HI-TEC Glutafusion 200 kapsułek
Jaką rolę pełni w organizmie sportowca L-glutamina ? L-Glutamina jest najczęściej występującym aminokwasem we krwi i tkance mięśniowej. Stanowi aż 60% puli aminokwasów proteogennych, budujących białka mięśniowe i jest niezbędnym źródłem paliwa dla komórek układu odpornościowego. Znaczenie glutaminy przy dużych obciążeniach siłowych i wytrzymałościowych dorównuje a nawet przewyższa rolę aminokwasów rozgałęzionych BCAA. L-Glutamina stanowi istotny ustrojowy magazyn azotu, silnie hamuje procesy rozpadu tkanki mięśniowej, zwiększa uwodnieniu komórek mięśniowych. Duża objętość komórki stymuluje syntezę białek i glikogenu mięśniowego. Ponadto L-glutamina stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu oraz insuliny, przyspiesza syntezę glikogenu mięśniowego a dzięki właściwościom immunostymulującym aminokwas ten łagodzi objawy osłabienia układu odpornościowego u przetrenowanych sportowców..
Glutafusion to znacznie więcej niż czysta L-glutamina! Z praktycznego punktu widzenia powyższy opis jest pewnego rodzaju idealizacją zachodzących w organizmie zjawisk. Organem, który ogranicza oddziaływania L-glutaminy, jest wątroba. L-glutamina, podobnie jak inne aminokwasy, ulega różnego rodzaju przemianom metabolicznym w wątrobie. Poza tym aminokwas ten (postać wolna) jest niestabilny w środowisku wodnym a szczególnie widoczne jest to podczas zmiany pH roztworu z kwaśnego na zasadowy, jak ma to miejsce w trakcie przechodzenia treści pokarmowej przez układ pokarmowy. Skład Glutafusion został tak opracowany, aby maksymalnie ograniczyć rozpad glutaminy Zastosowany w preparacie a-ketoglutaran wraz z dipeptydem glutaminy L-Ala-L-Gln maksymalnie ogranicza rozpad L-glutaminy w wątrobie, przez co bezpośrednio zwiększa jej biodostępność dla komórek mięśniowych. Najbardziej stabilną formą chemiczną glutaminy jest N-acetyl-L-glutaminy (NAG). Dzięki swojej trwałej strukturze NAG nie ulega konwersji do nieaktywnych metabolitów w środowisku wodnym oraz z łatwością przenika do krwiobiegu po przejściu przez układ pokarmowy. W komórkach mięśniowych NAG ulega deacetylacji, dzięki czemu drastycznie zwiększa stężenie aktywnej L-glutaminy. Glutafusion to preparat zwiększający w krótkim czasie stężenie bioaktywnej L-glutaminy w osoczu krwi i komórkach mięśniowych, dzięki czemu maksymalnie wykorzystuje on anaboliczny i antykataboliczny potencjał najważniejszego i najsilniejszego aminokwasu - L-glutaminy. Glutafusion Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Produkt przeznaczony jest dla sportowców.
Składniki: L-glutamina, L-alanina, żelatyna spożywcza, N-acetylo-L-glutamina, α-ketoglutaran L-glutaminy, α-ketoglutaran , L-alanylo-L-glutamina, niacyna (nikotynamid), ekstrakt z pieprzu (źródło piperyny), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), witamina B12 (cyjanokobalamina), substancja przeciwzbrylająca: stearynian magnezu. Wartość energetyczna w: 5 kapsułkach (1 porcji) 66 kJ / 15,7 kcal Wartość odżywcza w: 5 kapsułkach (1 porcji) Białko: 3,66 g Węglowodany: Tłuszcz: 0,11 g Składniki szczególne w: 5 kapsułkach (1 porcji) L-glutamina 1000 mg L-alanina 1000 mg α-ketoglutaran 500 mg N-acetylo-L-glutamina 500 mg Peptyd L-alanylo-L-glutaminowy 500 mg α-ketoglutaran L-glutaminy 500 mg Piperyna 5 mg Witaminy w: 5 kapsułkach (1 porcji) Niacyna 27 mg / 150% Witamina B6 3,0 mg / 150 % Witamina B12 1,5 μg / 150 % *stopień realizacji zalecanego dziennego spożycia (RDA) Glutafusion to preparat zwiększający w krótkim czasie stężenie bioaktywnej L-glutaminy w osoczu krwi i komórkach mięśniowych, dzięki zastosowaniu super-nowoczesnych form i połączeń chemicznych glutaminy. Preparat maksymalnie wykorzystuje anaboliczny i antykataboliczny potencjał tego najważniejszego i najsilniejszego aminokwasu. Sposób użycia: 5 kapsułek dziennie. Popijać wodą. Najlepiej spożyć przed końcem i nr partii- informacje na etykiecie. Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed światłem. Po użyciu opakowanie należy zawsze zamykać! Masa netto 190 g (200 kaps./950 mg) = 40 porcji
|