HERBATA ZIELONA Z ROKITNIKIEM
Właściwości lecznicze zielonej herbaty wykorzystywane są w medycynie chińskiej i japońskiej już od wieków.
Dowiedziono , że zawiera ona m.in. witaminy A, B, B2, C oraz wiele minerałów i mikroelementów.
Napój z zielonej herbaty :
-chroni przed zawałem serca,
-łagodnie stymuluje krążenie,
-zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,
-obniża poziom cholesterolu,
-zmniejsza ryzyko zachorowań na raka,
-wzmacnia zęby i kości,
-reguluje procesy trawienne
W zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia.
Zawarte w niej składniki wpływają bowiem hamująco na procesy starzenia się organizmu.
Aby polubić zieloną herbatę należy poznać tajniki jej zaparzania.
Woda, którą zaparzamy herbatę powinna stygnąć po zagotowaniu około 5 minut.
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ja przez 2-3min, jeżli odprężająco 5-8 minut.
Następnie napar przelewamy do innego naczynia, aby herbata nie nabrała gorzkiego smaku.
Wskazane jest 2 lub 3 krotne zaparzanie tych samych liści.
Za każdym razem odnajdziemy inny smak.
ROKITNIK jest naturalnym źródłem witaminy C, chociaż jest jej mniej niż np w owocach dzikiej róży to znacznie wolniej ulega ona rozkładowi podczas ich przechowywania czy przetwarzania.
Dodatkowo to prawdziwe bogactwo witamin :
z grupy B
witamina E, F, K, P, kwas foliowy, prowitamina A, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy (prowitamina D), garbniki, cukry, kwasy organiczne, makro i mikroelementy-żelazo, bor, mangan.
Stosuje się je w chorobach gorączkowych spowodowanych przez bakterie i wirusy, w stanach zapalnych różnych narządów, w biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, jak również w chorobach reumatycznych i chorobach skóry.
Wzmacnia wzrok, działa przeciwmiażdżycowo, opóźnia proces starzenia się.
Zwiększa odporność na napromieniowanie promieniowaniem rentgenowskim i radioaktywnym.