GLUTAFUSION
Jedyne i niepowtarzalne połączenie krystalicznie czystej glutaminy z jej analogami:
α-ketoglutaranem glutaminy, N-acetylem-L-glutaminy oraz dipeptydem L-Ala-L-Gln !!!
Jaką rolę pełni w organizmie sportowca L-glutamina ?
L-Glutamina jest najczęściej występującym aminokwasem we krwi i tkance mięśniowej. Stanowi aż 60% puli aminokwasów proteogennych, budujących białka mięśniowe i jest niezbędnym źródłem paliwa dla komórek układu odpornościowego. Znaczenie glutaminy przy dużych obciążeniach siłowych i wytrzymałościowych dorównuje a nawet przewyższa rolę aminokwasów rozgałęzionych BCAA. L-Glutamina stanowi istotny ustrojowy magazyn azotu, silnie hamuje procesy rozpadu tkanki mięśniowej, zwiększa uwodnieniu komórek mięśniowych. Duża objętość komórki stymuluje syntezę białek i glikogenu mięśniowego. Ponadto L-glutamina stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu oraz insuliny, przyspiesza syntezę glikogenu mięśniowego a dzięki właściwościom immunostymulującym aminokwas ten łagodzi objawy osłabienia układu odpornościowego u przetrenowanych sportowców..
Glutafusion to znacznie więcej niż czysta L-glutamina!
Z praktycznego punktu widzenia powyższy opis jest pewnego rodzaju idealizacją zachodzących w organizmie zjawisk. Organem, który ogranicza oddziaływania L-glutaminy, jest wątroba. L-glutamina, podobnie jak inne aminokwasy, ulega różnego rodzaju przemianom metabolicznym w wątrobie. Poza tym aminokwas ten (postać wolna) jest niestabilny w środowisku wodnym a szczególnie widoczne jest to podczas zmiany pH roztworu z kwaśnego na zasadowy, jak ma to miejsce w trakcie przechodzenia treści pokarmowej przez układ pokarmowy.
Skład Glutafusion został tak opracowany, aby maksymalnie ograniczyć rozpad glutaminy Zastosowany w preparacie α-ketoglutaran wraz z dipeptydem glutaminy L-Ala-L-Gln maksymalnie ogranicza rozpad L-glutaminy w wątrobie, przez co bezpośrednio zwiększa jej biodostępność dla komórek mięśniowych. Najbardziej stabilną formą chemiczną glutaminy jest N - acetyl - L - glutaminy (NAG). |
Dzięki swojej trwałej strukturze NAG nie ulega konwersji do nieaktywnych metabolitów w środowisku wodnym oraz z łatwością przenika do krwiobiegu po przejściu przez układ pokarmowy. W komórkach mięśniowych NAG ulega deacetylacji, dzięki czemu drastycznie zwiększa stężenie aktywnej L-glutaminy.
Glutafusion to preparat zwiększający w krótkim czasie stężenie bioaktywnej L-glutaminy w osoczu krwi i komórkach mięśniowych, dzięki czemu maksymalnie wykorzystuje on anaboliczny i antykataboliczny potencjał najważniejszego i najsilniejszego aminokwasu – L-glutaminy.
Aminokwasy i składniki aktywne w: 5 kapsułkach (1 porcja)
L-Glutamina |
1000mg |
L-Alanina |
1000mg |
N-Acetylo-L-glutamina |
500mg |
α-Ketoglutaran L-glutaminy |
500mg |
α-Ketoglutaran |
500mg |
L-Alanine -L-Glutamine (di-peptide) |
500mg |
Piperina |
5mg |
Witamin |
|
Niacyna |
27mg (150%) |
Witamina B6 |
3mg (150%) |
Witamina B12 |
1,5µg (150%) |
*stopień realizacji zalecanego dziennego spożycia (RDA)
DAWKOWANIE
Stosować 5 kapsułek dziennie. Popijać wodą.
Aminokwasy stanowią podstawę w syntezie białka a tym samym są niezbędne do budowy mięśni. Część puli wszystkich aminokwasów esencjalnych to BCAA czyli aminokwasy rozgałęzione, które są szczególnie ważne u sportowców. Aminokwasy te (BCAA) docierają bezpośrednio z krwi do komórek mięśniowych w przeciwieństwie do innych, które są metabolizowane i zużywane przez wątrobę. W komórkach mięśniowych BCAA razem z innymi EAA (aminokwasami esencjalnymi) nasilają syntezę białek i tym samym znacznie przyspieszają regenerację po-treningową i wzrost beztłuszczowej masy mięśniowej.
Aby nasilić i przyspieszyć syntezę białkową wykorzystano specjalną technologię krystalizacji, która umożliwia szybkie i całkowite rozpuszczenie aminokwasów w wodzie. Dzięki temu praktycznie natychmiast (już po 10min. od spożycia) BCAA docierają do komórek mięśniowych i zaczynają budować nową masę mięśniową.
Zawartość aminokwasów w: |
100 g
|
13g (1 porcji)
|
L-leucyna |
38,5 g |
5000 mg |
L-izoleucyna |
19,2 g |
2500 mg |
L-walina |
19,2 g |
2500 mg |
Witaminy w: |
100 g
|
13g (1 porcji)
|
RDA
|
Witamina B3 (niacyna) |
14 mg |
1,8mg |
10% |
Witamina B6 |
1,5 mg |
0,2 mg |
10% |
Witamina B12 |
0,77 μg |
0,1 μg |
10 % |
*) – stopień realizacji zalecanego dziennego spożycia (RDA)
DAWKOWANIE
Pełna łyżeczka stołowa (13g proszku) rozpuścić w 500ml wody, dobrze wymieszać. Stosować bezpośrednio przed, w trakcie ewentualnie po treningu. Nie łączyć z posiłkami.
Sportowcy ważący poniżej 70kg mogą spożywać 10g proszku, u sportowców z dużą masą ciała zaleca się zwiększyć dawkę.