Właściwości lecznicze…
+ wzmacnia układ odpornościowy
+ Gorąca herbata przeciwdziała infekcjom, działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, antybakteryjnie i obniża gorączkę oraz łagodzi podrażnienia, a schłodzona orzeźwia i dodaje energii.
+ Sprzyja oczyszczeniu organizmu. Ma lekkie działanie moczopędne, co zapobiega zastojom wody w organizmie. Przyspiesza przemianę materii.
Zastosowania
Nasyp do kubka płatki hibiskusa według uznania, zalej wrzącą wodą i zaparzaj pod nakryciem 15 minut. Jeśli chcesz, dodaj miodu, ale uważaj, by herbata w momencie dodawania nie przekraczała temperatury 40 stopni, by zachowały się właściwości odżywcze miodu.
Hibiskus w kuchni… Nie służy jedynie do zaparzania naparu. Z hibiskusa można przygotować wina, syropy, dżemy, galaretki, lody, ciastka i puddingi. Idealnie nadaje się do aromatyzowania nim masła, sosów i desery. Liście można zjadać się w postaci sałatek, dodawać do warzyw lub mięsa. Prażone nasiona stanowiły substytut kawy, a świeże podstawę do przyrządzania zup i sosów.
Hibiskus w Twoim kremie… Jak już wiesz kwiat ten zawiera flawonoidy, a te działają ujędrniająco, i wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, co chroni skórę przed powstawaniem pajączków. Przyczynia się do zmniejszenia ilości substancji konserwujących w kremach, maściach czy emulsjach, ze względu na swoje antyoksydacyjne właściwości.
Skład: 100 % hibiskus kwiat.
Kraj pochodzenia: Sudan
Data minimalnej trwałości herbaty wystawionej na aukcji : Najlepiej spożyć przed końcem: 11/2016 r.
Kopiowanie treści, zdjęć chronione prawem