznych
V. PODSTAWY PRACY HODOWLANEJ
- Dziedziczenie cech
- Metody selekcji
- Praca hodowlana w fermie zarodowej
- Metody kojarzeń i tworzenie mieszańców
VI. POMIESZCZENIA I WYPOSAŻENIE
- Lokalizacja fermy
- Charakterystyka elementów budowy
- Wychowalnie i gęśniki
- Wybiegi i pastwiska
- Wyposażenie pomieszczeń
- Oddziaływanie fermy na środowisko
VII. MIKROKLIMAT W CHOWIE GĘSI
- Temperatura i wilgotność
- Wentylacja (wymiana powietrza)
- Światło
- Obsada i jakość ściółki
- Środowisko a użytkowość
VIII. ŻYWIENIE
- Potrzeby pokarmowe
- Pasze i mieszanki paszowe
- Dodatki paszowe
- Woda jako pasza
- Racjonalizacja i higiena żywienia
IX. GĘSI REPRODUKCYJNE
- Oddziaływanie genotypu i środowiska
- Technika kojarzeń i sztuczne unasienianie
- Zestawianie stada
- Potrzeby pokarmowe i technika żywienia
- Pielęgnowanie gęsi reprodukcyjnych
X. TECHNOLOGIA LĘGU
- Budowa plemnika i jaja
- Pozyskiwanie jaj wylęgowych
- Lęgi naturalne i sztuczne
- Rozwój embrionalny i technologia lęgu
- Błędy w technologii lęgu
- Postępowanie z pisklętami
XI. WYCHÓW GĘSI REPRODUKCYJNYCH
- Okresy wychowu
- Wpływ środowiska na wzrost i rozwój
- Postępowanie z gąsiętami
- Potrzeby pokarmowe i technika żywienia
- Pielęgnowanie
XII. ODCHÓW I TUCZ GĘSI
- Odchów gęsi
- Postępowanie w czasie odchowu i tuczu
- Rodzaje tuczu
XIII. PIERZARSTWO
- Budowa i rodzaje piór
- Jakość piór
- Pozyskiwanie pierza
- Wykorzystanie
XIV. TECHNOLOGIA UBOJU
- Przygotowanie do uboju
- Transport do rzeźni
- Ubój i obróbka poubojowa
- Czynniki wpływające na jakość surowca
- Budowa i skład chemiczny mięsa
XV. HIGIENA I PROFILAKTYKA PRODUKCJI GĘSI
- Bioasekuracja i profilaktyka
- Choroby bakteryjne
- Choroby wirusowe
- Choroby metaboliczne i niedoborowe
- Choroby pasożytnicze
- Choroby grzybicze i mikotoksykozy
- Zapobieganie chorobom gęsi
XVI. EKONOMIKA PRODUKCJI GĘSI
- Czynniki wpływające na efektywność
- Kalkulacja kosztów produkcji jaj
- Kalkulacja kosztów odchowu i tuczu
Oszczędzaj na kosztach wysyłki
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl