Jaśminowa to tradycyjna herbata Chińska ciesząca się bardzo dużą popularnością.
Wytwarzana jest w tradycyjny Chiński sposób bez użycia sztucznych
aromatów. Tuż po zbiorach herbatę układa się do suszenia wraz z płatkami
świeżego jaśminu, na przemian warstwami układana jest herbata i na nią
świeży jaśmin. Taki proces pozwala herbacie nasiąkać esencją świeżego
jaśminu. Mimo to iż po tym procesie herbata oddzielana jest od płatków
można w niej znaleźć kawałki jaśminu.
Herbata Jaśminowa ma niepowtarzalny smak i zapach, cieszy się dużym uznaniem wśród degustatorów herbat.
Sposób parzenia
Zaparzać do 3 razy w temperaturze 60- 70°C maksymalnie 3 minuty (drugie
parzenie krócej!) potem oddzielić listki od naparu. Gdy listki
pozostawimy w naparze, herbata będzie bardzo gorzka i bez aromatu.
Właściwości herbaty zielonej
-Ma pozytywny wpływ na serce
-Reguluje poziom cholesterolu
-Zmniejsza ryzyko nowotworów
-Pomaga w spalaniu tłuszczu
-Reguluje poziom cukru we krwi
Herbata zielona – różni się od czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi
fermentacji. Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a
następnie w wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji.
Napar ma barwę zbliżoną do cytrynowo-żółtej lub słomkowej. Jest wysoko
ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej
herbaty bogaty jest w witaminy C,E,B, sole mineralne oraz
przeciwutleniacze, działa oczyszczająco na skórę i organizm, ma
działanie bakteriobójcze, wzmacnia kości kobiet, pomaga zapobiegać
nowotworom i atakom serca. Na dalekim wschodzie nazywana jest „kluczem
do długowieczności”.