Eko Herba jest firmą zielarską założoną w 2006 roku.
Zajmujemy się sprzedażą surowców zielarskich, pochodzących głównie ze stanu naturalnego.
W swojej ofercie posiadamy zioła konwencjonalne jak i ekologiczne.
Certyfikat ekologiczny jest co roku aktualizowany przez polską jednostkę certyfikującą EKOGWARANCJA PTRE i niemiecką CERES GmbH.
Prowadzimy sprzedaż detaliczną i hurtową!
Przy większych zamówieniach rabaty prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny.
HIBISKUS kwiat HIBISKUSA MALWA SUDAŃSKA 1 kg EKOHERBA
Hibiskus ma piękne, czerwone lub purpurowe kwiaty zdobiące ogrody. Znany jest nie tylko ze swoich walorów estetycznych, ale także zyskał sławę oraz znalazł zastosowanie w kuchni, kosmetykach oraz lekach. Już egipscy faraoni zachwycali się napojem zwanym karkade. W zależności od kraju hibiskus przyjmuje różne nazwy: malwa sudańska, ketmia, roselle, florida canberry.
Hibiskus bogaty jest w antocyjany, polifenole, flawonoidy, które chronią przed chorobami oraz zachowują młodość, a także w witaminę C oraz kwasy organiczne. Najwięcej związków tych zawartych jest w kielichach kwiatu. W liściach zawarte są między innymi karoteny oraz błonnik, zaś nasiona są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hibiskus ceniony jest w medycynie naturalnej.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
- ułatwia trawienie,
- przyspiesza przemianę materii,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- działa wzmacniająco na wątrobę i serce,
- oczyszcza organizm,
- kwiat hibiskusa ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi,
- działa kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar z hibiskusa: łyżeczkę hibiskusowego suszu zalej szklanką wrzątku, pozostaw do zaparzenia na ok kwadrans.
Hibiskus z miodem, imbirem i goździkami (polecany przy przeziębieniu) Zaparz łyżeczkę hibiskusa z 2-3 goździkami. Do naparu zetrzyj kawałeczek imbiru, lub dodaj dużą szczyptę suszonego. przecedź i posłódź miodem.
Hibiskus warto także dodawać do codziennej porcji czarnej lub zielonej herbaty, szczególnie w okresie zimowym. Wzbogaci jej smak, uzupełni poziom witamin w organizmie.
Z hibiskusa można przygotować wina, syropy, dżemy, galaretki, lody, ciastka i puddingi. Idealnie nadaje się do aromatyzowania nim masła, sosów i desery. Liście można zjadać się w postaci sałatek, dodawać do warzyw lub mięsa. Prażone nasiona stanowiły substytut kawy, a świeże podstawę do przyrządzania zup i sosów.