Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Hodowla i chów świń + Dobrostan trzody chlewnej

12-07-2015, 13:52
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 99.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 5507533749
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 1   
Koniec: 12-07-2015 13:11:05

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.

Przedmiotem aukcji są dwie książki:

Hodowla i chów świń

plus Dobrostan trzody chlewnej

Tytuł Hodowla i chów świń
Autor pod redakcją Marka Babicza
Wydawca Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie 
Rok wydania 2014
Liczba stron 296
Wymiary 170 x 240 mm
Okładka miękka
ISBN [zasłonięte]978-8359-221-7

 

Postęp wiedzy w naukach przyrodniczych, a także rozwój technik i technologii przyczynił się do istotnych zmian w hodowli i chowie świń. Do praktyki hodowlanej zostały wprowadzone nowe elementy z zakresu biotechnologii rozrodu, genomiki strukturalnej i funkcjonalnej oraz bioinformatyki. Dokonano również znaczących modyfikacji podstawowych zasad chowu świń. Obok specjalistycznej, intensywnej produkcji pojawiły się alternatywne metody chowu eko­logicznego, spełniającego nowe oczekiwania konsumentów. W opracowaniu zawarto aktualną wiedzę, która służy zarówno kształceniu, jak i unowocześnieniu hodowli i chowu świń. Niniejszy podręcznik autorzy kierują w szcze­gólności do studentów nauk przyrodniczych uczących się na kierunkach zootechnicznych, rolniczych, weterynaryjnych i pokrewnych, jak również do hodowców, producentów i osób związanych z branżą trzody chlewnej.

Niniejsza publikacja przedstawia aktualny stan wiedzy na temat hodowli i chowu świń. Powstała dzięki współpracy doświadczonego zespołu naukowców, którzy w swo­ich działaniach koncentrują się na szerokim kręgu zagadnień dotyczących gatunku świni domowej. Informacje zawarte w książce służą usystematyzowaniu i uzupełnie­niu wiedzy, są również przydatne w praktycznej produkcji świń.

W rozdziałach dotyczących nowoczesnej hodowli uwzględniono zagadnienia bę­dące na etapie zaawansowanych badań naukowych. Znajdziemy tutaj m.in. genetyczną i cytogenetyczną charakterystykę świni domowej oraz opisy aktualnych typów użyt­kowych i ras utrzymywanych w Polsce. Wiele uwagi poświęcono stosowanym obecnie metodom doskonalenia świń w zakresie cech tucznych, rzeźnych i rozpłodowych. Omówiono także szereg zaawansowanych metod i technik biotechnologicznych wyko­rzystywanych w hodowli. Zaprezentowane osiągnięcia genomiki strukturalnej i funkcjo­nalnej oraz możliwości wykorzystania bioinformatyki w badaniach naukowych ukazują stan bieżący i kierunek prac nad doskonaleniem jednego z najważniejszych gatunków zwierząt gospodarskich.

Omawiając nowoczesne metody chowu świń, skoncentrowano się głównie na kwe­stiach praktycznych. Poruszone tematy dotyczą produkcji tuczników, obrotu stadem reprodukcyjnym, elementów dobrostanu, profilaktyki weterynaryjnej oraz efektywnego żywienia świń w poszczególnych grupach technologicznych. Wiele uwagi poświęcono również produkcji ekologicznej, która w ostatnich czasach nabiera coraz większego znaczenia, z uwagi na rosnące wymagania konsumentów co do jakości produktów po­chodzenia zwierzęcego.

Niniejsze opracowanie autorzy kierują w szczególności do studentów nauk przyrod­niczych, kształcących się na kierunkach zootechnicznych, rolniczych, weterynaryjnych i pokrewnych, jak również do hodowców, producentów i osób związanych z branżą trzody chlewnej.

Spis treści:

