HODOWLA, CHÓW I UŻYTKOWANIE OWIEC
wydawnictwo: Wydawnictwo Wieś Jutra
wydanie: 2011
format: B5, str. 324, oprawa TWARDA
Książka jest oryginalnym opracowaniem z zakresu chowu i hodowli owiec, którego autorami są pracownicy naukowi polskich uczelni rolniczych i instytutów badawczych. Ostatnie opracowanie tego typu, nie licząc poradników zawodowych i skryptów wydawanych przez poszczególne uczelnie, pochodziło z początku lat 70. ubiegłego stulecia co sprawia, że wiele zagadnień wymaga zupełnie nowego ujęcia. Poszczególne zagadnienia ujęte zostały w sposób kompleksowy, poczynając od omówienia mechanizmów funkcjonowania organizmu owcy na poziomie molekularnym, aż po jakościową ocenę uzyskiwanych surowców oraz elementami ich przetwórstwa. Charakteryzując systemy produkcji owczarskiej specjalną uwagę zwrócono na tzw. produkcję ekologiczną oraz możliwość wykorzystania omawianych zwierząt do pielęgnacji krajobrazu.
1. Stan aktualny oraz znaczenie produkcji owczarskiej
2. Pochodzenie i udomowienie owiec
3. Rasy i typy użytkowe owiec
4. Praca hodowlana
5. Cykl rozwojowy owiec
6. Żywienie owiec
7. Użytkowanie mięsne
8. Użytkowanie mleczne z elementami przetwórstwa
9. Użytkowanie wełniste
10. Użytkowanie skór owczych
11. Obornik owczy
12. Budownictwo inwentarskie dla owiec
13. Mechanizacja produkcji owczarskiej
14. Systemy w produkcji owczarskiej
15. Produkcja ekologiczna z elementami pielęgnacji krajobrazu
16. Ochrona zdrowia i prewencja w chowie owiec
17. Transport owiec
18. Obrót stada w cyklu zamkniętym
19. Rachunkowość w produkcji owczarskiej
20. Wykorzystanie psów pasterskich w owczarstwie
zobacz spis treści
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
|