Tytuł |
Hodowla i chów ślimaków w pomieszczeniach i na użytkach zielonych
|
Autor |
Grzegorz Skalmowski |
Wydawca |
Editorial |
Rok wydania |
2010 |
Liczba stron |
86 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-[zasłonięte]699-0-5 |
Książka ta nie jest naukowym opracowaniem biologii i historii ślimaka, ale
owocem kilkuletniej pracy hodowlanej i obserwacji ślimaków. Do rzetelnej wiedzy
nabytej na przestrzeni wielu lat dodane są niepowodzenia, wnioski i pomysły oraz
problemy początkującego hodowcy, problemy, z którymi doświadczony hodowca raczej
się nie spotyka, bo wszystko jest już dla niego oczywiste i logiczne. Tymczasem
każdy, kto dopiero zaczyna swoją działalność związaną z hodowlą towarową
ślimaków, stale będzie napotykać trudności, będzie mieć wątpliwości, czy dobrze
wszystko zorganizował, jak przeprowadzić daną czynność, aby osiągnąć żądany
skutek, a w końcu, czy podjął właściwą decyzję odnośnie rozpoczęcia hodowli.
Wiele osób rezygnuje z podjętego już wyzwania, jakim jest chów ślimaków, a
wszystko to w wyniku niepowodzenia, które jest konsekwencją tego, że nigdzie nie
można znaleźć naprawdę dokładnych informacji dotyczących szczegółów hodowli, a
te właśnie decydują o powodzeniu przedsięwzięcia. Przeważnie hodowcy zazdrośnie
strzegą swoich doświadczeń i nic w tym dziwnego, przecież nabyli je kosztem
wielu niepowodzeń, nakładów finansowych, cierpliwości i czasu. W książce tej
postaram się bardzo rzetelnie odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania,
pomóc w wyborze właściwego dla hodowcy gatunku ślimaka.
Opisany zostanie proces hodowlany od samego początku, tzn. od momentu podjęcia
decyzji o rozpoczęciu hodowli, przygotowania odpowiednich pomieszczeń,
niezbędnego sprzętu i nakładów z tym związanych, odsłonię tajniki własnych
doświadczeń wynikających ze znajomości zagadnienia, a także opiszę źródła
trudności, z jakimi można się spotkać, a które mogą doprowadzić mniej
cierpliwych hodowców do zaniechania hodowli.
Tymczasem cierpliwość i umiejętność wyciągania wniosków jest tu niezwykle
istotna. Opisany też będzie proces zbierania ślimaka przez zatrudnionych do
tego celu ludzi, najlepsze sposoby uniknięcia masowego zadeptywania ślimaków,
które wyhodowaliśmy, przez wynajętych „zbieraczy", podzielę się własnymi
pomysłami na maksymalne wykorzystanie już istniejących w każdym domu sprzętów
czy urządzeń, aby jak najbardziej obniżyć koszty hodowli.
Jednym słowem, odsłonię tajniki i niuanse we wcale niełatwej na początku, ale
przyjemnej i satysfakcjonującej w efekcie hodowli towarowej ślimaków jadalnych.
Jestem głęboko przekonany, że z wiedzą zaczerpniętą z tej książki hodowla będzie
prostsza, łatwiejsza i przyniesie hodowcom sukces przekładający się na
osiągnięty zysk.
Spis treści
Od autora 5
Podejmujemy decyzje o rozpoczęciu hodowli 7
O ślimakach: pochodzenie, gatunki, budowa, rozmnażanie, środowisko 11
Budowa 12
Rozmnażanie 13
Środowisko 13
Gatunki hodowane w Polsce, zapotrzebowanie, wybór gatunku, ceny zbytu 15
Ogólne warunki hodowli, sposoby hodowli, długość poszczególnych faz cyklu
hodowlanego, żywienie: pasza, zielonka 19
Systemy hodowli 20
Etapy hodowli 20
Sposoby na rozpoczęcie hodowli ślimaków jadalnych 21
Obiekty hodowlane i ich wyposażenie 21
System hodowli ślimaka w I fazie cyklu: rozród 23
Rozród 23
System utrzymania 23
Wady systemu 23
Żywienie 23
Temperatura 24
Wilgotność powietrza 25
Woda 25
Światło 26
Wentylacja 26
Najważniejsze różnice miedzy Helix aspersa Muller i Helix aspersa
Maxima 27
Kupujemy reproduktory 29
Początek cyklu hodowlanego - rozmnażanie 31
Pomieszczenie do reprodukcji 31
Wyposażenie i urządzanie pomieszczenia reprodukcyjnego 35
Przebieg I fazy cyklu hodowlanego 41
Niezbędna higiena - mycie uli 42
Przebieg inkubacji i wylęgu 44
Oseski po wylęgu 45
Hodowla w parkach
49
Organizacja i budowa parku 49
Ogrodzenie parku 50
Rośliny, paśniki 52
Przebieg hodowli w parku 54
Codzienna obsługa parku 56
Zbiory 57
Przebieg zbiorów 60
Suszenie 60
Chłodnia 63
Choroby ślimaków, objawy, wrogowie 67
Wrogowie naturalni 67
Choroby, pasożyty 67
Przygotowanie parków i stołów/uli do następnego sezonu 69
Przepisy kulinarne 71
Ślimaki a'la flaki (4 osoby) 72
Ślimaki po napoleońsku (4 osoby) 72
Ślimaki po burgundzku (4 osoby) 73
Ślimaki po hiszpańsku (4 osoby) 73
Ślimaki nadziewane po węgiersku (4 osoby) 74