Przedmiotem aukcji są dwie
książki:
Hodowla i
chów świń
plus
Dobrostan
trzody chlewnej
Tytuł |
Hodowla i chów świń |
Autor |
pod redakcją Marka Babicza |
Wydawca |
Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
296 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-8359-221-7 |
Postęp wiedzy w naukach przyrodniczych, a także rozwój technik i technologii
przyczynił się do istotnych zmian w hodowli i chowie świń. Do praktyki
hodowlanej zostały wprowadzone nowe elementy z zakresu biotechnologii rozrodu,
genomiki strukturalnej i funkcjonalnej oraz bioinformatyki. Dokonano również
znaczących modyfikacji podstawowych zasad chowu świń. Obok specjalistycznej,
intensywnej produkcji pojawiły się alternatywne metody chowu ekologicznego,
spełniającego nowe oczekiwania konsumentów. W opracowaniu zawarto aktualną
wiedzę, która służy zarówno kształceniu, jak i unowocześnieniu hodowli i chowu
świń. Niniejszy podręcznik autorzy kierują w szczególności do studentów nauk
przyrodniczych uczących się na kierunkach zootechnicznych, rolniczych,
weterynaryjnych i pokrewnych, jak również do hodowców, producentów i osób
związanych z branżą trzody chlewnej.
Niniejsza publikacja przedstawia aktualny stan wiedzy na temat hodowli i chowu
świń. Powstała dzięki współpracy doświadczonego zespołu naukowców, którzy w
swoich działaniach koncentrują się na szerokim kręgu zagadnień dotyczących
gatunku świni domowej. Informacje zawarte w książce służą usystematyzowaniu i
uzupełnieniu wiedzy, są również przydatne w praktycznej produkcji świń.
W rozdziałach dotyczących nowoczesnej hodowli uwzględniono zagadnienia będące
na etapie zaawansowanych badań naukowych. Znajdziemy tutaj m.in. genetyczną i
cytogenetyczną charakterystykę świni domowej oraz opisy aktualnych typów
użytkowych i ras utrzymywanych w Polsce. Wiele uwagi poświęcono stosowanym
obecnie metodom doskonalenia świń w zakresie cech tucznych, rzeźnych i
rozpłodowych. Omówiono także szereg zaawansowanych metod i technik
biotechnologicznych wykorzystywanych w hodowli. Zaprezentowane osiągnięcia
genomiki strukturalnej i funkcjonalnej oraz możliwości wykorzystania
bioinformatyki w badaniach naukowych ukazują stan bieżący i kierunek prac nad
doskonaleniem jednego z najważniejszych gatunków zwierząt gospodarskich.
Omawiając nowoczesne metody chowu świń, skoncentrowano się głównie na kwestiach
praktycznych. Poruszone tematy dotyczą produkcji tuczników, obrotu stadem
reprodukcyjnym, elementów dobrostanu, profilaktyki weterynaryjnej oraz
efektywnego żywienia świń w poszczególnych grupach technologicznych. Wiele uwagi
poświęcono również produkcji ekologicznej, która w ostatnich czasach nabiera
coraz większego znaczenia, z uwagi na rosnące wymagania konsumentów co do
jakości produktów pochodzenia zwierzęcego.
Niniejsze opracowanie autorzy kierują w szczególności do studentów nauk
przyrodniczych, kształcących się na kierunkach zootechnicznych, rolniczych,
weterynaryjnych i pokrewnych, jak również do hodowców, producentów i osób
związanych z branżą trzody chlewnej.
