Sporządzona z najwyższej jakości surowców herbatka polecana szczególnie jako środek wzmacniający organizm. Pokrzywa jest jedną z najcenniejszych roślin zielarskich,
Przez wielu pokrzywa jest niedoceniana, traktowana jak zwykły chwast, jednak zdecydowanie można ją zaliczyć do roślin o sporych właściwościach leczniczych.
Występuje ona niemal na całym globie, jej występowanie szczególnie nasila się w Europie, gdzie spotykana jest niemal na każdym kroku. Znacznie częściej można ją spotkać na wioskach, gdzie, człowiek nie niszczy \"zwykłych\", często nieprzeszkadzających mu chwastów. Masowo występuję w okolicy domów, w przydrożnych rowach czy także na polanach leśnych. Od początków zainteresowania się pierwszych ludzi ziołolecznictwem, przypisywane jej były wielkie zaszczyty, jako roślinie posiadającej właściwości odżywcze i regulującej przemianę materii. Jednak nie są to wszystkie jej właściwości. Pokrzywa ma ich bardzo wiele, zdecydowanie za dużo, aby je tutaj wszystkie wymieniać. Pozostając przy najważniejszych właściwościach, pokrzywę można użyć do tamowania krwawienia, co robili już nasi przodkowie za czasów antycznych. Wynika ze źródeł, że była ona wtedy również rośliną, o której najczęściej pisano w księgach zielarskich.
Dzisiaj, stosując już bardziej zaawansowane metody badania właściwości roślin, naukowcy potwierdzili, że posiada ona wszechstronne właściwości lecznicze. Posiada ona działanie antybiotyczne, co sprzyja gojeniu się ran, zawiera także właściwości insulino-podobne, dzięki temu pity napar z korzenia pokrzywy ( w umiarkowanych ilościach) znacznie obniża poziom cukru w moczu.
To super zioło bogate jest także w liczne witaminy i sole mineralne, takie jak potas, fosfor, żelazo i tak dalej.
Oprócz znaczących właściwości leczniczych, które są jej mocną stroną, często stosowana jest także jako środek odmładzający, czy także w kuchni jako potrawa, nie odbiegającą za bardzo smakiem od szpinaku.
Nadaję się ona do spożywania w całości ( od korzenia, po szczyt jest jadalna), lub dodania samych liści do przeróżnych zup, czy sałatek. Zaleca się zrywanie młodych, nieprzerośniętych liści. Znane sposoby stosowania to napar (do picia), wywar z pokrzywy ( dolewany do kąpieli) , czy różne formy podawania pokrzywy do jedzenia.