Opis
Wydawnictwo Państ Wyd Rolnicze i Leśne
ISBN[zasłonięte]978-83-99014-7
Warszawa 2009, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 152 str., oprawa miękka
Słowo „higiena"pochodzi z języka greckiego i oznacza czynności zmierzające do zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom. Przez pojęcie higieny w pasiece rozumiemy pewne czynności, które zapobiegają powstawaniu, przenoszeniu i rozprzestrzenianiu się chorób pszczół dorosłych i czerwia. Pojęcie to obejmuje również cały zespół czynności mających na celu utrzymanie porządku i czystości na terenie pasieczyska, magazynów i pracowni pszczelarskich. Szeroko rozumiane wymogi higieny dotyczą także produktów pozyskiwanych od pszczół, a także higieny osobistej pszczelarza.
Zdrowe rodziny pszczele zapewniają pszczelarzowi godziwy zarobek uzyskiwany ze sprzedaży produktów pasiecznych, głównie miodu. Zdrowe rodziny pszczele, to także rodziny silne, które, niezależnie od swoich możliwości produkcyjnych w zakresie pozyskiwanego od nich miodu, zapewniają wysokie plony w polu, sadzie i ogrodzie jako zapylaczki entomofilnych roślin uprawnych.
Zagadnieniu utrzymywania silnych i wydajnych rodzin pszczelich poświęca się wiele uwagi i wciąż poszukuje nowych, doskonalszych metod zapewniających większą ich produkcyjność.
Z tych względów dużo uwagi poświęca się także zagadnieniom związanym ze zdrowotnością rodzin pszczelich, zapobieganiu chorobom, a zwłaszcza chorobom zaraźliwym, w czym niemałe znaczenie mają czynności związane z szeroko pojętą higieną pasieczną.
1. Wstęp
2. Ogólne wiadomości o chorobach pszczół
2.1. Istota i przyczyny chorób pszczół
2.2. Mechanizmy odpornościowe u pszczół
2.3. Mechanizmy fizjologicznej odporności wewnętrznej
2.4. Objawy wzbudzające podejrzenie wystąpienia chorób pszczół
2.5. Zatrucia pszczół
2.6. Stosowanie środków leczniczych u pszczół
3. Rodzaje i metody odkażania w pasiece
3.1. Odkażanie metodami fizycznymi
3.2. Odkażanie metodami chemicznymi
3.3. Środki chemiczne niszczące pasożyty i szkodniki
4. Środki odstraszające pszczoły
5. Wybrane uregulowania prawne w zakresie zapobiegania zaraźliwym chorobom pszczół oraz ich zwalczania
6. Dokumentacja pasieczna
7. Znaczenie ilości i jakości pokarmu w pojawieniu się chorób pszczół
7.1. Miód
7.2. Syrop cukrowy
7.3. Syropy inwertowane
7.4. Spadź
7.5. Pyłek kwiatowy, pierzga i namiastki pyłku
8. Lokalizacja i higiena pasieczyska
9. Higiena poideł
10. Higiena uli i sprzętu pasiecznego
11. Higiena plastrów
12. Higiena magazynów i pracowni pszczelarskich
13. Biologia i zwalczanie szkodników pasiecznych
13.1. Grzyby (Fungi)
13.2. Motyle (Lepidoptera)
13.2.1. Barciaki
13.2.1.1. Zapobieganie inwazji barciaków
13.2.1.2. Metody zwalczania barciaków
13.2.1.2.1. Metody fizyczne
13.2.1.2.2. Metody chemiczne
13.2.1.2.3. Metody biologiczne
13.2.2. Zmierzchnica trupia główka
13.3. Chrząszcze (Coleoptera)
13.4. Błonkoskrzydłe (Hymenoptera)
13.5. Ptaki (Aves)
13.6. Ssaki (Mammalia)
13.7. Inni „goście"w pasiece
14. Zabezpieczenie pszczół przy przewozach
15. Znaczenie badań laboratoryjnych w diagnozowaniu chorób pszczół
16. Diagnostyczna wartość osypu zimowego
17. Bezpieczeństwo i higiena pracy pszczelarza
17.1. Użądlenia przez pszczoły
17.1.1. Pierwsza pomoc przy użądleniach
17.1.2. Odpowiedzialność właścicieli pasiek z tytułu pożądlenia
17.2. Użądlenia przez osy i trzmiele
17.3. Oparzenia przy odkażaniu uli i sprzętu pasiecznego
17.4. Apteczka pszczelarza
18. Wymogi higieny w zakresie pozyskiwania, przechowywania i dystrybucji miodu
19. Wymagania weterynaryjne związane z handlem i importem miodu
20. Wymogi higieny w zakresie pozyskiwania oraz przechowywania innych produktów pasiecznych
20.1. Pyłek kwiatowy i pierzga
20.2. Wosk
20.3. Propolis (kit pszczeli)
21. Piśmiennictwo
22. Wykaz niektórych aktów prawnych obowiązujących w Polsce
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu. Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.