Risotto z marchewką i indykiem BIO HiPP to pełnowartościowy posiłek warzywno-mięsny dla starszych niemowląt pochodzący z upraw ekologicznych, ze składników mało alergizujących i zawierający kwasy tłuszczowe Omega-3.
Wysoka zawartość naturalnego beta-karotenu dla zdrowej skóry i ostrości widzenia. Dla zachowania wysokiej wartości odżywczej, składniki są łagodnie gotowane na parze. Bez dodatku zagęstników, a z wyczuwalnymi cząstkami - wspierający naukę gryzienia. Danie uzupełnione solą jodowaną, pomaga pokryć dzienne zapotrzebowanie na jód. Normalizuje stolce.
Składniki: woda, ryż* gotowany, marchew*, mięso z indyka*, olej rzepakowy*, sól jodowana. (* z rolnictwa ekologicznego)
Zgodnie z przepisami prawa nie zawiera dodatku substancji konserwujących, barwników ani syntetycznych substancji aromatycznych. Bez dodatku białka mleka. Nie zawiera glutenu.
Seria produktów HiPP z symbolem BIO na etykiecie
oznaczającym produkty wytwarzane bez użycia agrochemii, bez manipulacji genetycznych (GMO), z zachowaniem dobrostanu zwierząt. Są one poddawane nawet 260 kontrolom jakości na wszystkich etapach produkcji oraz nadzorowane przez niezależne jednostki kontrolne, co potwierdzają odpowiednie certyfikaty.
Seria produktów HiPP z zielonym znaczkiem A na etykiecie
oznaczającym produkty złożone z niewielu składników uznanych za najmniej alergizujące. Produkty te są szczególnie polecane niemowlętom na początku rozszerzania ich diety albo dla dzieci ze skłonnościami do alergii pokarmowych
Seria produktów HiPP z symbolem Omega-3 na etykiecie
oznaczającym dania warzywne i warzywno-mięsne do których dodawany jest ekologiczny olej rzepakowy BIO bogaty w kwasy Omega-3.
Kwasy Omega-3 są niezwykle istotnym składnikiem diety ponieważ wspierają rozwój mózgu i komórek nerwowych. W pierwszych latach życia człowieka mózg rozwija się w bardzo szybkim tempie, więc bardzo ważne jest, by zapewnić dzieciom regularne spożywanie tych "dobrych" tłuszczów.
Sposób przygotowania:
Otwarty słoiczek z całą zawartością lub odpowiednią porcję przełożoną do miseczki podgrzej w "kąpieli wodnej" lub w kuchence mikrofalowej. Przed podaniem wymieszaj posiłek plastikową łyżeczką (nie używaj metalowej, aby nie uszkodzić słoiczka) i dokładnie sprawdź temperaturę. Pozostałą, niepodgrzaną zawartość słoiczka zamknij, wstaw do lodówki i zużyj następnego dnia.
W przypadku rozwarstwienia, naturalnego dla produktów nie zawierających zagęstników, zamieszaj.
* odpowiada 0,2 mg witaminy A w 100 g
* odpowiada 0,4 mg witaminy A w 220 g
Wartość odżywcza | 100 g | 220 g |
Energia |
284 kJ (68 kcal) |
626 kJ (149 kcal) |
Białko |
2,3 g |
5,1 g |
Węglowodany |
7,8 g |
17,2 g |
- w tym cukry |
0,6 g |
1,3 g |
Tłuszcz |
2,9 g |
6,4 g |
- w tym kwasy tł. nasycone |
0,5 g |
1,1 g |
- w tym kwasy tł. jednonienasycone |
1,6 g |
3,5 g |
- w tym kwasy tł. wielonienasycone - w tym kwas lindenowy (Omega-3) |
0,8 g 0,14 g |
1,8 g 0,31 g |
Błonnik |
0,6 g |
1,3 g |
Sód |
0,11 g |
0,24 g |
beta-karoten* (prowitamina A) |
1,0 mg |
2,2 mg |