Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Hodowla i chów ślimaków pomieszczenia do hodowli

17-05-2014, 21:07
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 65 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 65 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 4221117802
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 4    Licytowało: 4    Wyświetleń: 64   
Koniec: 17-05-2014 20:33:34

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
Tytuł Hodowla i chów ślimaków w pomieszczeniach i na użytkach zielonych
Autor Grzegorz Skalmowski
Wydawca Editorial
Rok wydania 2010
Liczba stron 86
Wymiary 170 x 240 mm
Okładka miękka
ISBN 978-83-[zasłonięte]699-0-5

Książka ta nie jest naukowym opracowaniem biologii i historii ślimaka, ale owocem kilkuletniej pracy hodowlanej i obserwacji ślimaków. Do rze­telnej wiedzy nabytej na przestrzeni wielu lat dodane są niepowodzenia, wnioski i pomysły oraz problemy początkującego hodowcy, problemy, z którymi doświadczony hodowca raczej się nie spotyka, bo wszystko jest już dla niego oczywiste i logiczne. Tymczasem każdy, kto dopiero zaczyna swoją działalność związaną z hodowlą towarową ślimaków, stale będzie napo­tykać trudności, będzie mieć wątpliwości, czy dobrze wszystko zorganizował, jak przeprowadzić daną czynność, aby osiągnąć żądany skutek, a w końcu, czy podjął właściwą decyzję odnośnie rozpoczęcia hodowli. Wiele osób re­zygnuje z podjętego już wyzwania, jakim jest chów ślimaków, a wszystko to w wyniku niepowodzenia, które jest konsekwencją tego, że nigdzie nie można znaleźć naprawdę dokładnych informacji dotyczących szczegółów hodowli, a te właśnie decydują o powodzeniu przedsięwzięcia. Przeważnie hodowcy zazdrośnie strzegą swoich doświadczeń i nic w tym dziwnego, przecież nabyli je kosztem wielu niepowodzeń, nakładów finansowych, cierpliwości i czasu. W książce tej postaram się bardzo rzetelnie odpowiedzieć na najczęściej zada­wane pytania, pomóc w wyborze właściwego dla hodowcy gatunku ślimaka.

Opisany zostanie proces hodowlany od samego początku, tzn. od momen­tu podjęcia decyzji o rozpoczęciu hodowli, przygotowania odpowiednich pomieszczeń, niezbędnego sprzętu i nakładów z tym związanych, odsłonię tajniki własnych doświadczeń wynikających ze znajomości zagadnienia, a także opiszę źródła trudności, z jakimi można się spotkać, a które mogą doprowadzić mniej cierpliwych hodowców do zaniechania hodowli.

Tymczasem cierpliwość i umiejętność wyciągania wniosków jest tu nie­zwykle istotna. Opisany też będzie proces zbierania ślimaka przez zatrudnio­nych do tego celu ludzi, najlepsze sposoby uniknięcia masowego zadeptywa­nia ślimaków, które wyhodowaliśmy, przez wynajętych „zbieraczy", podzielę się własnymi pomysłami na maksymalne wykorzystanie już istniejących w każdym domu sprzętów czy urządzeń, aby jak najbardziej obniżyć koszty hodowli.

Jednym słowem, odsłonię tajniki i niuanse we wcale niełatwej na początku, ale przyjemnej i satysfakcjonującej w efekcie hodowli towarowej ślimaków jadalnych. Jestem głęboko przekonany, że z wiedzą zaczerpniętą z tej książki hodowla będzie prostsza, łatwiejsza i przyniesie hodowcom sukces przekła­dający się na osiągnięty zysk.

Spis treści

Od autora 5

Podejmujemy decyzje o rozpoczęciu hodowli 7

O ślimakach: pochodzenie, gatunki, budowa, rozmnażanie, środowisko 11

Budowa 12

Rozmnażanie 13

Środowisko 13

Gatunki hodowane w Polsce, zapotrzebowanie, wybór gatunku, ceny zbytu 15

Ogólne warunki hodowli, sposoby hodowli, długość poszczególnych faz cyklu

hodowlanego, żywienie: pasza, zielonka 19

Systemy hodowli 20

Etapy hodowli 20

Sposoby na rozpoczęcie hodowli ślimaków jadalnych 21

Obiekty hodowlane i ich wyposażenie 21

System hodowli ślimaka w I fazie cyklu: rozród 23

Rozród 23

System utrzymania 23

Wady systemu 23

Żywienie 23

Temperatura 24

Wilgotność powietrza 25

Woda 25

Światło 26

Wentylacja 26

Najważniejsze różnice miedzy Helix aspersa Muller i Helix aspersa Maxima  27

Kupujemy reproduktory 29

Początek cyklu hodowlanego - rozmnażanie 31

Pomieszczenie do reprodukcji 31

Wyposażenie i urządzanie pomieszczenia reprodukcyjnego 35

Przebieg I fazy cyklu hodowlanego 41

Niezbędna higiena - mycie uli 42

Przebieg inkubacji i wylęgu 44

Oseski po wylęgu 45

Hodowla w parkach 49

Organizacja i budowa parku 49

Ogrodzenie parku 50

Rośliny, paśniki 52

Przebieg hodowli w parku 54

Codzienna obsługa parku 56

Zbiory 57

Przebieg zbiorów 60

Suszenie 60

Chłodnia 63

Choroby ślimaków, objawy, wrogowie 67

Wrogowie naturalni 67

Choroby, pasożyty 67

Przygotowanie parków i stołów/uli do następnego sezonu 69

Przepisy kulinarne 71

Ślimaki a'la flaki (4 osoby) 72

Ślimaki po napoleońsku (4 osoby) 72

Ślimaki po burgundzku (4 osoby) 73

Ślimaki po hiszpańsku (4 osoby) 73

Ślimaki nadziewane po węgiersku (4 osoby) 74

tem_hod
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!