Wędzarka prostokątna Landmann
| producent: Landmann |
gwarancja: 2 lata |
| kod produktu: 11091 |
seria: |
Krótki opis
Niezastąpiona w przygotowywaniu wędzonych potraw !
Kupując na naszych aukcjach mają Państwo pewność, że zakupiony towar:
- pochodzi z legalnego źródła (jesteśmy autoryzowanym internetowym przedstawicielem marki Landmann),
- jest zawsze zgodny z wszelkimi obowiązującymi na terenie Polski normami i przepisami (co jest szczególnie istotne w przypadku grill i urządzeń gazowych - każde posiada reduktor zgodny z Polskimi normami)
- jest zawsze w oryginalnym opakowaniu (klient otrzymje zawsze nowy, oryginalnie zapakowany towar z instrukcją w języku polskim)
- posiada 2 letnią gwarancję producenta
- wszystkie oferowane na naszych aukcjach produkty są dostępne "od ręki" (zamówienia złożone do godz. 12:00 dostarczamy w 24h!)
Cechy produktu:
- 3 ruszty o wymiarach 36x36cm
- misa tłuszczowa
- palenisko o wymiarach 35x35cm
- termometr
Wymiary:
- wysokość: 101,5cm
- szerokość: 55,5cm
- długość: 55,5cm
Rodzaj materiału:
- stal nierdzewna [malowana żaroodporną farbą piecową - najwyższa trwałość]
Opis:
Wędzarka wykonana z solidnej stalowej blachy, dzięki licznym regulowanym wlotom powietrza pozwala precyzyjnie kontrolować stopień uwędzenia potraw.
Instrukcja obsługi:
- Kliknij aby pobrać...
Proces wędzenia
-
Potrawę położyć na zewnątrz w niskiej temperaturze otoczenia, aby wyschła. W żadnym wypadku nie należy produktu przeznaczonego do wędzenia zawieszać na słońcu.
-
Rozłożyć równomiernie mączkę wędzarniczą w przewidzianej do tego misce (F).
-
Położyć lub zawiesić produkt przeznaczony do wędzenia w piecyku - wędzarce, tak aby w jak najmniejszym stopniu miał on kontakt z rusztem i ścianami. Dzięki temu potrawa nie będzie przylegała do ścian i uwędzoną będzie łatwiej wyciągnąć z wędzarki.
-
Rozpalić wióry drzewne lub mączkę wędzarniczą za pomocą bezwonnej podpałki.
-
Podpałka powinna być całkowicie wypalona, zanim zawieszony będzie produkt przeznaczony do wędzenia.
-
Po uwędzeniu ochłodzić nieco potrawę, aby podczas wyciągania się nie rozpadła.
Czym i jak można wędzić?
-
Opalanie: mączka wędzarnicza, różnego rodzaju drewniane wióry do wędzenia (np. buk, olcha)
-
Rodzaje wędzenia:
Wędzenie gorące od 50 °C do 90°C
Taki proces wędzenia oferujekrótkie okresy wędzenia w celu ciągłej konsumpcji np. ryby lub kiełbaski. Szybko wzrasta temperatura dymu. W wyniku takiego wędzenia wędzony produkt uzyskuje żądaną barwę i specyficzny aromat wędzonki.
Wędzenie dymem ciepłym od 25 °C do 50 °C
Ta możliwość wędzenia pozwala pozostać mięsu lub rybie soczystym. Wskutek enzymów rozszczepiających białko wzmaga wydobycie typowego aromatu wędzonki a wędzony produkt pozostaje delikatny. Oczywiście potrawa musi być konsumowana nieprzerwanie, gdyż trwałość miękkości potrawy jest ograniczona.
Wędzenie zimne do 25°C
Ta możliwość wędzenia może wahać się od kilku godzin do kilku tygodni. Metoda ta stosowana jest najczęściej do wędzenia produktów, które mają być trwałe przez dłuższy czas. Jednocześnie powstaje intensywny smak wędzonki. Należy zwrócić przede wszystkim uwagę na to, że proces ten musi odbywać się przy zewnętrznej temperaturze powietrza wynoszącej ok. 5° C. Do wędzenia potraw można używać różnych mieszanek przypraw w celu polepszenia smaku.
Zobacz również nasze pozostałe aukcje: