Medycyna chińska jak i medycyna Dalekiego Wschodu przypisuje zielonej herbacie wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Z wieloletnich obserwacji i statystycznych badań Azjaci pijący systematycznie zieloną herbatę zdecydowanie mniej niż Europejczycy chorują na schorzenia układu krążenia. Zielona herbata zawiera wiele witamin (A,C,E, z grupy B), mikroelementów i garbników. W przeciwieństwie do czarnej nie zostaje poddana procesowi fermentacji. Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia,a następni ew wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji. dzięki czemu zachowuje ona unikalnewłaściwości i oryginalny smak. Z badań prowadzonych przez amerykańskie, niemieckie i japońskie instytuty naukowe wynika, że - zielona herbata może zapobiegać utlenianiu cholesterolu LDL, co z kolei zapobiega osadzaniu się złogów i zwężaniu naczyń krwionośnych.
- przeciwutleniacze w zielonej herbacie mogą łagodzić objawy artretyzmu i reumatyzmu
- ma własności termogeniczne i wspiera utlenianie tłuszczu, co wspomaga odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała
-duża zawartość polifenoli i innych antyoksydantów usprawnia funkcjonowanie układu krążenia
-pozytywnie wpływa na zachowanie sprawności umysłowej.
-wpływa korzystnie na odporność organizmu.
Aby polubić zieloną herbatę, najpierw należałoby poznać tajniki jej zaparzania. Woda, którą zaparzamy herbatę, powinna stygnąć po zagotowaniu około 5 minut. Jeżeli herbata ma działać na nas pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco – nieco dłużej (5-8 minut). Następnie napar przelewamy do innego naczynia aby herbata nie nabrała gorzkiego smaku, Wskazane jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy inny smak.
Owoc rokitnika
Owoc rokitnik jest naturalnym źródłem witaminy C i chociaż jest jej mniej niż np. w owocach róży, to znacznie wolniej ulega ona rozkładowi podczas ich przechowywania czy przetwarzania. To prawdziwe bogactwo witamin - witaminy z grupy B, witamina E, F, K, P, kwas foliowy, prowitamina A, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy (prowitamina D), garbniki, cukry, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, nikotynowy), oraz makro i mikroelementów tj. żelazo, bor, mangan.
Lecznicze zastosowanie owoców rokitnika ma długie tradycje. Stosuje się go w chorobach gorączkowych spowodowanych przez bakterie i wirusy, w stanach zapalnych różnych narządów, w biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jak również w chorobach reumatycznych i chorobach skóry.
Substancje biologicznie czynne, zawarte w owocu rokitnika wzmacniają wzrok, działają przeciw miażdżycowo, opóźniają proces starzenia oraz zwiększają odporność na napromieniowanie promieniowaniem rentgenowskim i radioaktywnym.
Skład:
herbata zielona, owoc rokitnika
Zapraszamy do zakupu!