Wskazania i właściwości:
- Pobudza i orzeźwia organizm
- Likwiduje uczucie zmęczenia i senności
- Reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
- Zmniejsza nadwagę
- Wzmacnia układ naczyniowy
- Przynosi ulgę przy katarze i przeziębieniu
- Zapobiega tworzeniu się opuchlizny stawów
- Likwiduje uczucie przygnębienia i depresji
Himalajska herbatka ajurwerdyjska z doszą Kapha wspomaga regenerację systemu ochronnego organizmu, wzmacnia sylwetkę ciała, stawy oraz wpływa korzystnie na całkowity stan fizyczny. Pobudza i orzeźwia. Herbatka stosowana od wielu wieków składająca się z tradycyjnej mieszanki ziół himalajskich, które przy regularnym spożywaniu korzystnie wpływają na zdrowie i kondycję psychiczną ludzi, którzy wyróżniają się następującymi cechami przeważającymi:
- Mają mocniejszą sylwetkę ciała
- Mają tendencje do przybierania na wadze
- Nie lubią wilgotnej i deszczowej pogody
- Mają gładką i mocną skórę
- Są bardzo przyjacielscy, mają łagodny i spokojny charakter
- Charakteryzują się dobrą pamięcią i potrafią stanowczo prowadzić rozmowy
- Można na nich polegać, są cierpliwi, wytrwali i tolerancyjni
- Nie lubią zmieniać swoich przyzwyczajeń i chętnie pozostają w jednym miejscu
- Czynności wykonują wolniej i bardziej rozważnie
- Potrafią współpracować z innymi
W przywróceniu równowagi pomaga im: lekkostrawne i ciepłe jedzenie. Regularny ruch i ćwiczenia fizyczne, częsta zmiana i różnorodność aktywności w ciągu dnia. Typ Kapha powinien się wystrzegać ciężkostrawnych, tłustych i duszonych posiłków. Powinien ograniczyć zbyt długi sen, przejadanie się i spożywanie produktów mlecznych.
Skład:
Ocimum Sanctum, Tribulus Terrestris, Centella asiatica, Zingiber officinale, Piper nigrum, Syzygium Aromaticum, Cinnamomum tamala, Cuminum cyminum, Terminalia Arjuna, Elettaria Cardamomum.
Dawkowanie i sposób użycia:
Zalecana dawka dzienna: 3 filiżanki.
Sposób parzenia:
1 łyżeczkę od herbaty zalać wrzątkiem i parzyć 10 minut.
Dla wzmocnienia działania leczniczego zaleca się wrzucić 1 łyżeczkę od herbaty ziół na 1 szklankę gotującej się wody i gotować przez 3 – 5 minuty na wolnym ogniu. Odstawić na 10 minut i pić ciepłe przed jedzeniem.
Profilaktycznie: płaską łyżeczkę na 1 l. wody. Dzienną porcję można zaparzyć w termosie.
W ciągu trwania kuracji ziołami ważne jest regularne przyjmowanie płynów. Zioła himalajskie są z reguły gotowane jeżeli używane są jako środek poprawiający funkcje psychiczne i fizyczne organizmu.
W taki sposób przygotowany ekstrakt ma mocniejszy efekt, delikatniejszy smak i dobrze wpływa na układ trawienny, którego stan odgrywa ważną rolę przy wchłanianiu substancji zawartych w ziołach.
Herbatkę należy pić jako część dziennego spożycia płynów przez cały okres trwania problemów zdrowotnych. Poleca się używanie najwyżej 2-3 różnych herbatek w tym samym czasie. Należy je pić oddzielnie w odstępie jednej godziny.
Jeżeli herbatki używamy w ramach profilaktyki lub jako środka orzeźwiającego, wtedy możemy zioła tylko parzyć bez ograniczenia czasu użycia. Dla lepszego efektu leczniczego należy pić herbatki ciepłe przed jedzeniem.
Nie zaleca się używaniu sztucznych środków słodzących. W razie potrzeby można słodzić miodem lub brązowym cukrem.
Każde opakowanie zawiera szczegóły przyjmowania i przygotowania herbatki.
Przeciwwskazania:
Mieszanka ziołowa nie jest przeznaczona dla dzieci do lat 3, kobiet w ciąży ani dla kobiet karmiących piersią.
Opakowanie: 100 g.