Spis treści:
SŁOWO WSTĘPNE
1. WPROWADZENIE - WIADOMOŚCI PODSTAWOWE
Systematyka świni domowej
Kariotyp świni domowej i techniki diagnostyki cytogenetycznej
Metody cytogenetyki molekularnej w analizie genomu świni domowej
Wykorzystanie markerów molekularnych w identyfikacji osobniczej i gatunkowej
Molekularna analiza filogenetyczna z wykorzystaniem genomu mitochondrialnego
2. CHARAKTERYSTYKA CYTOGENETYCZNA I GENETYCZNA ŚWINI DOMOWEJ
Systematyka świni domowej
Kariotyp świni domowej i techniki diagnostyki cytogenetycznej
Metody cytogenetyki molekularnej w analizie genomu świni domowej
Wykorzystanie markerów molekulamych w identyfikacji osobniczej i gatunkowej
Molekularna analiza filogenetyczna z wykorzystaniem genomu mitochondrialnego
3. TYPY UŻYTKOWE I RASY ŚWIŃ W HODOWLI KRAJOWEJ
Typy użytkowe świń
Rasy świń w hodowli i produkcji krajowej
Linie produkcyjne (hybrydowe) świń
Wykorzystanie badań molekularnych do oceny struktury genetycznej ras
4. GŁÓWNE CECHY UŻYTKOWE ŚWIŃ
Cechy rozpłodowe
Wartość tuczna
Wartość rzeźna
5. DOSKONALENIE UŻYTKOWOŚCI ŚWIŃ
Krajowy program hodowlano-produkcyjny
Ocena wartości użytkowej świń
Ocena wartości hodowlanej świń
Metody selekcji
6. KRZYŻOWANIE ŚWIŃ
7. WYKORZYSTANIE NOWOCZESNYCH METOD W HODOWLI ŚWIŃ
Biotechnologiczne metody rozrodu świń
Mutacje chromosomowe i ich wpływ na płodność nosicieli. Monitoring
cytogenetyczny knurów
Genomika strukturalna w hodowli świń
Badania ekspresji wybranych genów. Możliwości wykorzystania wyników w praktyce
hodowlanej
Wykorzystanie biointormatyki w badaniach naukowych nad gatunkiem świni domowej
Nutrigenetyka i nutrigenomika w żywieniu świń
8. PRODUKCJA PROSIĄT I TUCZNIKÓW
Założenia produkcyjne gospodarstwa specjalizującego się w chowie świń
Kalkulacja kosztów produkcji trzody chlewnej
9. STADO REPRODUKCYJNE W GOSPODARSTWIE
Rasa loch i knurów
Podatność na stres
Elementy rozrodu loch i knurów
Metody zwiększania płodności potencjalnej i objawów rujowych
Główne wskaźniki użytkowości rozpłodowej loszek i loch
10. ŻYWIENIE ŚWIŃ
Żywienie loszek i loch
Żywienie knurów
Żywienie prosiąt i warchlaków
Żywienie tuczników
Środki żywienia świń
Systemy żywienia świń
Mieszanki przemysłowe dla świń
Woda w żywieniu świń
Dodatki paszowe
Zasady ekologicznego żywienia świń
11. BUDYNKI I ICH WYPOSAŻENIE
12. WYMAGANIA DOTYCZĄCE DOBROSTANU I OCHRONA ŚRODOWISKA W PRODUKCJI ŚWIŃ
Dobrostan w hodowli i chowie świń
Warunki dobrostanu poszczególnych grup produkcyjnych świń
Ocena dobrostanu świń
Charakterystyczne cechy behawioru świń
Zagospodarowanie odchodów i emisja zanieczyszczeń do środowiska z gospodarstw
zajmujących się produkcją świń
13. PODSTAWY OCHRONY ZDROWIA ŚWIŃ
Zasady ochrony zdrowia świń
Ocena stanu zdrowia świń
Najważniejsze choroby świń uwarunkowane genetycznie
14. SKUP TUCZNIKÓW I OCENA ICH WARTOŚCI RZEŹNEJ
Obrót przedubojowy i ubój
Poubojowa klasyfikacja tusz wieprzowych
Wartość rzeźna świń
Systemy jakości mięsa wieprzowego w Polsce
15. ALTERNATYWNA PRODUKCJA ŚWIŃ
Ekologiczny chów świń
Produkcja tuczników ciężkich
Świnia domowa w agroturystyce i minizoo
Tytuł |
Dobrostan trzody chlewnej |
Autor |
Stanisław Kondracki, Anna Rekiel, Krzysztof Górski |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
141 |
Wymiary |
145 x 200 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01150-7 |
Współczesne świnie wymagają opieki człowieka i zapewnienia im optymalnych
warunków środowiskowych, umożliwiających osiągnięcie tzw. dobrostanu.
Współcześnie dobrostan zwierząt nabiera coraz większego znaczenia ze względów
zarówno etycznych, jak i produkcyjnych. W szczególności dotyczy to świń, gatunku
wyspecjalizowanego i dobrze przystosowanego do produkcji mięsa. Intensywna
produkcja wieprzowiny oznacza konieczność osiągania dużych wydajności przy
bardzo intensywnym żywieniu i stosowaniu wydajnych technologii chowu.
Zwierzęta często zmuszone są funkcjonować na granicy możliwości fizjologicznych,
co utrudnia utrzymanie stanu dobrego zdrowia fizycznego i psychicznego.
