Tytuł
Higiena produkcji żywności
Autorzy
Redaktor: Kołożyn-Krajewska Danuta
Opis produktu
Wydawnictwo: SGGW
ISBN: [zasłonięte]978-8383-395-9
Warszawa 2013, wydanie 4, format 170 x
240, objętość 340 str., oprawa miękka
Higiena produkcji
żywności rozumiana jest jako stworzenie warunków do produkcji wyrobów o
odpowiedniej jakości zdrowotnej, czyli przede wszystkim bezpiecznych z punktu
widzenia zdrowia konsumenta. Bezpieczeństwo żywności (food safety) jest
priorytetowym zagadnieniem na świecie, a w krajach Unii Europejskiej - głównym
tematem nowych regulacji prawnych i przeznaczonych do finansowania projektów
badawczych (6. Program Ramowy). Odpowiedzialność za higienę produkcji żywności
ponoszą jej producenci, tak więc znajomość tych zagadnień przez nich jest
niezbędna.
Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów
Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, na którym od wielu lat
realizowane są przedmioty poświęcone higienie produkcji żywności, np. higiena
produkcji potraw, higiena zakładów żywienia zbiorowego, higiena produkcji
gastronomicznej, HACCP i inne systemy zapewnienia bezpieczeństwa
zdrowotnego żywności. Może on być także wykorzystywany przez studentów
wydziałów technologii żywności, medycyny weterynaryjnej, towaroznawstwa i
innych, na których realizowana jest tematyka higieny żywności. Autorki mają
także nadzieję, że będzie on przydatny dla pracowników gastronomii, cateringu,
przemysłu spożywczego i innych zakładów sektora żywnościowego.
W
przygotowaniu podręcznika wykorzystałyśmy nie tylko naszą wiedzę i doświadczenie
jako nauczycieli akademickich, ale także doświadczenie praktyczne
wynikające ze współpracy (jako osoby szkolące i konsultanci) z zakładami
gastronomicznymi, cateringowymi i przemysłu spożywczego.
Od autorów
I. PODSTAWOWE POJĘCIA I PRZEPISY PRAWNE W HIGIENIE
ŻYWNOŚCI
Pojęcie higieny i higieny żywności
Jakość żywności
Prawo
żywnościowe dotyczące higieny żywności
Kontrola higieniczno-sanitarna
zakładów żywnościowych w Polsce
II. METODY I SYSTEMY ZAPEWIENIA JAKOŚCI I
ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
Istota i rozwój systemów zapewnienia jakości i
zarządzania jakością
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) i Dobra Praktyka
Produkcyjna (GMP)
Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny
(HACCP)
System QACP
System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii
9000
System zarządzania bezpieczeństwem żywności według norm ISO serii
22000
Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość
Nowoczesne metody
mikrobiologiczne w zapewnieniu i kontroli higieny produkcji żywności
III.
JAKOŚĆ ZDROWOTNA ŻYWNOŚCI
Analiza ryzyka zdrowotnego
żywności
Mikroorganizmy w żywności
Zagrożenia mikrobiologiczne związane z
surowcami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Jakość mikrobiologiczna
żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej
Zatrucia i zakażenia pokarmowe
pochodzenia mikrobiologicznego
Prognozowanie mikrobiologiczne
Pasożyty
chorobotwórcze dla człowieka występujące w żywności
Szkodniki w
żywności
Zagrożenia chemiczne i fizyczne w produkcji żywności
IV.
WARUNKI TECHNICZNO-HIGIENICZNE PRODUKCJI ŻYWNOŚCI ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM
POTRAW
Warunki sanitarno-higieniczne produkcji potraw
Wymagania sanitarne
dotyczące pomieszczeń związanych z produkcją żywności i żywieniem
zbiorowym
Wyposażenie gastronomiczne a higiena produkcji
Utrzymanie
czystości i porzadku w pomieszczeniach produkcyjnych
Personel
produkcyjny
Projektowanie technologiczne zakładów żywienia zbiorowego
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej
koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ
POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!