Opis produktu: 
|
ZDROWA KUCHNIA !
Dynia to bardzo wartościowe warzywo, doskonałe na pierwszą zupkę dla niemowlęcia. Ma dużo cennych witamin i minerałów, sporo betakarotenu (prowitaminy A), witaminy C, witamin z grupy B, czyli B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, pantotenowy, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Zawiera pektyny, które usuwają z organizmu związki toksyczne i regulują pracę jelit. Jest łagodna, bezpieczna i raczej nieuczulająca. Pestki dyni zawierają sporo cynku.
MAKARONOWA WARSZAWSKA - Odmiana ustalona. Rośliny o krzaczastym pokroju, wytwarzają 6-8owalnych lekkko wydłużonych owoców, o skórce początkowo zielonej, późnej żółej. Miąższ dojrzałych owoców pod wpływem krótkiego gotowania rozpada się na makaron (spaghetti) doskonały do zapiekania. Zawiera ono niewiele węglowodanów, w tym sporo cukrów, trochę soli mineralnych (fosforu, wapnia, żelaza), dużo witaminy A oraz nieco innych witamin.

|
Uprawa:

|
Dynia jest rośliną ciepłolubną, potrzebuje także dużych ilości wody w całym okresie wegetacji. Najbardziej odpowiednie są gleby żyzne, przewiwne, nie zaskorupiające się, wilgotne, szybko nagrzewające się. Dynię uprawia się z rozsady, lub z siewu wprost do gruntu, wysiewając nasiona gniazdowo, po wschodach pozostawia się jedną najsilniejszą roślinę. Wysiew nasion do gruntu w pierwszej połowie maja w rozstawie 1x1m, po2-3 nasiona w jednym miejscu na głebokość 2-3cm. Po wzejściu pozostawić jedną roślinę w punkcie. Zbiór w październiku po zżółknięciu owoców.
|
Zastosowanie:

|
-
Dynia makaronowa jest bardzo delikatna w smaku. Można z niej robić te wszystkie potrawy, które przyrządza się z innych gatunków dyni, ale najefektowniejsze z nich, to dynia gotowana w różnych sosach oraz dynia marynowana w occie. W tej formie zachowuje ona swoją niezwykłą, „makaronową" postać, jeśli ją przekrajać w poprzek na połowę i widelcem delikatnie wyjąć miąższ. Często podaje się dynię jako niskokaloryczne spaghetti zamiast klusek.

|