Imbir i Pigwa to wyjątkowa, lekka, zielona herbat z kawałkami rozgrzewającego imbiru, aromatycznej pomarańczy i pigwy, orzeźwiająca i bardzo dobra w smaku.
Skład: Sencha, korzeń imbiru, skórka pomarańczowa, pigwa kandyzowana, aromat
Sposób parzenia
Zaparzać do 3 razy w temperaturze 60- 70°C maksymalnie 3 minuty (drugie parzenie krócej!) potem oddzielić listki od naparu. Gdy listki pozostawimy w naparze, herbata będzie bardzo gorzka i bez aromatu.
Właściwości herbaty zielonej
- Ma pozytywny wpływ na serce
- Reguluje poziom cholesterolu
- Zmniejsza ryzyko nowotworów
- Pomaga w spalaniu tłuszczu
- Reguluje poziom cukru we krwi
Herbata zielona – różni się od czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a następnie w wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji. Napar ma barwę zbliżoną do cytrynowo-żółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C,E,B, sole mineralne oraz przeciwutleniacze, działa oczyszczająco na skórę i organizm, ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia kości kobiet, pomaga zapobiegać nowotworom i atakom serca. Na dalekim wschodzie nazywana jest „kluczem do długowieczności”.