Drożdże winiarskie Burgund
Burgund to gatunek drożdży, który doskonale nadaje się do wykonania czerwonego wina. Ten szlachetny szczep możesz wykorzystać do win stołowych oraz deserowych. Burgund pozwoli przede wszystkim na stworzenie pysznych, klasycznych trunków wiśniowych, porzeczkowych i winogronowych. Drożdży tego rodzaju możesz użyć także do wykonania wina z jagód, jeżyn, bzu, śliwki czy aronii. Sięgnij po oferowane przez nas drożdże, jeśli chcesz stworzyć klarowny napój, bogaty w owocowe smaki i aromaty, pozbawiony drożdżowego posmaku.
Sposób użycia:
Czystą butelkę 0,3 L, napełnić do 3/4 objętości przegotowaną wodą, do której należy wsypać 3 łyżeczki cukru. Zawartość butelki wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać szczyptę (ok. 0,05g) pożywki dla drożdży oraz wsypać zawartość torebki. Całość ponownie wymieszać, butelkę zatkać tamponem z waty i pozostawić w ciepłym miejscu (optymalna temperatura 25 - 28 stopni Celsjusza), mieszając ciecz 1 - 2 razy dziennie. Po 2 - 4 dniach, gdy ciecz zacznie burzliwie fermentować, wlać zawartość butelki do przygotowanego moszczu, dodać resztę pożywki, całość wymieszać i zatkać naczynie korkiem z rurką fermentacyjną. Drożdży nie należy dzielić. Zawartość torebki użyć na 5 - 30 litrów moszczu.
Parametry