Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Hodowla i chów ślimaków - opis praktyka

28-02-2012, 21:50
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 79 zł      Aktualna cena: 79 zł     
Użytkownik skalmowski1
numer aukcji: 2069395469
Miejscowość Rydzówka
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 3    Wyświetleń: 68   
Koniec: 03-02-2012 13:55:56

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2010
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Najskuteczniejsze systemy hodowli ślimaków afrykańskich:

Snails Garden – Grzegorz Skalmowski
Laureatem konkursu „Mikroprzedsiębiorca Roku 2009”


HODOWLA I CHÓW ŚLIMAKÓW –
w pomieszczeniu i na użytkach zielonych


Książka ta nie jest naukowym opracowaniem biologii i historii ślimaka, ale owocem kilkuletniej pracy hodowlanej i obserwacji ślimaków.
Do rzetelnej wiedzy nabytej na przestrzeni wielu lat dodane są niepowodzenia, ­wnioski i pomysły oraz problemy początkującego hodowcy, problemy, z którymi doświadczony hodowca raczej się nie spotyka, bo wszystko jest już dla niego oczywiste i logiczne. Tymczasem każdy, kto dopiero zaczyna swoją działalność związaną z hodowlą towarową ślimaków, stale będzie napotykać trudności, będzie mieć wątpliwości, czy dobrze wszystko zorganizował, jak przeprowadzić daną czynność, aby osiągnąć żądany skutek, a w końcu, czy podjął właściwą decyzję odnośnie rozpoczęcia hodowli. Wiele osób rezygnuje z podjętego już wyzwania, jakim jest chów ślimaków, a wszystko to w wyniku niepowodzenia, które jest konsekwencją tego, że nigdzie nie można znaleźć naprawdę dokładnych informacji dotyczących szczegółów hodowli, a te właśnie decydują o powodzeniu przedsięwzięcia. Przeważnie hodowcy zazdrośnie strzegą swoich doświadczeń i nic w tym dziwnego, przecież nabyli je kosztem wielu niepowodzeń, nakładów finansowych, cierpliwości i czasu. W książce tej postaram się bardzo rzetelnie odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania, pomóc w wyborze właściwego dla hodowcy gatunku ślimaka.

Opisany zostanie proces hodowlany od samego początku, tzn. od momentu podjęcia decyzji o rozpoczęciu hodowli, przygotowania odpowiednich pomieszczeń, niezbędnego sprzętu i nakładów z tym związanych, odsłonię tajniki własnych doświadczeń wynikających ze znajomości zagadnienia, a także opiszę źródła trudności, z jakimi można się spotkać, a które mogą doprowadzić mniej cierpliwych hodowców do zaniechania hodowli.

Tymczasem cierpliwość i umiejętność wyciągania wniosków jest tu niezwykle istotna. Opisany też będzie proces zbierania ślimaka przez zatrudnionych do tego celu ludzi, najlepsze sposoby uniknięcia masowego zadeptywania ślimaków, które wyhodowaliśmy, przez wynajętych „zbieraczy”, podzielę się własnymi pomysłami na maksymalne wykorzystanie już istniejących w każdym domu sprzętów czy urządzeń, aby jak najbardziej obniżyć koszty hodowli.

Jednym słowem, odsłonię tajniki i niuanse we wcale niełatwej na początku, ale przyjemnej i satysfakcjonującej w efekcie hodowli towarowej ślimaków jadalnych. Jestem głęboko przekonany, że z wiedzą zaczerpniętą z tej książki hodowla będzie prostsza, łatwiejsza i przyniesie hodowcom sukces przekładający się na osiągnięty zysk.

Snails Garden
Grzegorz Skalmowski

Używając odpowiedniej techniki chowu możesz pomnożyć Twoje zyski !




P.S . Zaufaj doświadczonemu hodowcy!




Jesteśmy firmą rodzinną z 8-letnim bagażem doświadczeń.
Uznanie na rynku zachodnim zwiększyło w znacznym stopniu zapotrzebowanie na ślimaki pochodzące z fermy Snails Garden, lecz sami nie jesteśmy w stanie hodować takich ilości.
Dzielimy się wiedzą i doświadczeniem.
Od konkurencji różnimy się dążeniem do ciągłego polepszania jakości wraz z zaangażowaniem w coraz to nowe wyzwania.
Nie boimy się nowych zadań!

Kilka przykładów produkcji:
– żywe ślimaki,
– śluz wykorzystywany w kosmetyce,
– jajeczka na kawior – Snails Caviar,
– mrożone tuszki,
– przystawki ze ślimaków,
– muszelki na cele dekoracyjne.

W ślad za deklaracjami idą czyny.

Referencje:
http://www.goldenline.pl/grzegorz–skalmowski

.



Ilość stron: 79
Format: A-5
Okładka: miękka
Ilość ilustracji i zdjęć: 30
ISBN: 978-83-[zasłonięte]699-0-5

Spis treści
Od autora / 5
Podejmujemy decyzję o rozpoczęciu hodowli /7
O ślimakach: pochodzenie, gatunki, budowa, rozmnażanie, środowisko / 11
Budowa / 12
Rozmnażanie / 13
Środowisko / 13
Gatunki hodowane w Polsce, zapotrzebowanie, wybór gatunku, ceny zbytu / 15
Ogólne warunki hodowli, sposoby hodowli, długość poszczególnych faz cyklu hodowlanego, żywienie: pasza, zielonka / 19
Systemy hodowli / 20
Etapy hodowli / 20
Sposoby na rozpoczęcie hodowli ślimaków jadalnych: / 21
Obiekty hodowlane i ich wyposażenie / 21
System hodowli ślimaka w I fazie cyklu: rozród / 23
Rozród / 23
System utrzymania / 23
Wady systemu / 23
Żywienie / 23
Temperatura / 24
Wilgotność powietrza / 25
Woda / 25
Światło / 26
Wentylacja / 26
Najważniejsze różnice między Helix aspersa Müller i Helix aspersa Maxima / 27
Kupujemy reproduktory / 29
Początek cyklu hodowlanego – rozmnażanie / 31
Pomieszczenie do reprodukcji / 31
Wyposażenie i urządzanie pomieszczenia reprodukcyjnego / 35
Przebieg I fazy cyklu hodowlanego / 41
Niezbędna higiena – mycie uli / 42
Przebieg inkubacji i wylęgu / 44
Oseski po wylęgu / 45
Hodowla w parkach / 49
Organizacja i budowa parku / 49
Ogrodzenie parku / 50
Rośliny, paśniki / 52
Przebieg hodowli w parku / 54
Codzienna obsługa parku / 56
Zbiory / 57
Przebieg zbiorów / 60
Suszenie / 60
Chłodnia / 63
Choroby ślimaków, objawy, wrogowie / 67
Wrogowie naturalni / 67
Choroby, pasożyty / 67
Przygotowanie parków i stołów/uli do następnego sezonu / 69
Przepisy kulinarne / 71
Ślimaki a’la flaki (4 osoby) / 72
Ślimaki po napoleońsku (4 osoby) / 72
Ślimaki po burgundzku (4 osoby) / 73
Ślimaki po hiszpańsku (4 osoby) / 73
Ślimaki nadziewane po węgiersku (4 osoby) / 74

Wkładka zdjęciowa / 75




Hodowla i chów ślimaków - opis praktyka