--„Wystarczy, że wypijemy jedną filiżankę herbaty dziennie, aby umarł z głodu jeden farmaceuta”
Przysłowie chińskie
Witam na mojej aukcji.
Przedmiotem aukcji jest :Herbata zielona Sencha Earl Grey
Opis:
. Dzięki zawartości wielu witamin oraz składników mineralnych jest świetną propozycją zarówno na chłodne dni jak i ciepłe wieczory w ulubionym towarzystwie.
|
Długie, wąskie, sprasowane liście dające delikatny smak bergamotki i słomkowy napar |
§ Właściwości:
Zapobiega i hamuje rozwój wielu nowotworów,
§ Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,
§ Obniża poziom cholesterolu,
§ Chroni przed zawałem serca,
§ Dzięki zawartej w herbacie teinie ( odpowiednik kofeiny w kawie), ułatwia koncentrację, poprawia pamięć i rozjaśnia umysł, a jej działanie jest znacznie wolniejsze i dłuższe niż w przypadku kawy.
§ Sposób Parzenia:
Na 1 filiżankę (150ml.) należy zużyć 1 łyżeczkę suszu. Woda o temperaturze 75-80 stopni Celsjusza, a czas potrzebny do przygotowania naparu to 2,5-3 minuty.
Ważne:
Zielone herbaty należy parzyć z bardzo dużą dokładnością. Zbyt długi czas zaparzania powoduje zanikanie smaku gdyż uwalnia się wtedy do naparu coraz więcej garbników z herbaty, nadając jej coraz bardziej gorzki smak.
Waga:
500 gram.
Jak Parzymy Herbatę:
Woda do parzenia powinna być miękka. Zielone herbaty zalewa się wodą o temperaturze od 60 do 90’C ( w temperaturze pokojowej zagotowana woda osiąga temperaturę 90’C po upływie 3-4 minut a temperaturę 75’C po około 12-14 minutach. Większość zielonych herbat parzy się wielokrotnie za każdym razem wyciągając z niej inny smak i właściwości. Pierwsze parzenie dające napar pobudzający powinno być zawsze krótkie. Następne działające uspokajająco może być dłuższe. Dzięki temu uzyskuje się mnóstwo cennych składników, a kolejne parzenia są często smaczniejsze niż pierwsze.
Należy pamiętać iż generalnie zielona herbata ma właściwości ochładzające i powinno się ją pić w sezonie wiosenno-letnim Dodawanie do herbaty zielonej kawałków imbiru, powoduje, że herbata zmienia właściwości na rozgrzewające. W okresie zimowym najczęściej pitą jest herbata czerwona Pu Erh.
Niektóre gatunki herbat można parzyć nawet około 3 razy.
Należy pamiętać aby nie zostawiać herbaty zalanej wodą na dłuższy czas ponieważ napar będzie za mocny i niesmaczny. W większości herbat do uzyskania prawidłowego naparu wystarczy od kilku do kilkunastu sekund. W miarę kolejnych zalań czas parzenia można stopniowo zwiększać obserwując otrzymany kolor.