Tytuł |
Hodowla, chów i użytkowanie owiec |
Autor |
Red. R. Niżnikowski |
Wydawca |
Wieś Jutra |
Rok wydania |
2011 |
Liczba stron |
324 |
Wymiary |
|
Okładka |
twarda |
ISBN |
|
Książka
jest oryginalnym opracowaniem z zakresu chowu i hodowli owiec, którego autorami
są pracownicy naukowi polskich uczelni rolniczych i instytutów badawczych.
Ostatnie opracowanie tego typu, nie licząc poradników zawodowych i skryptów
wydawanych przez poszczególne uczelnie, pochodziło z początku lat 70. ubiegłego
stulecia co sprawia, że wiele zagadnień wymaga zupełnie nowego ujęcia.
Poszczególne zagadnienia ujęte zostały w sposób kompleksowy, poczynając od
omówienia mechanizmów funkcjonowania organizmu owcy na poziomie molekularnym, aż
po jakościową ocenę uzyskiwanych surowców oraz elementami ich przetwórstwa.
Charakteryzując systemy produkcji owczarskiej specjalną uwagę zwrócono na tzw.
produkcję ekologiczną oraz możliwość wykorzystania omawianych zwierząt do
pielęgnacji krajobrazu.
Spis
treści
1. Stan
aktualny oraz znaczenie produkcji owczarskiej
2.
Pochodzenie i udomowienie owiec
3. Rasy
i typy użytkowe owiec
4.
Praca hodowlana
5. Cykl
rozwojowy owiec
6.
Żywienie owiec
7.
Użytkowanie mięsne
8.
Użytkowanie mleczne z elementami przetwórstwa
9.
Użytkowanie wełniste
10.
Użytkowanie skór owczych
11.
Obornik owczy
12.
Budownictwo inwentarskie dla owiec
13.
Mechanizacja produkcji owczarskiej
14.
Systemy w produkcji owczarskiej
15.
Produkcja ekologiczna z elementami pielęgnacji krajobrazu
16.
Ochrona zdrowia i prewencja w chowie owiec
17.
Transport owiec
18.
Obrót stada w cyklu zamkniętym
19.
Rachunkowość w produkcji owczarskiej
20.
Wykorzystanie psów pasterskich w owczarstwie