Herbata wzięła swoją nazwę "cenne brwi" od kształyu gotowych już liści. Jej produkcja wymaga wielkiego kunsztu, by uporać się ze zwinięciem liści w pożądany kształt, w odpowiedniej temperaurze przez właściwą ilość czasu. Długie cienkie jasnozielone liście dający przejrzysty jasnożółty napar o gładkim smaku. Ciesz się od wielu lat popularnością klientów.
Herbata zielona różni się od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a następnie w wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji.
Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym.
WŁAŚCIWOŚCI:
Zapobiega i hamuje rozwój wielu nowotworów, obniża poziom cholesterolu, chroni przed zawałem serca, korzystnie działa w przypadku nadciśnienia tętniczego, ma wybitne właściwości przeciw wrzodowe, oczyszcza organizm z toksyn i wiele innych.
SPOSÓB ZAPARZANIA:
3-5min w temperaturze 70-95oC aby nie nabrała gorzkiego smaku.
Parzona 3 minuty - działa pobudzająco
Parzona 5 minut - działa uspokajająco
Zaleca się parzyć dwu, a nawet trzykrotnie.