Hibiskus
POCHODZENIE I ZASTOSOWANIE:
Uprawiany jest głównie w rejonie Bliskiego Wschodu, posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi i wzmacniające odporność organizmu. Działa on też kojąco i przeciwzapalnie. Hibiskus to wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C, wapnia i soli mineralnych. W medycynie przypisuje mu się działanie antybakteryjne i moczopędne, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie, przyspiesza przemianę materii pomagając w odchudzaniu, działa również wzmacniająco na wątrobę i oczyszcza organizm.
SPOSÓB UŻYCIA:
Najbardziej znana jest herbata z hibiskusa zwana karkade Może być ona podawana na zimno lub jako rozgrzewający napój. Przyrządza się je z kielichów suszonych kwiatów zalewając wrzątkiem i parząc 5-7 minut. W zależności od tego jak ma być podany: „na gorąco” – warto dodać odrobinę miodu, trawy cytrynowej,1-2 goździki, plasterek świeżego imbiru i kroplę rumu; „na zimno” jako napój orzeźwiający – dodać cukier trzcinowy i szczyptę trawy cytrynowej, lód. Ma przyjemny kwaskowaty smak i piękny, czerwony kolor