Najpopularniejsza odmiana zielonej herbaty wzbogacona o owoc pigwy. Ma doskonały smak i wpływa korzystnie na nasz organizm. Pigwa działa regenerująco na wątrobę i pobudza apetyt. Dodatkowo zawiera dużo witaminy C i stosowana jest w profilaktyce przeziębień.
Zielone herbaty nie są poddawane fermentacji, dzięki czemu zostaje w nich zawarta duża ilość zbawiennych dla nas polifenoli, o których właściwościach mogą Państwo poczytać w naszej czytelni.
Między innymi pomagają zwalczyć nadmiar cholesterolu, dzięki czemu zapobiegniemy miażdżycy i usprawnimy działanie układu krwionośnego, usuwają wolne rodniki w organizmie, co powoduje zatrzymanie mutacji, a tym samym odcinamy się w pewien sposób od nowotworów.
Dodatkowo picie takiej herbaty codziennie o poranku zwiększa witalność i poprawia cerę.
Stosując się do wskazówek parzenia podanych poniżej unikniemy goryczy, która jest bardzo charakterystyczna dla zielonych herbat przy nieodpowiednim parzeniu.
Podsumowując, zielona herbata to serum młodości.
Masa herbaty (netto): 100g
Starcza na około:40-50 filiżanek naparu
Pochodzenie: Chiny
Czas parzenia: 3-4 min
Temperatura parzenia: 80-90oC