Pojawiają się problemy z zapewnieniem dobrostanu. Jego brak odbija się
negatywnie na wynikach produkcyjnych. Chore, osłabione lub zestresowane
zwierzęta reagują obniżeniem wydajności. Złe traktowanie świń, podyktowane
wyłącznie zamiarem osiągania celów produkcyjnych budzi zastrzeżenia natury
etycznej, gdyż są to żywe zwierzęta, które czują, cierpią, przeżywają. Eskalacja
intensyfikacji produkcji wieprzowiny nasila procesy pogarszania się dobrostanu
świń i budzi sprzeciw wielu środowisk. Stąd też problematyka dobrostanu, a w
szczególności dobrostanu świń, zyskuje na aktualności. Jest ona przedmiotem nie
tylko rozważań etycznych, badań naukowych i zaleceń technologicznych, ale stała
się również obiektem uregulowań prawnych.
Spis treści
Znaczenie dobrostanu w chowie świń 7
Pojęcie dobrostanu 9
Zabezpieczenia prawne dobrostanu trzody chlewnej 10
Dobrostan w ustawodawstwie światowym i unijnym 10
Dobrostan w ustawodawstwie polskim 12
Poziom dobrostanu i metody jego określania 14
Znaczenie dobrostanu dla zdrowia świń 18
Czynniki warunkujące dobrostan świń 23
6.1. System utrzymania a dobrostan świń 24
Wpływ intensywnych systemów utrzymania na poziom dobrostanu świń 25
Możliwości poprawy dobrostanu. Organizacja produkcji zgodnej z naturą gatunku 29
6.2.Działanie stresu - znaczenie eliminacji czynników stresowych dla dobrostanu
świń 38
Stres i jego rodzaje. Wskaźniki stresu 38
Stres a produkcyjność świń 40
Stres a dobrostan. Behawioralne implikacje dobrostanu zwierząt 43
6.2.4. Eliminacja czynników stresogennych 44
6.3. Wpływ warunków transportu i obrotu przedubojowego na dobrostan świń 47
Postępowanie ze zwierzętami przed transportem 48
Metody załadunku i wyładunku świń 49
Transport. Przystosowanie się zwierząt do nowego otoczenia 50
6.4. Działania hodowlane i ich wpływ na zmiany wrażliwości świń na czynniki
obniżające poziom dobrostanu 53
Doskonalenie ras, zmiany pokrojowo-konstytucyjne 53
Dobór ras do produkcji intensywnej i ekstensywnej 54
Zabiegi zootechniczne 55
7. Mikroklimat pomieszczeń i jego znaczenie dla dobrostanu świń 59
7.1. Warunki termiczno-wilgotnościowe 61
Temperatura otoczenia 61
Wilgotność powietrza 65
7.2. Rola systemów ogrzewania i wentylacji w optymalizacji warunków
termiczno-wilgotnościowych chlewni 67
Bilans cieplny budynku. Systemy ogrzewania chlewni 68
Wentylacja chlewni i jej znaczenie dla dobrostanu świń 71
Znaczenie intensywności ruchu powietrza w chlewni 77
Zaburzenia termoregulacji organizmu a dobrostan świń 78
Zanieczyszczenia powietrza chlewni i ich wpływ na dobrostan świń 83
Wpływ oświetlenia na poziom dobrostanu świń 87
Znaczenie hałasu dla dobrostanu świń 90
Dobrostan a produkcyjność trzody chlewnej 91
Działania podejmowane w celu zapewnienia dobrostanu świń 94
10. Znaczenie zachowania naturalnego behawioru dla dobrostanu świń 98
10.1.Hierarchia stada a dobrostan świń 99
10.1.1. Wpływ człowieka na układ hierarchiczny w grupie i dobrostan świń 102
10.2. Zapobieganie agresji poprzez realizację potrzeb behawioralnych 105
10.3. Potrzeba realizacji instynktu macierzyńskiego i budowy gniazda 111
10.4. Znaczenie wybiegów i kąpieli błotnych 113
Rola człowieka w zapewnianiu dobrostanu świń 116
Dobrostan świń w świetle wymogów zasady wzajemnej zgodności 120
Powierzchnia kojców 120
Żywienie i pojenie 123
Postępowanie z lochami prośnymi i prosiętami oraz ze zwierzętami chorymi.
Wykonywanie zabiegów na świniach 123
Kwalifikacje osób obsługujących zwierzęta oraz nadzór i kontrola 125
Warunki środowiskowe w chlewni 125
Zapobieganie agresji 126
Podsumowanie 127
Wykaz ważniejszych haseł – definicje 129
Wykaz wykorzystanych aktów prawnych 139
Piśmiennictwo 141
|