Herbaty zielone są jednymi z najszlachetniejszych, kryją w sobie tajemnie długotrwałego życia. W krajach Dalekiego Wschodu od wieków znane i cenione za właściwości prozdrowotne, w medycynie chińskiej mają swoje znaczące miejsce. Bogata w dobroczynne substancje dla naszego organizmu, ma pozytywny wpływ na:
-
wspomaganie procesu trawienia,
-
ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej przez co sprzyja pozbyciu się zbędnych kilogramów,
-
oczyszcza organizm z toksyn,
-
ogranicza wchłanianie cholesterolu,
-
jest naturalym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Skład:
herbata zielona.
waga netto: 100g.
Parzenie herbaty zielonej
Herbaty zielone należy parzyć inaczej niż czarne. Wymagania dotyczące jakości wody i naczyń są podobne, ale różnice występują w przypadku temperatury wody i czasu parzenia.
Susz herbat zielonych powinien być zalewany wodą o temperaturze 60-90 stopni Celsjusza w zależności od gatunku. Aby dokładnie ustalić temperaturę wody można stosować specjalny termometr, ale dużo prostszym w warunkach domowych sposobem jest odczekanie aż woda ostygnie. Po upływie 3-4 minut woda osiąga 90 stopni Celsjusza, a po 12-14 minutach-75 stopni Celsjusza.
Czas parzenia zielonej herbaty podlega wahaniom w zależności od gatunku, najkrócej należy parzyć te gatunki zielonej herbaty, które mają tendencję do gorzknienia. Poza tym dłużej należy parzyć susz składający się z dużych liści, ponieważ podobnie, jak w przypadku herbat czarnych większe liście potrzebują więcej czasu, aby nadać naparowi właściwy smak i aromat.
Gdy herbata jest gotowa można wylać pierwszą filiżankę i pić napar dopiero z drugiego parzenia, tak jak postępuje się w krajach Azji Środkowej. Większość herbat zielonych nadaje się do dwu lub trzykrotnego parzenia, ale należy pamiętać, że wtedy pierwsze parzenie (które daje napar o właściwościach pobudzających) powinno być krótkie. Następne parzenia, które dają napar relaksujący może być dłuższe. Takie postępowanie pozwala na uzyskanie największej ilości cennych składników.
|