Drożdże Samogon Turbo
Gdy chcesz szybko zafermentować nastaw cukrowy lub owocowy, drożdże Samogon Turbo będą właściwym wyborem. Produkt nadaje się również do przygotowania zacieru na bazie glukozy. Samogon Turbo to miks drożdży gorzelniczych i pożywki z witaminami i mikroelementami. Mieszanka gwarantuje udaną fermentację i pozwoli Ci na uzyskanie wysokiej jakości zacieru, z którego przygotujesz doskonały destylat. Samogon Turbo to drożdże aktywne, a więc ich użycie jest bardzo proste i nie wymaga wcześniejszego przygotowywania tzw. matki drożdżowej.
Jak korzystać z drożdży Samogon Turbo?
- Rozpuść 6 kg cukru w 20-25 L ciepłej wody.
- Poczekaj aż roztwór ostygnie do temperatury 25-27°C i dodaj drożdże.
- Intensywnie mieszaj przez około minutę.
- Paczka zawiera już witaminy, minerały i pożywki, więc niewskazane jest używanie dodatkowych pożywek.
- Jeśli prowadzisz fermentację w balonie, nie zamykaj naczynia korkiem, a w przypadku pojemnika fermentacyjnego nie dociskaj pokrywy. Fermentacja przebiega burzliwie a nadmiar CO2 musi mieć ujście.
- Z tego samego powodu naczynie powinno zapewniać odpowiednią ilość wolnego miejsca. Fermentację nastawu 25 L prowadź w pojemniku o pojemności minimum 30 L.
- Staraj się utrzymać temperaturę cieczy w granicach 22-25°C. W zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 35°C) drożdże przestaną pracować.
- Im niższa temperatura, tym fermentacja trwa dłużej.
Fermentacja z użyciem drożdży Samogon Turbo trwa 5-6 dni.
Opakowania można łączyć w celu fermentacji większych nastawów.
Parametry