|
GUNPOWDER CYTRUS 100g
Doskonałe połączenie chińskiej zielonej zwijanej w kuleczki herbaty ze skórką cytryny i trawą cytrynową. To propozycja dla poszukujących orzeźwienia i świeżości w herbacie.
Zielona Herbata:
Zielona herbata produkowana jest głównie w Chinach i Japonii. Określana jest mianem herbaty niefermentowanej, ponieważ nie przechodzi ona procesu utleniania. Otrzymuję się ją poprzez podgrzanie liści, aby przyspieszyć proces więdnięcia i niedopuszczenia do ich fermentacji. Jak to bywa zazwyczaj, że co kraj to obyczaj sprawdza się również i w sposobie podgrzania liści. A mianowicie w Chinach, odbywa się to na zasadzie podgrzewanie/prażenie w rondlach. W Japonii natomiast najczęściej listki poddaje się działaniu pary wodnej. Po tym etapie następuje formowanie listków poprzez ich zwijanie. Produkcja kończy się suszeniem i ich sortowaniem.
Właściwości:
- Przyspiesza przemianę materii (wspomaga odchudzanie)
- Oczyszcza organizm z toksyn
- Zapobiega wzrostowi poziomu cukru we krwi
- Wzmacnia układ nerwowy i oddechowy
- Znosi uczucie sytości
- Ma w sobie wysoką zawartość witaminy C i żelaza.
Sposób parzenia:
Temperatura parzenia waha się w zależności od rodzaju zielonej herbaty, ale najczęściej jest to między 70 st. C a 80 st. C, a czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut. Liście zielonej herbaty można parzyć dwu- lub trzykrotnie. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 3 min a każde następne wydłużamy o 1 min.
www.herbataikawa.eu
|