Wędzarka prostokątna Landmann
producent: Landmann |
gwarancja: 2 lata |
kod produktu: 11091 |
seria: |
Krótki opis
Niezastąpiona w przygotowywaniu wędzonych potraw !
Kupując na naszych aukcjach mają Państwo pewność, że zakupiony towar:
- pochodzi z legalnego źródła (jesteśmy autoryzowanym internetowym przedstawicielem marki Landmann),
- jest zawsze zgodny z wszelkimi obowiązującymi na terenie Polski normami i przepisami (co jest szczególnie istotne w przypadku grill i urządzeń gazowych - każde posiada reduktor zgodny z Polskimi normami)
- jest zawsze w oryginalnym opakowaniu (klient otrzymje zawsze nowy, oryginalnie zapakowany towar z instrukcją w języku polskim)
- posiada 2 letnią gwarancję producenta
- wszystkie oferowane na naszych aukcjach produkty są dostępne "od ręki" (zamówienia złożone do godz. 12:00 dostarczamy w 24h!)
Cechy produktu:
- 3 ruszty o wymiarach 36x36cm
- misa tłuszczowa
- palenisko o
wymiarach 35x35cm
- termometr
Wymiary:
- wysokość: 101,5cm
- szerokość: 55,5cm
- długość: 55,5cm
Rodzaj materiału:
- stal nierdzewna [malowana żaroodporną farbą piecową - najwyższa trwałość]
Opis:
Wędzarka wykonana z solidnej stalowej blachy, dzięki licznym
regulowanym wlotom powietrza pozwala precyzyjnie kontrolować stopień
uwędzenia potraw.
Instrukcja obsługi:
-
Kliknij aby pobrać...
Proces
wędzenia
-
Potrawę
położyć na zewnątrz w niskiej temperaturze otoczenia, aby
wyschła. W żadnym wypadku nie należy produktu przeznaczonego do
wędzenia zawieszać na słońcu.
-
Rozłożyć
równomiernie mączkę wędzarniczą w przewidzianej do tego misce
(F).
-
Położyć
lub zawiesić produkt przeznaczony do wędzenia w piecyku - wędzarce,
tak aby w jak najmniejszym stopniu miał on kontakt z rusztem i
ścianami. Dzięki temu potrawa nie będzie przylegała do ścian i
uwędzoną będzie łatwiej wyciągnąć z wędzarki.
-
Rozpalić wióry
drzewne lub mączkę wędzarniczą za pomocą bezwonnej podpałki.
-
Podpałka powinna
być całkowicie wypalona, zanim zawieszony będzie produkt przeznaczony do wędzenia.
-
Po uwędzeniu
ochłodzić nieco potrawę, aby podczas wyciągania się nie
rozpadła.
Czym
i jak można wędzić?
-
Opalanie: mączka
wędzarnicza, różnego rodzaju drewniane wióry do wędzenia (np.
buk, olcha)
-
Rodzaje wędzenia:
Wędzenie
gorące od 50 °C do 90°C
Taki proces
wędzenia oferuje krótkie
okresy wędzenia w celu ciągłej konsumpcji np. ryby lub kiełbaski.
Szybko wzrasta temperatura dymu. W wyniku takiego wędzenia wędzony produkt uzyskuje
żądaną barwę i specyficzny aromat wędzonki.
Wędzenie
dymem ciepłym od 25 °C do 50 °C
Ta możliwość
wędzenia pozwala pozostać mięsu lub rybie soczystym. Wskutek
enzymów rozszczepiających
białko wzmaga wydobycie typowego aromatu wędzonki a wędzony produkt pozostaje
delikatny. Oczywiście potrawa musi być konsumowana nieprzerwanie, gdyż trwałość
miękkości potrawy jest ograniczona.
Wędzenie
zimne do 25°C
Ta możliwość
wędzenia może wahać się od kilku godzin do kilku tygodni. Metoda
ta stosowana jest
najczęściej do wędzenia produktów, które mają być trwałe
przez dłuższy czas.
Jednocześnie powstaje intensywny smak wędzonki. Należy zwrócić
przede wszystkim uwagę na to, że proces ten musi odbywać się przy zewnętrznej
temperaturze powietrza wynoszącej ok. 5°
C. Do wędzenia
potraw można używać różnych mieszanek przypraw w celu
polepszenia smaku.
Zobacz również nasze pozostałe aukcje: