Herbata zielona
Matcha Powder 50g
Opis:
Przygotowanie matchy zaczyna kilka tygodni przed zbiorem i może trwać do 20 dni, krzewy herbaty są osłaniane matami, aby zapobiec bezpośredniemu światłu słonecznemu. To spowalnia wzrost, stymuluje wzrost poziomu chlorofilu i powoduje, że liście mają ciemniejszy zielony kolor oraz zwiększa wytwarzanie aminokwasów, zwłaszcza L-teaniny. Najlepsze pączki herbaty są zbierane ręcznie. Po zbiorze liście są zwijane przed wysuszeniem, a następnie sproszkowane. Matcha to "cesarz wśród herbat" i podawana jest wyłącznie podczas specjalnych okazji.
Matcha ceniona jest również w gastronomi stanowi dodatek do wielu ciast, lodów oraz wielu innych dań.
Sposób parzenia:
Tradycyjnie matcha parzona jest według zasad ceremonii Chanoyu co wymaga wielu lat praktyki, jednak codzienne przygotowywanie w warunkach domowych nie musi być takie skomplikowane. Wystarczy nam większa czarka lub mała miseczka i coś , co pozwoli rozrobić nam herbaciany proszek w wodzie. Tradycyjnie stosowana jest bambusowa miotełka Chasen, która pozwoli nam ubić napar na kremową konsystencję oraz uzyskać charakterystyczną piankę na powierzchni. Jeżeli nie posiadamy miotełki Chasen, możemy użyć małej trzepaczki kuchennej lub elektrycznego spieniacza do mleka.
Do codziennego picia powinniśmy przyjąć proporcję ok. 3g na 200ml wody o temperaturze ok. 80 C. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się herbaty i pojawienia się pianki.
Waga:
50g
- Oferujemy Państwu wyłącznie artykuły najwyższej jakości
- Herbaty pakujemy w estetyczne torebki zamykane klipsem, na których znajdują się etykiety informacyjne ze składem, sposobem przygotowanie i datą ważności
- Zakupione produkty wysyłamy odpowiednio zabezpieczone, w zależności od wielkości są to koperty ochronne bądź kartonowe pudełka uzupełnione dodatkowo wypełniaczem
|