SŁOWO WSTĘPNE

1. WPROWADZENIE - WIADOMOŚCI PODSTAWOWE

Systematyka świni domowej

Kariotyp świni domowej i techniki diagnostyki cytogenetycznej

Metody cytogenetyki molekularnej w analizie genomu świni domowej

Wykorzystanie markerów molekularnych w identyfikacji osobniczej i gatunkowej

Molekularna analiza filogenetyczna z wykorzystaniem genomu mitochondrialnego

2. CHARAKTERYSTYKA CYTOGENETYCZNA I GENETYCZNA ŚWINI DOMOWEJ

Systematyka świni domowej

Kariotyp świni domowej i techniki diagnostyki cytogenetycznej 

Metody cytogenetyki molekularnej w analizie genomu świni domowej

Wykorzystanie markerów molekulamych w identyfikacji osobniczej i gatunkowej

Molekularna analiza filogenetyczna z wykorzystaniem genomu mitochondrialnego 

3. TYPY UŻYTKOWE I RASY ŚWIŃ W HODOWLI KRAJOWEJ

Typy użytkowe świń 

Rasy świń w hodowli i produkcji krajowej 

Linie produkcyjne (hybrydowe) świń

Wykorzystanie badań molekularnych do oceny struktury genetycznej ras 

4. GŁÓWNE CECHY UŻYTKOWE ŚWIŃ

Cechy rozpłodowe

Wartość tuczna

Wartość rzeźna 

5. DOSKONALENIE UŻYTKOWOŚCI ŚWIŃ

Krajowy program hodowlano-produkcyjny

Ocena wartości użytkowej świń 

Ocena wartości hodowlanej świń 

Metody selekcji 

6. KRZYŻOWANIE ŚWIŃ

7. WYKORZYSTANIE NOWOCZESNYCH METOD W HODOWLI ŚWIŃ

Biotechnologiczne metody rozrodu świń

Mutacje chromosomowe i ich wpływ na płodność nosicieli. Monitoring cytogenetyczny knurów 

Genomika strukturalna w hodowli świń 

Badania ekspresji wybranych genów. Możliwości wykorzystania wyników w praktyce hodowlanej 

Wykorzystanie biointormatyki w badaniach naukowych nad gatunkiem świni domowej 

Nutrigenetyka i nutrigenomika w żywieniu świń 

8. PRODUKCJA PROSIĄT I TUCZNIKÓW

Założenia produkcyjne gospodarstwa specjalizującego się w chowie świń

Kalkulacja kosztów produkcji trzody chlewnej  

9. STADO REPRODUKCYJNE W GOSPODARSTWIE

Rasa loch i knurów

Podatność na stres

Elementy rozrodu loch i knurów

Metody zwiększania płodności potencjalnej i objawów rujowych

Główne wskaźniki użytkowości rozpłodowej loszek i loch

10. ŻYWIENIE ŚWIŃ

Żywienie loszek i loch

Żywienie knurów

Żywienie prosiąt i warchlaków

Żywienie tuczników

Środki żywienia świń

Systemy żywienia świń

Mieszanki przemysłowe dla świń

Woda w żywieniu świń 

Dodatki paszowe

Zasady ekologicznego żywienia świń

11. BUDYNKI I ICH WYPOSAŻENIE

12. WYMAGANIA DOTYCZĄCE DOBROSTANU I OCHRONA ŚRODOWISKA W PRODUKCJI ŚWIŃ

Dobrostan w hodowli i chowie świń 

Warunki dobrostanu poszczególnych grup produkcyjnych świń  

Ocena dobrostanu świń 

Charakterystyczne cechy behawioru świń 

Zagospodarowanie odchodów i emisja zanieczyszczeń do środowiska z gospodarstw zajmujących się produkcją świń

13. PODSTAWY OCHRONY ZDROWIA ŚWIŃ

Zasady ochrony zdrowia świń 

Ocena stanu zdrowia świń 

Najważniejsze choroby świń uwarunkowane genetycznie

14. SKUP TUCZNIKÓW I OCENA ICH WARTOŚCI RZEŹNEJ

Obrót przedubojowy i ubój 

Poubojowa klasyfikacja tusz wieprzowych

Wartość rzeźna świń

Systemy jakości mięsa wieprzowego w Polsce

15. ALTERNATYWNA PRODUKCJA ŚWIŃ

Ekologiczny chów świń

Produkcja tuczników ciężkich

Świnia domowa w agroturystyce i minizoo

Dobrostan trzody chlewnej
Tytuł Dobrostan trzody chlewnej
Autor Stanisław Kondracki, Anna Rekiel, Krzysztof Górski
Wydawca PWRiL
Rok wydania 2014
Liczba stron 141
Wymiary 145 x 200 mm
Okładka miękka
ISBN [zasłonięte]978-83-01150-7

Współczesne świnie wymagają opieki człowieka i zapewnienia im optymalnych warunków środowiskowych, umożliwiających osiągnięcie tzw. dobrostanu. Współcześnie dobrostan zwierząt nabiera coraz większego znaczenia ze względów zarówno etycznych, jak i produkcyjnych. W szczególności dotyczy to świń, gatunku wyspecjalizowanego i dobrze przystosowanego do produkcji mięsa. Intensywna produkcja wieprzowiny oznacza konieczność osiągania dużych wydajności przy bardzo intensywnym żywieniu i stosowaniu wydajnych technologii chowu.

