GreenMixtea - kompozycja herbaty zielonej z rooibosem o owocem brzoskwini i karmelemOpakowanie - 20TBx1,7g cokolwiek by nie pisać - na temat zalet zielonych herbat napisano już tomy - więc my proponujemy zasypac szklaneczkę, wlać do tego gorącej wody i delektować się smakiem i aromatem herbaty.NOWOŚĆ!GreenMixTea to innowacyjne, naturalnie zdrowe połączenie zielonej herbaty z innymi gatunkami ze świata herbat oraz owocami i przyprawami. Kiper Bio-Active, zainspirowany smakami podróży, starannie wyselekcjonował tylko te naturalne dodatki, które doskonale komponują się z zieloną herbatą, gwarantując kompozycję o delikatnym smaku.ZIELONA herbata to skarbnica cennych związków organicznych, dzięki którym poczujesz się wyjątkowo. Znana ze swoich właściwości odprężających, pobudzi Twoje zmysły i rozjaśni umysł. Delikatny smak herbaty sprawi, że spożywanie jej będzie prawdziwą rozkoszą.ROOIBOS to afrykański krzew o działaniu wzmacniającym. W połączeniu z zieloną herbatą tworzy naturalnie zdrową i zachwycającą w smaku kompozycję. Dodatek brzoskwini i karmelu sprawia, że herbata jest lekko słodka i delikatna. To niesamowity przykład harmonii smaku i mocy natury.Skład: herbata zielona (55%), rooibos (40%), korzeń lukrecji, karmel (0,5%), brzoskwinia (0,3%), aromaty.Sposób parzenia:- zalewać wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza- parzyć 4-5min. Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak. Właściwości zielonej herbaty:*Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty i obejmuje związki garbnikowe, alkaloidy: teofina, teobromina, związki purynowe, lecytyna, kumaryny, witaminy B1, B2, B5, K, PP, olejek lotny i bardzo liczne związki mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod oraz barwniki: chlorofil, ksantofil, karoten, tealawinę i tearubiginę*Zielona herbata zawiera olejki eteryczne, aminokwasy, witaminy: C, E, K, a także sole mineralne *Chroni przed zawałem serca, stymuluje krążenie, reguluje ciśnienie krwi*Działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym*Łagodzi w znaczny sposób dolegliwości związane z reumatyzmem i chroni organizm przed jego wystąpieniem, działa pobudzająco i odprężająco*Dzięki zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu całkowitego, wpływając jednocześnie na wzrost cholesterolu HDL, hamuje proces arteriosklerozy naczyń wieńcowych i mózgowych*Hamuje predyspozycje do koagulacji (zlepiania) płytek krwi, chroni przed zawałem i udarem mózgu, jej przeciwkrzepliwą skuteczność przypisuje się epigallocatechinie*Dzięki taninom charakteryzującym się działaniem przeciw bakteryjnym, zielona herbata jest dobrym środkiem w chorobach o podłożu zapalnym (grypy, biegunki, stany zapalne śluzówki jamy ustnej lub dziąseł) *Zielona herbata jest najbogatszym źródłem fluoru spośród wszystkich pokarmów, wzmacnia zęby i kości, chroni przed próchnicą*Dzięki goryczom reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność gastryczną, wspomaga odchudzanie*Posiada właściwości przeciwutleniające, likwiduje wolne rodniki - spowalnia proces starzenia*Aktywne związki m.in: katechiny i taniny wykazują działanie antyrakowe i antymutagenne.
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak. Właściwości zielonej herbaty:*Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty i obejmuje związki garbnikowe, alkaloidy: teofina, teobromina, związki purynowe, lecytyna, kumaryny, witaminy B1, B2, B5, K, PP, olejek lotny i bardzo liczne związki mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod oraz barwniki: chlorofil, ksantofil, karoten, tealawinę i tearubiginę*Zielona herbata zawiera olejki eteryczne, aminokwasy, witaminy: C, E, K, a także sole mineralne *Chroni przed zawałem serca, stymuluje krążenie, reguluje ciśnienie krwi*Działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym*Łagodzi w znaczny sposób dolegliwości związane z reumatyzmem i chroni organizm przed jego wystąpieniem, działa pobudzająco i odprężająco*Dzięki zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu całkowitego, wpływając jednocześnie na wzrost cholesterolu HDL, hamuje proces arteriosklerozy naczyń wieńcowych i mózgowych*Hamuje predyspozycje do koagulacji (zlepiania) płytek krwi, chroni przed zawałem i udarem mózgu, jej przeciwkrzepliwą skuteczność przypisuje się epigallocatechinie*Dzięki taninom charakteryzującym się działaniem przeciw bakteryjnym, zielona herbata jest dobrym środkiem w chorobach o podłożu zapalnym (grypy, biegunki, stany zapalne śluzówki jamy ustnej lub dziąseł) *Zielona herbata jest najbogatszym źródłem fluoru spośród wszystkich pokarmów, wzmacnia zęby i kości, chroni przed próchnicą*Dzięki goryczom reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność gastryczną, wspomaga odchudzanie*Posiada właściwości przeciwutleniające, likwiduje wolne rodniki - spowalnia proces starzenia*Aktywne związki m.in: katechiny i taniny wykazują działanie antyrakowe i antymutagenne.