Herbata zielona to jeden z najstarszych i najszlachetniejszych cudów świata. Medycena chińska i japońska już od wieków wykorzystuje jej prozdrowotne właściwości. Aby ją pozyskać herbaciane liście suszy się, nie poddając procesowi fermentacji, dzięki czemu pozostaje skarbnicą cennych związków organicznych, charakterystycznych dla świeżych liści.
Wpływa wzmacniająco na odporność organizmu, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu choresterolu we krwi. Wykazuje działanie oczyszczające, ponieważ zawarte w niej polifenole to silne antyoksydanty, usuwające z organizmu wolne rodniki. Stąd poleca się ją także palaczom. Zawarte w tej herbacie katechiny, czyli związki o działaniu antyutleniającym - przeciwdziałają wolnym rodnikom, które powoduję starzenie się organizmu.
Ponadto zielona herbata zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, usuwa i oczyszcza organizm z toksyn. Znany jest też pozytywny wpływ na układ krwiotwórczy i sercowo-naczyniowy.
Powinniśmy więc pić jak najwięcej tego cennego napoju. W zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia.
Owoc pigwy
Już starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali drogocenne właściwości owocu pigwy. Był on uważany za owoc mityczny, którego patronką była Wenus (bogini miłości i rozmnażania), stąd przylgnęło do niego określenie „owoc miłości”.
Niewątpliwie w dzisiejszych czasach owoce pigwy nie są tak popularne jak na przykład 4000 lat temu, gdy drzewka pigwy były uprawiane na ziemiach Babilonii. A szkoda.
Owoc pigwy zawiera mnóstwo minerałów (m.in.: wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę), witaminy: B1, B2, C, PP, prowitaminę A oraz antyoksydanty. Jest przebogaty w pektyny, które regulują poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
Wzmacnia on odporność organizmu (poleca się podawać go po długotrwałej chorobie), ma właściwości regenerujące wątrobę, przeciwdziała biegunce i wymiotom. Dzięki dużej zawartości witaminy C wspomaga leczenie przeziębień oraz stosuje się go w leczeniu chorób układu oddechowego. Owoc pigwy wzmacnia apetyt małych niejadków, dostarczając przy tym sporo wartości odżywczych.
Jest znakomitym owocem na jesień – naturalnie uodparnia i przygotowuje organizm na zimę.
Płatki krokosza bawierskiego
Kwiat krokosza barwierskiego zawiera witaminę E, glikozydy, flawonoidy i sole mineralne.
Ułatwia trawienie i polepsza przemianę materii. Ma właściwości wzmacniające, przeczyszczające, wykrztuśne oraz pobudzające popęd płciowy.
Skład:
herbata zielona, owoc pigwy, kwiat krokosza, aromat