Zwierzęta często zmuszone są funkcjonować na granicy możliwości fizjologicznych, co utrudnia utrzymanie stanu dobrego zdrowia fizycznego i psychicznego. Pojawiają się problemy z zapewnieniem dobrostanu. Jego brak odbija się negatywnie na wynikach produkcyjnych. Chore, osłabione lub zestresowane zwierzęta reagują obniżeniem wydajności. Złe traktowanie świń, podyktowane wyłącznie zamiarem osiągania celów produkcyjnych budzi zastrzeżenia natury etycznej, gdyż są to żywe zwierzęta, które czują, cierpią, przeżywają. Eskalacja intensyfikacji produkcji wieprzowiny nasila procesy pogarszania się dobrostanu świń i budzi sprzeciw wielu środowisk. Stąd też problematyka dobrostanu, a w szczególności dobrostanu świń, zyskuje na aktualności. Jest ona przedmiotem nie tylko rozważań etycznych, badań naukowych i zaleceń technologicznych, ale stała się również obiektem uregulowań prawnych.

Spis treści

Znaczenie dobrostanu w chowie świń 7

Pojęcie dobrostanu 9

Zabezpieczenia prawne dobrostanu trzody chlewnej 10

Dobrostan w ustawodawstwie światowym i unijnym 10

Dobrostan w ustawodawstwie polskim 12

Poziom dobrostanu i metody jego określania 14

Znaczenie dobrostanu dla zdrowia świń 18

Czynniki warunkujące dobrostan świń 23

6.1. System utrzymania a dobrostan świń 24

Wpływ intensywnych systemów utrzymania na poziom dobrostanu świń 25

Możliwości poprawy dobrostanu. Organizacja produkcji zgodnej z naturą gatunku 29

6.2.Działanie stresu - znaczenie eliminacji czynników stresowych dla dobrostanu świń 38

Stres i jego rodzaje. Wskaźniki stresu 38

Stres a produkcyjność świń 40

Stres a dobrostan. Behawioralne implikacje dobrostanu zwierząt 43

6.2.4. Eliminacja czynników stresogennych 44

6.3. Wpływ warunków transportu i obrotu przedubojowego na dobrostan świń 47

Postępowanie ze zwierzętami przed transportem 48

Metody załadunku i wyładunku świń 49

Transport. Przystosowanie się zwierząt do nowego otoczenia 50

6.4. Działania hodowlane i ich wpływ na zmiany wrażliwości świń na czynniki obniżające poziom dobrostanu 53

Doskonalenie ras, zmiany pokrojowo-konstytucyjne 53

Dobór ras do produkcji intensywnej i ekstensywnej 54

Zabiegi zootechniczne 55

7. Mikroklimat pomieszczeń i jego znaczenie dla dobrostanu świń 59

7.1. Warunki termiczno-wilgotnościowe 61

Temperatura otoczenia 61

Wilgotność powietrza 65

7.2. Rola systemów ogrzewania i wentylacji w optymalizacji warunków termiczno-wilgotnościowych chlewni 67

Bilans cieplny budynku. Systemy ogrzewania chlewni 68

Wentylacja chlewni i jej znaczenie dla dobrostanu świń 71

Znaczenie intensywności ruchu powietrza w chlewni 77

Zaburzenia termoregulacji organizmu a dobrostan świń 78

Zanieczyszczenia powietrza chlewni i ich wpływ na dobrostan świń 83

Wpływ oświetlenia na poziom dobrostanu świń 87

Znaczenie hałasu dla dobrostanu świń 90

Dobrostan a produkcyjność trzody chlewnej 91

Działania podejmowane w celu zapewnienia dobrostanu świń 94

10. Znaczenie zachowania naturalnego behawioru dla dobrostanu świń 98

10.1.Hierarchia stada a dobrostan świń 99

10.1.1. Wpływ człowieka na układ hierarchiczny w grupie i dobrostan świń 102

10.2. Zapobieganie agresji poprzez realizację potrzeb behawioralnych 105

10.3. Potrzeba realizacji instynktu macierzyńskiego i budowy gniazda 111

10.4. Znaczenie wybiegów i kąpieli błotnych 113

Rola człowieka w zapewnianiu dobrostanu świń 116

Dobrostan świń w świetle wymogów zasady wzajemnej zgodności 120

Powierzchnia kojców 120

Żywienie i pojenie 123

Postępowanie z lochami prośnymi i prosiętami oraz ze zwierzętami chorymi. Wykonywanie zabiegów na świniach 123

Kwalifikacje osób obsługujących zwierzęta oraz nadzór i kontrola 125

Warunki środowiskowe w chlewni 125

Zapobieganie agresji 126

Podsumowanie 127

Wykaz ważniejszych haseł – definicje 129

Wykaz wykorzystanych aktów prawnych 139

Piśmiennictwo 141

tem_hod
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!