Gunpowder – chińska zielona herbata. Jej nazwa pochodzi od wyglądu – w trakcie produkcji liście są zwijane bardzo ciasno, przez co wyglądają jak. Produkowana jest w chińskiej prowincji Zhejiang od czasów dynastii Tang
Szczególny proces produkcji sprawia, że objętość tej herbaty jest mniejsza od innych rodzajów. Zwinięte liście po zalaniu gorącą wodą rozprostowują się i puchną.
Herbatę Gunpowder wysokiej jakości można poznać po tym, że zwinięte liście są bardziej lśniące i mniejsze.
Sposób zaparzania herbaty zielonej, a zwłaszcza typu Gunpowder, jest różny w różnych rejonach i zależy od osobistego upodobania. Zaparzanie herbaty wrzącą wodą daje silny i gorzki smak, lubiany przez wielbicieli herbaty. Przez takie zaparzanie z herbaty uzyskuje się wszystkie składniki, jakie są w niej zawarte. Przy zaparzaniu w około 80°C herbata daje łagodny smak, nie jest bardzo cierpka i można ją podać gościom, którzy nie gustują w herbatach zielonych. Zaparzanie w temperaturze około 50°C jest procesem bardziej długotrwałym. W ten sposób parzą herbatę niektórzy rodowici mieszkańcy Chin. Herbata parzy się mniej więcej od 2 do 3 godzin. Uzyskać można przez to bardzo oryginalny smak z delikatną nutą mięty. Do naparu uwalniane są też związki, które nie mają działania leczniczego. Takie spożywanie herbaty jest tylko rekreacyjne, symboliczne i tradycyjne.