Pierwsze wydanie książki autorstwa prof. dr. hab. Zbigniewa Kmiecia to publikacja prezentująca szczegółowo wiedzę dotyczącą histologii zęba i jamy ustnej, łącznie z najnowszymi osiągnięciami nauki w zakresie submikroskopowej budowy komórek, tkanek i narządów. Zagadnienia przedstawione są w sposób kompleksowy i zrozumiały. Przyswojenie oraz zapamiętanie zawartych w podręczniku wiadomości ułatwiają przejrzyste ryciny i tabele, stanowiące niezbędne uzupełnienie tekstu, jak również wyszczególnione z niego wytłuszczonym drukiem najistotniejsze pojęcia oraz informacje. Cennym dodatkiem są zamieszczone na końcu książki kolorowe zdjęcia, prezentujące najważniejszy cechy histologiczne tkanek zęba i jamy ustnej. Wysoka wartość merytoryczna publikacji oraz przejrzysty i zrozumiały tekst są jej głównymi zaletami. Podręcznik skierowany jest przede wszystkim do studentów stomatologii. Na pewno zainteresuje także niejednego dyplomowanego lekarza stomatologa.
|
1. Ogólna budowa narządu zębowego 7 2. Etapy rozwoju zęba 10 2.1. Powstawanie zawiązków zębów (odontogeneza) i korony zęba 10 2.2. Powstawanie korzenia, cementu i ozębnej .16 2.2.1. Zaburzenia w rozwoju korzenia i cementu 21 2.3. Chronologia rozwoju zębów 21 2.4. Molekularne mechanizmy powstawania zawiązków zęba 23 2.5. Mechanizmy mineralizacji tkanek twardych 28 2.5.1. Struktura i właściwości kryształów hydroksyapatytu 29 2.5.2. Komórkowe mechanizmy mineralizacji 31 3. Powstawanie i właściwości szkliwa 34 3.1. Powstawanie szkliwa (amelogeneza) 34 3.1.1. Struktura i funkcja ameloblastów 35 3.1.2. Mechanizm powstawania pryzmatów szkliwa 36 3.1.3. Rola ameloblastów i komórek warstwy pośredniej w mineralizacji szkliwa 36 3.1.4. Cytofizjologia amelogenezy 38 3.2. Skład chemiczny dojrzałego szkliwa 44 3.3. Budowa szkliwa 46 3.4. Połączenie szkliwno−zębinowe i szkliwno−cementowe 50 4. Powstawanie i właściwości zębiny 53 4.1. Histogeneza zębiny 53 4.1.1. Struktura i funkcja odontoblastów 55 4.2. Skład chemiczny macierzy pozakomórkowej zębiny 57 4.3. Budowa zębiny 58 4.4. Szczególne postacie zębiny 63 4.5. Połączenia zębiny ze szkliwem i cementem 65 5. Miazga zęba 67 5.1. Powstawanie miazgi zęba 67 5.2. Budowa miazgi 68 5.3. Unaczynienie miazgi zęba 70 5.4. Unerwienie miazgi 71 5.5. Zmiany w miazdze zęba związane ze starzeniem 72 5.6. Funkcje miazgi 73 6. Przyzębie 75 6.1. Cement 75 6.1.1. Rodzaje i budowa cementu 76 6.1.2. Resorpcja i odbudowa cementu 80 6.1.3. Funkcje cementu 81 6.2. Dziąsło 82 6.2.1. Ogólna budowa dziąsła 82 6.2.2. Nabłonek łączący (przyczep nabłonkowy, złącze nabłonkowe) 85 6.2.2.1. Powstawanie nabłonka łączącego 85 6.2.2.2. Struktura i funkcje przyczepu nabłonkowego 87 6.2.3. Tkanka łączna dziąsła 89 6.2.4. Funkcja obronna dziąsła 91 6.2.5. Łącznotkankowy przyczep dziąsłowy 92 6.3. Ozębna 94 6.3.1. Budowa histologiczna ozębnej 95 6.3.1.1. Komórki 95 6.3.1.2. Macierz pozakomórkowa ozębnej 96 6.3.2. Unaczynienie ozębnej 97 6.3.3. Unerwienie ozębnej 98 6.3.4. Aparat więzadłowy zęba 99 6.3.5. Fizjologia tkanki łącznej ozębnej100 6.3.6. Funkcje ozębnej 102 6.4. Kość wyrostka zębodołowego 102 7. Wyrzynanie się (erupcja zębów) 105 7.1. Faza przederupcyjna 106 7.2. Faza przedfunkcjonalno−erupcyjna ruchu zęba 106 7.3. Faza poerupcyjna zębów mlecznych i prefunkcjonalno−erupcyjna zębów stałych 108 7.4. Faza poerupcyjna 108 7.5. Biologiczne podstawy mechanizmów wyrzynania się zębów 111 8. Błona śluzowa jamy ustnej 114 8.1. Ogólna budowa błony śluzowej jamy ustnej 114 8.1.1. Nabłonek jamy ustnej 115 8.1.1.1. Wielowarstwowy płaski nabłonek rogowaciejący jamy ustnej 115 8.1.1.2. Wielowarstwowy płaski nabłonek nierogowaciejący jamy ustnej 117 8.1.1.3. Komórki nienabłonkowe 117 8.1.2. Blaszka właściwa błony śluzowej (lamina priopria mucosae) 118 8.1.3. Funkcje błony śluzowej jamy ustnej 119 8.2. Budowa błony śluzowej i podśluzowej poszczególnych części jamy ustnej 120 8.3. Budowa kubka smakowego i komórkowe mechanizmy przekazywania bodźców smakowych 123 9. Gruczoły ślinowe i ślina 127 9.1. Charakterystyka komórek tworzących odcinki wydzielnicze ślinianek 128 9.2. Przewody wyprowadzające dużych ślinianek 129 9.3. Unaczynienie i unerwienie ślinianek 130 9.4. Mikroskopowe różnicowanie dużych ślinianek 131 9.5. Powstawanie i właściwości śliny 132 9.5.1. Mechanizmy wytwarzania i wydzielania śliny 132 9.5.2. Skład i właściwości fizykochemiczne śliny .135 9.5.3. Regulacja wydzielania śliny 137 9.5.4. Funkcje śliny 138 Piśmiennictwo 143 Skorowidz 144 Fotografie 149
|