Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Hodowla i chów gęsi A. Mazanowski

14-05-2014, 13:33
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 60 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 60 zł     
Użytkownik LarixLublin
numer aukcji: 4210198967
Miejscowość Lublin
Licytowało: 1    Wyświetleń: 9   
Koniec: 14-05-2014 12:34:05

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2012
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Płatność

Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691

Wysyłka

Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym

Odbiór osobisty

Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego

Kontakt

Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842

[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl

Hodowla i chów gęsi


Autor: Adam Mazanowski
Wydawca: APRA
Rok wydania: 2012
Stron: 402
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-[zasłonięte]939-5-0





Opis:

Ostatnią znaczącą pozycją wydawniczą dotyczącą hodowli i użytkowania gęsi, przeznaczoną dla krajowych producentów jaj wylęgowych, mięsa, pierza i puchu, była książka wydana przez PWRiL w 1983 roku pt. "Gęsi". Od tego czasu w Polsce zmieniły się genotypy ptaków, standardy środowiskowo-żywieniowe i profilaktyczne oraz wymogi dotyczące jakości surowców. Wydanie książki "Hodowla i chów gęsi" doskonale wpisuje się w potrzeby hodowców oraz w akcję promocyjną gęsiny w Polsce. Na uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, że autorem pozycji jest niekwestionowany autorytet z tego zakresu tematycznego - prof. zw. dr hab., dr h.c. Adam Mazanowski, który ponad 50 lat pracy zawodowej poświęcił zarówno praktyce jak i szeroko pojętej nauce związanej z gęsiami. Autor, wyjątkowy człowiek i wybitny naukowiec, opracowanie to ukończył na dwa miesiące przed śmiercią. Książka obejmuje nie tylko zagadnienia teoretyczne i naukowe, ale stanowi kompendium olbrzymiej wiedzy i praktyki. Świadczą o tym między innymi ostatnie miesiące pracy Autora nad opracowaniem, które spę­dził na licznych wizytach u hodowców i producentów gęsi, w zakładach wylęgu drobiu i ubojniach drobiarskich.

Życzeniem Profesora było skierowanie książki do druku i podzielenie się z hodowcami i producentami wiedzą i doświadczeniem oraz spostrzeżeniami. Spełnienie tego życzenia wzbogaca ubogi dotąd w podobną ofertę tematyczną rynek wydawniczy, o cenne i ponadczasowe dzieło.



Spis treści:

I. WSTĘP

II. POCHODZENIE I POKRÓJ GĘSI

  1. Pokrój i ocena budowy

III. PRODUKCJA GĘSI W KRAJU

IV. RASY I ODMIANY GĘSI

  1. Gęś biała włoska
  2. Gęsi zagraniczne
  3. Gęsi krajowe
  4. Ochrona zasobów genetycznych

V. PODSTAWY PRACY HODOWLANEJ

  1. Dziedziczenie cech
  2. Metody selekcji
  3. Praca hodowlana w fermie zarodowej
  4. Metody kojarzeń i tworzenie mieszańców

VI. POMIESZCZENIA I WYPOSAŻENIE

  1. Lokalizacja fermy
  2. Charakterystyka elementów budowy
  3. Wychowalnie i gęśniki
  4. Wybiegi i pastwiska
  5. Wyposażenie pomieszczeń
  6. Oddziaływanie fermy na środowisko

VII. MIKROKLIMAT W CHOWIE GĘSI

  1. Temperatura i wilgotność
  2. Wentylacja (wymiana powietrza)
  3. Światło
  4. Obsada i jakość ściółki
  5. Środowisko a użytkowość

VIII. ŻYWIENIE

  1. Potrzeby pokarmowe
  2. Pasze i mieszanki paszowe
  3. Dodatki paszowe
  4. Woda jako pasza
  5. Racjonalizacja i higiena żywienia

IX. GĘSI REPRODUKCYJNE

  1. Oddziaływanie genotypu i środowiska
  2. Technika kojarzeń i sztuczne unasienianie
  3. Zestawianie stada
  4. Potrzeby pokarmowe i technika żywienia
  5. Pielęgnowanie gęsi reprodukcyjnych

X. TECHNOLOGIA LĘGU

  1. Budowa plemnika i jaja
  2. Pozyskiwanie jaj wylęgowych
  3. Lęgi naturalne i sztuczne
  4. Rozwój embrionalny i technologia lęgu
  5. Błędy w technologii lęgu
  6. Postępowanie z pisklętami

XI. WYCHÓW GĘSI REPRODUKCYJNYCH

  1. Okresy wychowu
  2. Wpływ środowiska na wzrost i rozwój
  3. Postępowanie z gąsiętami
  4. Potrzeby pokarmowe i technika żywienia
  5. Pielęgnowanie

XII. ODCHÓW I TUCZ GĘSI

  1. Odchów gęsi
  2. Postępowanie w czasie odchowu i tuczu
  3. Rodzaje tuczu

XIII. PIERZARSTWO

  1. Budowa i rodzaje piór
  2. Jakość piór
  3. Pozyskiwanie pierza
  4. Wykorzystanie

XIV. TECHNOLOGIA UBOJU

  1. Przygotowanie do uboju
  2. Transport do rzeźni
  3. Ubój i obróbka poubojowa
  4. Czynniki wpływające na jakość surowca
  5. Budowa i skład chemiczny mięsa

XV. HIGIENA I PROFILAKTYKA PRODUKCJI GĘSI

  1. Bioasekuracja i profilaktyka
  2. Choroby bakteryjne
  3. Choroby wirusowe
  4. Choroby metaboliczne i niedoborowe
  5. Choroby pasożytnicze
  6. Choroby grzybicze i mikotoksykozy
  7. Zapobieganie chorobom gęsi

XVI. EKONOMIKA PRODUKCJI GĘSI

  1. Czynniki wpływające na efektywność
  2. Kalkulacja kosztów produkcji jaj
  3. Kalkulacja kosztów odchowu i tuczu




    Oszczędzaj na kosztach wysyłki

Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl