Opis:
Małe dzieci mają szczególne potrzeby
Małe dzieci mają inne potrzeby żywieniowe niż dorośli. Potrzeby te zmieniają się wraz z wiekiem, na przykład wysoka zawartość tłuszczu w mleku matki wynika z dużych potrzeb energetycznych niemowlęcia na etapie szybkiego wzrostu. W wieku wczesnodziecięcym spada zapotrzebowanie na kalorie pochodzące z tłuszczu, jednak wraz z pożywieniem należy zapewnić dużą ilość wapnia oraz witamin i składników mineralnych niezbędnych do wzrostu i rozwoju. Aktualne badania wskazują, że zwyczajowa dieta często nie pokrywa w wystarczającym stopniu specyficznego dla wieku dzieci zapotrzebowania na witaminę D, żelazo i jod.
HiPP 4 Junior Combiotik - cechy produktu
Zawartość białka i tłuszczu w mleku HiPP 4 Junior Combiotik jest dopasowana do szczególnych potrzeb małych dzieci. Mleko zawiera:
Praebiotik - Prebiotyczny błonnik pokarmowy (GOS*) - na wzór kobiecego mleka. Spożywany codziennie wspiera korzystną mikroflorę jelitową.
*GOS - galaktooligosacharydy z laktozy
- Probiotik - Naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego - pierwotnie pochodzące z kobiecego mleka. Mleko mamy zawiera różne bakterie probiotyczne - ich rodzaj jest indywidualną cechą każdej kobiety.
- Żelazo - wspomaga procesy krwiotwórcze i rozwój intelektualny
- Witaminą C - wspomaga odporność organizmu i wchłanianie żelaza
- Jod - niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy
Oraz dla mocnych kości w okresie intensywnego rozwoju:
- Wapń
- Witaminę D - jest szczególnie ważna dla budowy kości, ponieważ bierze udział w procesie wchłaniania wapnia.
U dzieci i nastolatków, czyli w okresie intensywnego wzrostu, budowana jest masa kostna. Organizm wyjątkowo potrzebuje wówczas wapnia i witaminy D. W dorosłym życiu proces kształtowania się układu kostnego jest zakończony.
Zastosowanie
Mleko HiPP 4 Junior Combiotik jest idealne jako mleczny posiłek na śniadanie - na przykład z płatkami zbożowymi, jako kolacja lub po prostu między głównymi posiłkami.
Najwyższa jakość HiPP
Zgodnie z rygorystycznymi standardami jakości HiPP oraz wymaganiami prawnymi, do produkcji mleka dla dzieci HiPP 4 Junior Combiotik używamy wyłącznie surowo kontrolowanych składników. Szczegółowe kontrole jakości, towarzyszące wszystkim etapom procesu wytwarzania mleka HiPP, mają na celu zagwarantowanie bezpieczeństwa Tobie i Twojemu dziecku.
Mleko dla dzieci HiPP 4 Junior Combiotik nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.
Opakowanie przyjazne środowisku
- Niższa emisja dwutlenku węgla*
- Poszczególne elementy opakowania nadają się oddzielnie do recyklingu
- Farby drukarskie na bazie olejów roślinnych - bez olejów mineralnych!
- Pudełko wykonane z papieru ze zrównoważonych źródeł**
*w porównaniu z poprzednim opakowaniem
**Certyfikat FSC potwierdza, że surowiec pochodzi z lasów zarządzanych zgodnie z najnowszymi światowymi standardami ochrony środowiska.
Cechy:
nowa receptura - teraz po 2. roku, dla zdrowego rozwoju - Praebiotik + Probiotik; Witamina D dla mocnych kości, z wapniem i witaminą D dla mocnych kości, 50 lat mleka - najwyższa jakość z osobistą gwarancją
Marka:
HiPP
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Mleko dla dzieci HiPP 4 Junior Combiotik
Pozostałe informacje:
Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
odtłuszczone mleko, laktoza, oleje roślinne (palmowy*, rzepakowy, słonecznikowy), błonnik pokarmowy (galaktooligosacharydy zlaktozy), cytrynian potasu, ortofosforan wapnia, cytrynian wapnia, siarczan magnezu, witamina C, siarczan żelazawy, stabilizator - kwas mlekowy, naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus fermentum hereditum**), witamina A, witamina E, witamina B2, jodan potasu, biotyna, witamina D, witamina B12, *olej palmowy ze zrównoważonych upraw ekologicznych, certyfikowanych przez niezależne jednostki kontrolne, **Lactobacillus fermentum CECT5716
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze (%) | w 100 ml mleka gotowego do spożycia* |
energia |
200 kJ |
|
48 kcal |
tłuszcz, w tym: |
2,2 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
0,7 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
1,0 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,5 g |
węglowodany, w tym: |
5,0 g |
- cukry*** |
5,0 g |
błonnik pokarmowy |
0,6 g |
białko |
1,7 g |
sól**** |
0,05 g |
składniki mineralne |
|
sód |
20 mg |
potas |
155 mg |
wapń |
130 mg |
fosfor |
75 mg |
magnez |
12 mg |
żelazo |
0,7 mg |
jod |
25 µg |
witaminy |
|
witamina A |
36 µg ER |
witamina D |
2,9 µg |
witamina E |
0,6 mg ɑ-ET |
witamina C |
4,7 mg |
witamina B2 |
0,18 mg |
witamina B12 |
0,40 mg |
biotyna |
3,5 µg |
pozostałe składniki odżywcze |
|
kwas linolowy (Omega-6) |
400 mg |
kwas alfa-linolenowy (Omega-3) |
50 mg |
laktoza |
4,8 g |
galaktooligosacharydy |
0,6 g |
Powyższe wartości mogą podlegać niewielkim wahaniom, typowym dla produktów wytworzonych z surowców naturalnych. |
|
*100 ml mleka gotowego do spożycia = 10,5 g HiPP 4 Junior Combiotik + 90 ml wody, 1 płaska miarka = ok. 3,5 g HiPP 4 Junior Combiotik |
|
**Porcja: 17,5 g HiPP 4 Junior Combiotik + 150 ml wody |
|
***z laktozy, naturalnego cukru mlecznego (4,8 g/100 ml) |
|
****zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu |