PROTEIN 80 jest wysokobiałkową odżywką zawierającą ponad 80% pełnowartościowej proteiny. Preparat jest fundamentem budowy silnych i dużych mięśni. Dzięki kompozycji białka serwatkowego z białkiem pszenicznym Protein 80 uzupełnia dietę ciężko trenującego sportowca w pełen zestaw aminokwasów egzo- i endogennych, charakteryzujący się długim czasem wchłaniania. Poszczególne komponenty białkowe preparatu uzupełniają się wzajemnie tworząc w ten sposób produkt o wysokiej wartości biologicznej BV= 105. Mieszanina białka zwierzęcego z roślinnym zapewnia skuteczny wzrost mięśni przy minimalnym przyroście tkanki tłuszczowej. Zawarty w preparacie koncentrat białka serwatkowego charakteryzuje się bardzo wysoką wartością odżywczą oraz aktywnością anaboliczną i immunostymulującą. Dzięki wysokiej zawartości glutaminy oraz aminokwasów BCAA Protein 80 poprawia bilans azotowy ustroju oraz wykazuje silne działanie antykataboliczne. Preparat szczególnie polecany jest dla sportowców wyczynowych oraz ludzi aktywnych ruchowo. Stanowi także doskonałe uzupełnienie białka w diecie osób będących w okresie rekonwalescencji.
„Protein 80 to fundament budowy silnych i dużych mięśni”
Sposób użycia: 25 gramów (2 pełne miarki) proszku rozpuścić w 250 ml mleka, spożywać po posiłkach lub między posiłkami.
Dni treningowe: rano po przebudzeniu, jedną godzinę przed treningiem (można zastosować jako osobny posiłek przedtreningowy), ok. 30 minut po treningu wraz z węglowodanami o wysokim indeksie glikemicznym, przed snem.
Dni nietreningowe: trzy razy dziennie (rano, w ciągu dnia, przed snem)
Skład białkowy:
ultrafiltrowany koncentrat białek serwatkowych, białko pszeniczne
Wartość energetyczna: 1583 kJ; 374 kcal / 396kJ; 93 kcal
Wartość odżywcza w: 100 g / 25g (1 porcji):
Białko 80,3 g / 20,1 g
Węglowodany 6,8 g / 1,7 g
Tłuszcz 3,9 g / 1,0 g
Zawartość witamin w 100 g / 25g (1 porcji)
Witamina C 60,0 mg / 15 mg | 25 %*
Niacyna 18,0 mg / 4,5 mg | 25 %
Witamina E 10,0 mg / 2,5 mg | 25 %
Kwas pantotenowy 6,0 mg / 1,5 mg | 25 %
Witamina B6 2,0 mg / 0,5 mg | 25 %
Witamina B2 1,6 mg / 0,40 mg | 25 %
Witamina B1 1,4 mg / 0,35 mg | 25 %
Folacyna 200 μg / 50 μg | 25 %
Biotyna 0,15mg/ 0,04mg| 25 %
Witamina B12 1,0 μg / 0,25 μg | 25 %
*) – stopień realizacji zalecanego dziennego spożycia (RDA).
Zawartość aminokwasów w 100g białka:
Arginina 3,1 g
Lizyna 6,1 g
Histydyna 1,9 g
Kwas asparaginowy 6,9 g
Treonina 4,2 g
Seryna 5,2 g
Kwas glutaminowy/Glutamina 26,6 g
Prolina 8,4 g
Tryptofan 1,5 g
Alanina 3,9 g
Cystyna/Cysteina 2,7 g
Glicyna 2,5 g
Walina 4,4 g
Metionina 2,2 g
Izoleucyna 4,3 g
Leucyna 9,3 g
Tyrozyna 3,4 g
Fenyloalanina 4,7 g
HITEC - Glutafusion
Jaką rolę pełni w organizmie sportowca L-glutamina ?
L-Glutamina jest najczęściej występującym aminokwasem we krwi i tkance mięśniowej. Stanowi aż 60% puli aminokwasów budujących białka mięśniowe i jest niezbędnym źródłem paliwa dla komórek układu odpornościowego. Znaczenie glutaminy przy dużych obciążeniach siłowych i wytrzymałościowych dorównuje a nawet przewyższa rolę aminokwasów rozgałęzionych BCAA. L-Glutamina stanowi istotny ustrojowy magazyn azotu, silnie hamuje procesy rozpadu tkanki mięśniowej, dzięki czemu ogranicza. Działanie glutaminy polega między innymi na zwiększonym uwodnieniu komórek mięśniowych. Duża objętość komórki stymuluje syntezę białek i glikogenu mięśniowego. Ponadto L-glutamina stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu oraz insuliny, podwyższa stężenie glutationu w komórkach (chroni komórki przed „wolnymi rodnikami”), przyspiesza syntezę glikogenu mięśniowego. Aminokwas ten łagodzi objawy osłabienia układu odpornościowego u przetrenowanych sportowców.
Glutafusion to znacznie więcej niż czysta L-glutamina
Jeśli chcemy osiągnąć maksymalne korzyści po zastosowaniu L-glutaminy musimy osiągnąć optymalne stężenie tego aminokwasy w osoczu krwi i w komórkach mięśniowych. Organem, który ogranicza oddziaływania L-glutaminy, jest wątroba, gdzie ulega różnego rodzaju przemianom metabolicznym. Poza tym aminokwas ten (postać wolna) jest niestabilny w środowisku wodnym. Skład Glutafusion został tak opracowany, aby maksymalnie ograniczyć opisane niekorzystne zjawiska. Zastosowany w preparacie a -ketoglutaran maksymalnie ogranicza rozpad L-glutaminy w wątrobie, przez co bezpośrednio zwiększają jej biodostępność dla komórek mięśniowych. Najbardziej stabilną formą chemiczną glutaminy jest N-acetyl-L-glutaminy (NAG). Dzięki swojej trwałej strukturze związek ten nie ulega konwersji do nieaktywnych metabolitów w środowisku wodnym oraz z łatwością przenika do krwiobiegu po przejściu przez układ pokarmowy. W komórkach mięśniowych NAG drastycznie zwiększa stężenie aktywnej L-glutaminy.
Glutafusion to preparat zwiększający w krótkim czasie stężenie bioaktywnej L-glutaminy w osoczu krwi i komórkach mięśniowych, dzięki czemu maksymalnie wykorzystuje on anaboliczny i antykataboliczny potencjał najważniejszego i najsilniejszego aminokwasu – L-glutaminy.
Sposób użycia: 5 kapsułek dziennie. Popijać wodą. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Składniki szczególne na 100 g / na porcję (5 kaps.)
L-glutamina ................ 21,05 g/ 1000 mg
L-alanina .................... 21,05 g / 1000 mg
α-ketoglutaran ............ 10,53 g / 500 mg
N-acetylo-L-glutamina . 10,53 g / 500 mg
Peptyd L-alanylo-L-glutaminowy 10,53 g / 500 mg
α -ketoglutaran L-glutaminy 10,53 g / 500 mg
Piperyna .................... 0,11 g / 5 mg