L-Glutamina jest najczęściej występującym aminokwasem we krwi i tkance mięśniowej (w postaci wolnej).
Stanowi aż 60% puli aminokwasów proteogennych, budujących białka mięśniowe i jest niezbędnym źródłem paliwa dla komórek układu odpornościowego.
Znaczenie glutaminy przy dużych obciążeniach siłowych i wytrzymałościowych dorównuje a nawet przewyższa rolę aminokwasów rozgałęzionych BCAA.
L-Glutamina stanowi istotny ustrojowy magazyn azotu, silnie hamuje procesy rozpadu tkanki mięśniowej, dzięki czemu ogranicza katabolizm wysiłkowy i powysiłkowy.
Działanie glutaminy polega między innymi na zwiększonym uwodnieniu komórek mięśniowych.
Duża objętość komórki stymuluje syntezę białek i glikogenu mięśniowego.
Ponadto L-glutamina stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu oraz insuliny, podwyższa stężenie glutationu w komórkach (chroni komórki przed „wolnymi rodnikami”), przyspiesza syntezę glikogenu mięśniowego oraz wątrobowego a dzięki właściwościom immunostymulującym ogranicza immunosupresję wywołaną intensywnym treningiem.
Aminokwas ten łagodzi objawy osłabienia układu odpornościowego u przetrenowanych sportowców.
Stosowanie glutaminy pomaga utrzymać wysokie tempo przemian energetycznych w tlenowym procesie uzyskiwania energii (cykl Krebsa), dzięki czemu wykazuje ona działanie energetyzujące.
Dni treningowe :
stosować 5 g rano, po przebudzeniu; 5 g bezpośrednio po treningu; 5 g przed snem.
Dni nietreningowe :
stosować 5 g rano, po przebudzeniu; 5 g przed snem.
Nie należy przekraczać zalecanych porcji do spożycia w ciągu dnia.